Магазините ни цакат със зеле с двоен произход, показа проучване

...
Магазините ни цакат със зеле с двоен произход, показа проучване
Коментари Харесай

Клиенти пропищяха от нов трик на веригите, ето как ни цакат със зеленчуците

Магазините ни цакат със зеле с двоен генезис, сподели изследване на „ Телеграф “. Масово във веригите в цялата страна зеленчукът се продава, без да е ясно дали е импорт или е родно произвеждане. На щандовете са обозначени две страни по едно и също време – България и Северна Македония, без конкретизиране от коя от двете страни идва зарзаватът.  Има огромно комплициране с произхода на плодовете и зеленчуците във веригите, оплакаха се консуматори.

Объркване

Пример за това е ранното зеле, което е по едно и също време и от България, и от Северна Македония. На табелата с цената и произхода му са записани и двете страни. Как да схвана коя зелка е българска и коя е импорт – не е ясно, разяснява Елица Стоянова от София.

Тя добави, че се е натъкнала освен на зеле с двоен генезис, а и на банани. По думите й не може плодовете да са по едно и също време от Еквадор и от Коста Рика. Трябва да се уточни тъкмо от кое място са, другояче по какъв начин да знам от кое място идва продуктът, който ще употребявам, добави клиентката.

Сигнал

Според специалисти това двойно обозначаване на страната на генезис на продуктите е сигнал за неправда и води до комплициране на потребителите и даже е нелоялна комерсиална процедура, тъй като не се прецизира точната страна. Заради това клиенти сигнализираха, че ще изпратят запитвания и до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

От няколко седмици от КЗП вършат ударни инспекции на веригите за несъответствия и подвеждаща информация на етикетите на продуктите. От организацията споделиха, че няма място, което да инспектират, и да не открият нарушаване.

От организацията по сигурност на храните също вършат инспекции, като измежду най-честите нарушавания в някои магазини бяха артикули с изминал период на валидност. Междувременно веригите напускаха плодове и зеленчуци на промоция. Сред най-големите понижения са тези на българските розови домати, които могат да се купят с левче надолу. С отстъпка вървят още пресният лук, марулите, боровинките и ягодите.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР