Мафията захапа и църквата. Има ли нещо гнило“ в избора

...
Мафията захапа и църквата

снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Мафията захапа и църквата. Има ли нещо „гнило“ в избора на Сливенски митрополит?

Мафията захапа и църквата. Има ли нещо „ гнило “ в избора на Сливенски митрополит? В мнение митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф дефинира като преждевременно, недоказано и безконтролно касирането на избора на Сливенски митрополит. Процедурата бе спряна в неделя 25 февруари по решение на Светия синод, който се стимулира с постъпили тъжби. Йосиф е един от двамата членове на синода, наред с патриарх Неофит, който не участва на съвещанието.

Мафията захапа и църквата

На 18 февруари като първи претендент за нов митрополит бе определен Агатополският свещеник Йеротей, дълготраен викарий на умрелия Йоаникий. При второто гласоподаване за претендент победи Константийският свещеник Михаил.

Зад две от жалбите против избора им стои ставрофорен иконом Евгений Янакиев. В първата написа, че „ огромна част от гласоподавателите “ са напуснали помещението за гласоподаване сред първия и втория тур и това дало опция да се „ уеднаквят дейностите на някои гласоподаватели “ за да се избере „ един любимец “ и „ един неизбираем “ претендент.

Това, съгласно жалбоподателите, опорочава избора.
Според Йосиф обвиняването е към получилия най-вече гласове свещеник и то е „ преждевременно, недоказано и безконтролно “.

„ И още, виновността, в случай че има такава е доста строго осъдена, която епископът в недружелюбност не заслужава. Ами, в случай че в съд той потвърди и аз го провокирам той да повдигне сходен съд против клеветника, тогава по какъв начин Св. Синод ще гледа в очите нашия другар, за който Св. Синод толкова пъти твърди православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е заслужен да бъде свещеник и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен “, показва митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия.

На съвещанието на синода гласувалите за касирането, одобриха и нова разпоредба, съгласно която само неговите членове ще избират отсега нататък митрополитите.

„ Заради това ли няколкото митрополити избързаха да извършат второ безконтролно решение, „ като съобрази, че е налице необходимост “ т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, тъй като, в случай че отложим попадналата ни опция, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се осъществен скоро “, написа Йосиф.

Добавя, че не е загадка и дори в Америка се знаят имената на двамата фактори, „ единият в Св. синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха нужните гласове “, за което поздравява „ смелите 42 гласоподаватели от Сливен за смелостта и дръзновението “.

По информация на „ Дневник “ от църковните среди същинският проблем при гласуването в Сливен е бил опитът измежду любимците да попадне Знеполският свещеник Арсений, налаган от Пловдивския митрополит Николай – Ники Ролекса, чийто викариен свещеник е.

Йосиф дефинира новата разпоредба като комунистическа външност в устава на Българската православна черква На идващия църковен събор той ще изиска премахването ѝ.

„ Свещениците ни и изключително миряните обезателно би трябвало да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. Синодните наредби са нездравословни за духовния ни живот. Св. Синод би трябвало да разбере това един път вечно и да анулира на идващото си съвещание този зложелател на духовния ни живот в епархиите – Синодните наредби! Жива черква има там, където има положителни енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И по какъв начин не могат да схванат нашите митрополити, че без дейни енориаши-миряни ние сме мъртви “, написа още Йосиф.

Източник: narod

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР