Мафията няма да умре със смъртта на Тото Риина, който

...
Мафията няма да умре със смъртта на Тото Риина, който
Коментари Харесай

Кой ще бъде следващият Кръстник на Коза ностра и ще започне ли война за наследството?

Мафията няма да почине със гибелта на Тото Риина, който умря на 18 ноември. Големият Кръстник към този момент го няма, само че никой не живее с излюзията, че това е краят на Коза ностра. Сега настава значимият миг на прехода, в който организацията ще би трябвало да се реорганизира и да откри нов лидер. Нещо, което не се търси от през вчерашния ден, защото Риина от дълго време е в пандиза, а и напредналата му възраст и влошеното му здраве надали са му разрешавали да управлява интензивно Коза ностра. Някои специалисти настояват, че е допустимо да стартира същинска война за наследството.

Няма втори като Тото Риина

Витори Терези, прочут прокурор в Италия по доста каузи с мафията, твърди, че " в този миг няма мафиотски босове, които да са в положение да заменят Тото Риина, по прякор Звяра ". " Няма човек с тази харизма " - уверен е той.

Но мафията няма да се остави да бъде заварена неподготвена. " Смъртта на Риина не е неочаквана или травматична, всичко, нужно, с цел да бъде открит правоприемник в Коза ностра към този момент е направено " - споделя прокурора. Краят на Риина евентуално просто ще даде подтик, с цел да може този развой да изкристализира по-бързо.

Епохата на огромните кръстници и тартори към този момент е отминала. При неналичието на сериозна централна фигура, ще се търси някаква форма на взаимно ръководство, което да удовлетворява другите кланове.

И съгласно сенатора от ръководещата демократическа партия Джузепе Лумия, " интервалът на преход може да докара до непредвидени последици, тъй като не всички ще са съгласни с избора на новия необут ".

Кой ще бъде новият Кръстник?


Матео Месина Денаро, апетитен за новият мафиотски необут

Сред евентуалните имена за правоприемник на Риина още веднъж се появява това на търсения необут Матео Месина Денаро. Той има престъпните качества на Риина, само че не е ясно дали се радва на нужната поддръжка, с цел да стане единствен необут. Според прокурор Терези, сега Коза ностра няма интерес да води открита битка с страната, по тази причина е подозрително дали Месина Денаро може да бъде единствен началник.

Относно Месина Денаро има две хипотези - или се опасява да не влезе в полезрението на правосъдните органи, които така и така го търсят, или няма поддръжката на босовете от Палермо, които след диктатурата на Риина желаят да оглавят организацията.

Роднините на Риина?

Обикновено при мафиотските наследства, роднините играят значима роля. Риина има двама сина и две дъщери - от синовете му - по-големият Джовани Риина е с доживотна присъда в пандиза за четири убийства, вторият Салваторе Риина е в пробация откакто излезе на независимост.

Салво Риина написа книга за татко си, в която го разказва като грижлив родител и споделя за връзките в фамилията. Той даде и изявление и за Нова телевизия, а изявите му в Италия бяха посрещнати с отвращение. Младият Риина е под непрестанно полицейско наблюдаване и е длъжен да живее в град Падуа.

Полицаите обаче са разкрили, че поддържа редица контакти с тунизийски наркодилъри, посредством които си купува кокаин за персонално прилагане и взе участие в луди купони, макар че нощем не може да излиза от вкъщи си. Докладът на полицията може да стане причина съдът да промени мярката на младия Риина в спомагателни ограничавания на свободата му, както и да го реалокира в трудов лагер от затворен вид.

Може ли той да е наследникът на Риина?

Така всички очаквания младият Салво да стане идващият Кръстник за клана Риина пропадат. Това е следващият удар за фамилията, което трябваше да погребе небрежно Тото Риина, без публично заравяне, което му бе отказано от страна на Католическата черква. Босът бе положен в фамилен гроб в родния му Корлеоне, в наличието на брачната половинка му Нинета Багарела, щерка му Мария Кончета, Лучия и Салво Риина, пристигнал от Падуа за погребението.

Братовчедът на Риина

Сред претендентите за нов кръстник е Джовани Гридзафи, племенник на Тото Риина, апетитен за правоприемник от самия капо деи капи. Гридзафи има прякор " Месията " и преди малко е излязъл от пандиза. Все още е рано да се приказва сигурно за нов Кръстник, само че е несъмнено, че няма да е елементарно да се раздели властта.

Мафията не умира

Едно е несъмнено, мафията няма да отиде в гроба дружно с Риина. Джовани Папаркуру е водач на съдията Роко Киничи, оживял по знамение след атентат през 1983 година, проведен от Риина. " Нека не се залъгваме, в този момент ще има промяна на поколенията и може да стартират и войни за това какъв да е идващият Кръстник " - споделя той.

Държавата и полицията обаче са нащрек, тъй като всичко може да стартира от начало.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР