Мафията е печелила до 1,5 млрд. евро годишно от схемата

...
Мафията е печелила до 1,5 млрд. евро годишно от схемата
Коментари Харесай

Der Standard за Капитан Андреево: Мафията е печелила до €1,5 млрд. годишно

Мафията е печелила до 1,5 милиарда евро годишно от схемата на границата, написа австрийският ежедневник Der Standard, представен от terminal3.bg.

В обявата за монополизирането на една от най-натоварените сухопътни граници в света се оповестява за вноса на отровни храни, огромна част от които са достигали и до европейския пазар. Посочени са и детайлности за схемата, която съгласно изданието е ръководена от Ами – Размиг Чакърян, който през годините се е употребил с протекциите на Борисов.

Препечатваме текста на " Der Standard ”, който е оповестен под заглавието " Мафиотски схеми по българската граница ”:

При ръководството на някогашния министър председател Борисов контролът по източната граница с Турция е бил отчасти приватизиран. Замърсени с пестициди храни са влизали в Европейски Съюз.

Кафявият японски бръмбар и белокрилата плодова мушица не трябва да се позволяват в Европейски Съюз. Всеки ден към 2500 камиона, натоварени с плодове, зеленчуци и всевъзможни други артикули, минават през българо-турската граница Капитан Андреево към Европейски Съюз. Камионите първо се дезинфекцират, разтоварват се, стоките се ревизират, вземат се проби и по-късно още веднъж се товарят в камионите. Но макар че контролът е отговорност на БАБХ, тук години наред частни компании са печелили доста пари. Граничният пункт Капитан Андреево е прочут за хората и като " златния мочур ”.

При ръководството на някогашния министър председател Бойко Борисов, контролът на границата е бил отчасти приватизиран. Фирмата " Интерпред Еврологистик ”, представлявана от Размиг Чакърян, прочут още като Ами, който има първокласни вили, обикаля с бронирани коли и е наел 40 охранители, през 2012 година си е подсигурила точно контракт за товаро-разтоварителна активност на камионите. Тогава службата за надзор на храните БАБХ е дала обекта чартърен на компания " Интерпред Еврологистик ” и една частна компания получава монопол от държавните органи.

Така парите, които би трябвало да отидат при българската страна, са потекли в частни джобове. Превозвачите е трябвало да заплащат за стерилизация на стоката, като единствено товаро-разтоварната активност е коствала 250 евро. Отделно е трябвало да заплащат и такси за проби за пестициди и за паркинг. " Искали са до 750 евро на камион ", споделя Иван Христанов, зам.-министър на земеделието при реформаторското държавно управление на Кирил Петков, което пристигна на власт предишния декември и разкри схемата.

Министерството на финансите пресмята вредите от корупцията на границата на 2500 евро на час или съвсем 22 милиона евро годишно. По непублични данни до 1.5 милиарда евро на година е оценката на службите за финансовия интерес на мафията от всички източници през " Капитан Андреево ”.

Според документите на Христанов от последните години инспекциите са продължавали приблизително по 6 минути, което не е задоволително за взимане на проби. През 2020 година броят на регистрираните лабораторни проучвания надвишава потенциала на лабораторията – до 38 на 100, а през 2021 година сред 25 и 211 на 100. Това значи, че единствено през 2020 година и 2021 година минимум 25 700 тона плодове и зеленчуци не са били вярно следени.

Лимони, изпратени назад

" Сега, когато страната си върна контрола над границата, доста повече лимони и чушки биват връщани назад, в сравнение с през предходните месеци ", изяснява Христанов. През 2022 година, когато наследничката на " Интерпред Еврологистик ” " Евролаб 2011 ” към момента е отговаряла за границата, е бил отхвърлен импорт единствено са 6300 тона зеленчуци и плодове. Христанов счита, че тези превозвачи със нечисти с пестициди или с вредители плодове и зеленчуци са имали тласък да предложат рушвет на инспекторите, и по този метод да минат границата. Смята се, че единствено през първото полугодие на 2022 година 65 000 тона плодове и зеленчуци, импортирани в Европейски Съюз, са с наднормени равнища на пестициди, споделя Христанов. От януари до май 2022 година са импортирани 110 000 тона, които не дават отговор на стандартите. За последните 10 години общото количество се прави оценка на 410 000 – 440 000 тона.

Когато министър председателят Петков инспектира границата през май, откри, че кабелите на камерите не отиват на никое място – тъй че няма записи какво се е случило през последните години. През месец май, зам.-министър Христанов съумя да върне контрола на храните назад в ръцете на страната. " Евролаб 2011 " към този момент няма право да разтоварва. Но компанията заведе дело против страната и Върховният административен съд в началото отсъди в нейна изгода.

В момента се организират някои процедури. Съдебната система в България обаче се счита за подкопана от ползите на частни лица и партии. Всемогъщият основен прокурор Иван Гешев, поддръжник на Борисов, може да насочи или анулира безусловно всяка процедура. Твърди се, че трите тъжби от " Евролаб 2011 " са се озовали при ръководителя на Върховния съд Георги Чолаков, апетитен за един от хората на Гешев.

А държавното управление на Петков беше свалено от съдружния му сътрудник през юни, единствено след шест месеца в ръководството. Христанов е уверен, че партията му " Продължаваме промяната ” е била прекомерно ефикасна против мафията и това е повода да се търси възобновяване на старите условия. " Десет години по-рано те имаха институционален и политически щит към себе си ", споделя той. Всъщност още през 2019 година Антикорупционния фонд изпрати сигнали до финансовата ревизия и прокуратурата за противозаконните интервенции на граничния пункт. Но от финансовата ревизия писаха, че нямали задоволително административен потенциал да се ревизира това. А прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане, тъй като " нямало задоволително данни за закононарушение ”.

" Ние първи успяхме да премахнем тази незаконна конструкция и да осветлим системата ”, сподели Христанов, който желае да продължи да се бори, макар че е под полицейска защита и е имал смъртни закани. Имало е и опити за рушвет на новото управление на БАБХ, с цел да остане бизнесът на границата недокоснат. Изтече аудиозапис, в който някогашният началник на БАБХ се е опитал да даде на сегашния началник " документ ” в плик.

Според Христанов групата, която е печелила от цялата система, включва към 30-50 души в организациите и 50-60 души отвън тях. " Мъжете на върха имат коли за 200 000 евро и могат да си разрешат къща на езерото Комо. Купуват си Ролс-Ройс по този начин, както си купуват тениски ”, разказва " предприемачите ” Христанов.

Много неща ще зависят от това кой ще пристигна на власт в България след изборите на 2 октомври и дали ще може да се сътвори самостоятелна правосъдна система. Решението дали нечисти с пестициди артикули ще могат да влизат в Европейски Съюз към този момент индиректно лежи в ръцете на българските гласоподаватели.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР