Маестро Иван Кожухаров зад пулта и великолепен артистичен каст в

...
Маестро Иван Кожухаров зад пулта и великолепен артистичен каст в
Коментари Харесай

Даниела Дякова и Костадин Андреев във великолепен тандем сред естествения декор на Бегликташ в „Кармен“

Маестро Иван Кожухаров зад пулта и превъзходен артистичен каст в събота на тракийското светилище до Приморско

На 20-и август, събота, от 20.30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ на публиката ще се даде опцията да съпреживее още веднъж безконечната история за ненадейно пламнала пристрастеност, отбиване, прочувствена реабилитация, конфликт на два свята, които неудържимо се притеглят, а опустошителните усеща ги унищожават – с операта „ Кармен “ от Жорж Бизе. Събитието е последното от огромния фестивал „Опера на светилището“,реализиран за трети път от Държавна Опера Бургас и Община Приморско. Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в международен мащаб постоянно звучи настоящо. Независимо от епохата, в която живеят, хората непроменяемо носят идентични усеща, стремления, а връзките им са основани на всемирен правила, които са неподвластни на времето. Операта се е трансформирала в емблематична – освен поради красивата музика на Жорж Бизе, присъща с изящна мелодична линия, както и музикалните претекстове, които са придобили независима известност, а и поради историята, която продължава да вълнува и да провокира разнопосочни усеща.

Зад диригентския пулт в събота ще застане маестро Иван Кожухаров, който има гения и потенциала да трансформира всеки театър или концерт под неговата палка в музикално събитие. В ролята на популярната буйна циганка Кармен, която е обект на мощни и неконтролируеми усеща, безумна ревнивост, водеща до съдбовна развръзка, ще бъде невероятното мецосопрано Даниела Дякова, която не крие своето користолюбие и прочувствената си връзка с тази комплицирана трагична роля. Нейният компактен и кондензиран глас, с благосъстояние на тембровите нюанси, е извънредно подобаващ за спорния облик, който ще построи на сцената в Бегликташ. Даниела Дякова бе превъзходна и респектираща Улрика – гадателката, която вещае бъдещето и направлява със своите предсказания човешки ориси – в операта „ Бал с маски “, на 13-и август, на същата сцена в Бегликташ.

На 20-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в театрално партньорство с тенора Костадин Андреев /гост/, солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни несъгласия. На 22 юли т. год. Костадин Андреев бе ослепителен на Летния спектакъл в Бургас в ролята на Калаф в операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.

Даниела Дякова, на чийто характер ролята на Кармен импонира превъзходно, ще бъде още веднъж помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска хала, амалгама от пристрастеност и неудържим ентусиазъм към вътрешна независимост, която за нея е над обич, обвързаност, даже над инстинкта за живот. Великолепният тенор Костадин Андреев, който неведнъж е пял на сцените в България и по света с незабравимата и неподражаема Гена Димитрова, ще се превъплъти в ролята на трагично влюбения Дон Хосе,. Той се вписва ослепително в прочувствената дъга, подбудена от театралното взаимоотношение с облика на най‐прочутата циганка Карменсита. Талантливият млад баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио, който печели възприятията на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревнивост с трагична развръзка. Чудесното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в облика на нежната всеотдайна госпожица Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цунига – той бе в ролята на заговорника Самуел във второто събитие от „ Опера на светилището “ – операта „ Бал с маски “ от Джузепе Верди. Като Фраскита на сцената ще се показа сопраното Миглена Славова – посетител, която се превъплъти ослепително в ролята на Оскар в „ Бал с маски “ от Верди предходната събота на откритата сцена в Бегликташ. Лина Пеева ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в облика на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес.

Режисьор на постановката, приспособена за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В огромния атрактивен театър вземат присъединяване оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, както и Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева.

Постановките на Държавна опера – Бургас на тракийското светилище дават за трета година неповторим късмет за прикосновение с мистичната символика на свещеното място, в комбиниране с художествените внушения на оперите. Мястото под откритото небе на мистична Странджа е магично – реализира се вълнуваща среща на послания от древността със актуалната интерпретация на безконечната класическа музика. В сходни моменти Природата притихва и се вслушва в гласа на Изкуството. Представленията – измежду естествения фон на мегалитното светилище, на особено построена до каменния комплекс сцена, както и на самите каменни блокове, минават като че ли под покровителството на античните траки, живели и правили своите мистични ритуали по тези земи, които са алегорично с целия голям екип, реализиращ амбициозното начинание.

Фестивалът „ Опера на светилището “ е доказателство, че класическата музика носи ореола на непреходност и безкрайност, като хармония и послания, като просвета на мислене и метод на световъзприятие и би трябвало да се поддържа ползата и поклонението пред нейните нетленни послания, а в комбиниране с сходен естествен феномен, е още по-въздействаща.

Билети за „ Кармен “ – на касата на Операта, каса „Часовника“, Туристически център – гр. Приморско, на място – преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo – и Eventim –

За диригента:

Иван КОЖУХАРОВ – основен диригент на Държавна опера – Бургас

Роден през 1950 година в гр. Трявна. Деветгодишен стартира да свири на цигулка. По-късно минава на виола, тъй като желае да образува квартет, а в града никой не владее този инструмент. Със компетентност „ виола “ приключва Средното музикално учебно заведение „ Проф. Веселин Стоянов “ в Русе. Две години следва в Българската държавна консерватория /днес Национална музикална академия – София, научен факултет, виола при проф. Александър Нейнски и хорово диригентство при проф. Васил Арнаудов. От 1971 година учи Оперно-симфонично диригентство, като възпитаник на професорите: Шерман, Робинович, Арвид и Марис Янсонс, в Държавната консерватория „ Н. А. Корсаков “, Санкт Петербург, Русия, която приключва през 1976 година като отличник на випуска. Дипломният му театър на операта „ Сватбата на Фигаро‘ от Моцарт е сниман от Съветската телевизия – Москва. По време на следването си работи един сезон в Ленинградския спектакъл за музикална комедия – Операта, с който гастролира в градове на Русия и Естония, и преподава в Института за спектакъл, музика и кино. Военната си работа отбива в ШПЗО – Враца, а по-късно като диригент на Представителния отбор на Българска народна армия – София. Още като боец стартира работа в Държавна опера – Бургас, където е назначен, след уволнението си от армията, през 1978 година Там слага оперите: „ Вълшебната флейта “ и „ Сватбата на Фигаро “ от Моцарт, „ Риголето “ и „ Отело “ от Верди, „ Порги и Бес “ от Гершуин, „ Селска чест “ от Маскани, и балетите: „ Тривърхата шапка “ от Мануел Де Файя и „ Ромео и Жулиета “ от Сергей Прокофиев.

През 1985 година минава в Държавна филхармония – Бургас, където е, поредно, диригент, Главен живописен началник и шеф. Обогатява репертоара на оркестъра с творби на: Брукнер, Малер /всички симфонии, в това число грандиозната Осма симфония – с два оркестъра, пет хора и осем солисти – всичко над 320 души/, Онегер, Барток, Стравински, Прокофиев и други.

При основаването на ОФД, през 1999 година е негов музикален шеф, е след разтурването и преобразуването му, през 2008 година – диригент е основен диригент на Операта. За малко работи в ОФД – Русе. През 1979 година е полуфиналист на състезанието на фондация „ Херберт декор Караян “ в Западен Берлин, а през 1980 година лауреат и притежател на Grande Prix на името на Бела Барток от Третия интернационален конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. На идната година взе участие във кино лентата, отдаден на 100-годишния празник на композитора, създаден от телевизия на Съединени американски щати, Канада и Унгария. Дирижирал е всички български оперни театри и симфонични оркестри /без Пазарджик/, всички маджарски симфонични оркестри, както и такива в Германия, Чехия, Полша, Румъния, Сърбия. Работи в Националните оперни театри в София, Прага, Будапеща, Белград и Скопие, а също и с Националните симфоничен оркестри и филхармонии в София, Братислава /Словения/, Кайро /Египет/, Хавана /Куба/, Никозия /Кипър/, Оркестъра на Чешкото радио в Прага, Президентския оркестър в Анкара /Турция/, Държавния оркестър в Солун /Гърция/. От 1999 година до 2001 година е диригент на Държавната опера в Измир /Турция/, с която взе участие във фестивала в Аспендос. По същото време дирижира и Операта в Мерсин. През 2005 година работи в оркестъра Prima La Musika в Гент /Белгия/, с която взе участие във Фландърския фестивал. От 1997 година постоянно дирижира двата оркестъра на Държавната филхармония „ Д. Д. Шостакович “ в Санкт Петербург, с които гастролира в разнообразни градове в Русия. С Филхармонията на Бургас гостува във Франция и, неведнъж, в Италия и Испания, а с Операта – в Германия и Швейцария, с оперите „ Трубадур “, „ Отело “, „ Фалстаф “ и Quattro Pezzi Sacri от Верди, и на фестивала на остров Родос – Гърция с Девета симфония на Бетовен и Реквием на Верди. В Испания гастролира и отпред на Пловдивската филхармония, а в Италия – с Пловдивската опера / “Аида “ от Верди/. Съвместно с Arts Academy – Рим, организира диригентски курсове в Бургас и Анцио, Италия. През 2005 година работи в оркестър Prima la Musika в Гент /Белгия/, с който взе участие във Фландърския фестивал. Дирижирал е Нов камерен отбор в Camerata classica, София, с които записва поредност CD за DIVERRIMENTO – Виена. Записва кино музика за SIF – 309 в Първи студио на БНР – София и за Digital Records – Рим, с Лондонския симфоничен оркестър в фамозното студио Abbey Road в Лондон. Носител на медал „ Кирил и Методий “ – II степен, три Златни лири и Кристална лира на CMTДБ за постановката на „ Графиня Марица “ в ДМТ „ Стефан Македонски “.

Почетен жител на Бургас.

За солистите:

Даниела Дякова, мецосопран – в ролята на Кармен

Даниела Дякова (мецосопран) приключва оперно пеене в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров ” в София в класа на проф. Руско Русков и оперната прима Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica ” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica ” в Осимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески състезания, измежду които Първа премия от интернационалния оперен конкурс “Надежди, гении, майстори ” (Добрич), Първа премия от състезанието “Млади оперни артисти ” – София, Втора премия на интернационалния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин ” – София и Първа премия от състезанието “Цветана Дякович ”.

В репертоара ѝ са партиите на Адалжидза от “Норма ”, Амнерис от “Аида ”, Азучена от „ Трубадур ”, Принцеса Еболи от „ Дон Карлос ”, Фенена от “Набуко ”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар ”, Дорабела от “Така вършат всички ”, Далила от „ Самсон и Далила ” на Масне и други

Гастролирала е на сцените на влиятелни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диян Чобанов, Григор Паликаров, Бареза, Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски.

Паралелно със своите артистични изяви у нас и в чужбина, тя съумява ловко да се оправи и като Художествен началник на Симфоничния оркестър на Сливен (2004-2016).

Костадин Андреев, тенор – в ролята на Дон Хосе

Завършва оперно пеене в Националната музикална академия в класа на проф. Реса Колева. През 1992 година дебютира в ролята на Рудолф от „ Бохеми ” на Пучини в Бургаската опера, а от идната година е солист на Софийската опера и балет. Има в репертоара си над 31 функции от централния теноров репертоар от опери на Верди, Пучини, Бизе, Масне, Гуно, Мусоргски, Стравински, Владигеров. Сътрудничи с диригенти като В. Гергиев, С. Озава, А. Гуаданьо, М. Виоти, Кадзуши Оно. Партнира на Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Ренато Брузон, Лео Нучи, реализира гастроли на разнообразни европейски подиуми.

Източник:

Валери Турманов, баритон, в ролята на Ескамилио

След като приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София, продължава образованието си със специализация по класическо пеене и актьорско майсторство в “Accademia Teatro alla Scala ” в Италия. Дебютът му е точно в “Teatro alla Scala “ в Милано като Мартино в “L’occasione fa il ladro ” на Росини. Следва ролята на Холи в „ L’taliana il Algeri “, още веднъж от Росини. Участва във фестивалите в градовете Комо и Мартина Франка, Италия, гастролира в „ Teatro dell’Opera “, Рим, и „ Theater Erfurt “ в Ерфурт, Германия, а с “Teatro alla Scala ” посещава Токио, Япония. Валери Турманов е притежател на Първа премия на Международния конкурс за осъществяване на немска и австрийска музика „ Magic “ и Втора премия на ХХ-ти Национален конкурс за артисти и инструменталисти – Провадия. Печели стипендия „ Галерия на младите български гении “ през 2008 година. Специализира в майсторските класове на Мирела Френи, Лучиана Сера, Ренато Брузон и Луиджи Алва в Милано, Италия, както и в третия научен майсторски клас на Анна Томова-Синтова в София.

Мария Цветкова-Маджарова, сопран – в ролята на Микаела

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров ”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален спектакъл “Стефан Македонски ”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно взе участие в интернационалните планове с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, Съединени американски щати. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро ”, Деспина, Фиордилиджи от “Така вършат всички дами ”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан ”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая ” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар ” на Росини, Виолета от „ Травиата ”, Джилда от „ Риголето ”, Оскар от „ Бал с маски ” на Верди, Адина от „ Любовен балсам ”, Норина от „ Дон Паскуале ” на Доницети, Мюзета и Мими от „ Бохеми ”, Лиу от „ Турандот ” на Пучини, Щаси и Силва от „ Царицата на чардаша ” на Калман, Адела от „ Прилепът ” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 година Музикант на годината за 2017 година в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по стратегия „Хоризонт“ на БНР.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР