МАЕ препоръчва утрояване на капацитета за възобновяема енергияПрез последните две

...
МАЕ препоръчва утрояване на капацитета за възобновяема енергияПрез последните две
Коментари Харесай

МАЕ: Водородът и улавянето на CO2 не спират глобалното затопляне

МАЕ предлага утрояване на потенциала за възобновима сила

През последните две години планетата се е затоплила с 1,2°C
(снимка: CC0 Public Domain)

Улавянето на въглерод от атмосферата и потреблението на водородно гориво няма да спасят Земята от световното стопляне, предизвестиха специалисти от Международната организация по енергетика (МАЕ) в нов отчет по отношение на постигането на въглеродна индиферентност до 2050 година  

Агенцията към този момент не разчита на недоказани софтуерни решения като необятното потребление на водородно гориво и хващане на въглероден диоксид от атмосферата, отбелязва The Verge в разбор на отчета. Вместо това специалистите предлагат увеличение на напъните за преход към възобновима сила и ускорение на прехода от изкопаеми запаси.

Според проектите на МАЕ от 2021 година, с цел да задържи повишението на междинните температури на Земята с 1,5 °C над прединдустриалните равнища, светът би трябвало да се откаже от вложенията в нови планове за рандеман и потребление на изкопаеми горива. Сред редица стъпки за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година, дружно с прехода към възобновими енергийни източници, беше предложено прекосяване към водородно гориво и основаване на системи за хващане на въглероден диоксид в индустриалните процеси.
още по темата
През двете години от публикуването на проекта планетата се е затоплила с 1,2°C и дава обещание да се затопли над сериозното равнище от 1,5°C, несъмнено от Парижкото съглашение за климата до 2050 година През същото време водородните технологии и обещаващите решения за хващане на въглероден диоксид не съумяха да се развият до зряло равнище.

Стана явно, че в кратковременен и средносрочен проект сходни решения няма да могат да спасят Земята от световното стопляне и към този момент не може да се разчита единствено на тях. И в случай че преди този момент МАЕ очакваше понижаване на излъчванията с до 50% от новите технологии, в този момент прогнозата за резултата от въвеждането им е понижена до 35%.

Докладът показва, че „ производството на водород е по-скоро климатичен проблем, в сравнение с климатично решение ”. Но водорода се разпореждат очаквания да понижи излъчванията от тежкия превоз, който замърсява най-вече атмосферата – авиация, мореплаване, железопътен превоз и камиони. Но за произвеждане на водород се употребява главно природен газ, което води до увеличение на излъчванията на парникови газове в атмосферата.

Добрите планове са възпрепятствани от актуалните технологии за произвеждане на водород. Докато това не се промени, екологичните изгоди от водородното гориво са много съмнителни и специалистите признават това. Ето за какво в новите проекти на МАЕ прогнозата за каузи на тежкотоварния авто превоз по пътищата през 2050 година, употребяващ горивни кафези, е ревизирана с 40% спрямо проектите за 2021 година

По същия метод прогнозите за хващане на въглерод от производството на сила са намалени с 40%. „ Историята [за улавянето на въглерод] до момента значително е обвързвана с неизпълнени упования ”, признава МАЕ в новия си отчет. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати е похарчило стотици милиони долари за несполучливи планове за хващане на въглерод, значително заради „ фактори, влияещи върху икономическата им жизненост ”, установи федерален регулаторен отчет.

„ Премахването на въглерода от атмосферата е доста скъпо. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да спрем изпускането му в атмосферата ”, споделя изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол в прессъобщение. Според него, тези технологии могат да се употребяват единствено в сериозни случаи, когато няма друга опция.

Вместо непроверени технологии, МАЕ предлага утрояване на международния потенциал за възобновима сила, което преди всичко ще спре генерирането на затоплящо планетата замърсяване. Очаква се разноските за чиста сила да се удвоят повече от 1,8 трилиона $ тази година до 4,5 трилиона $ при започване на идващото десетилетие.

Енергийната успеваемост би трябвало да се удвои за същия интервал от време, а най-богатите страни в света би трябвало да доближат нулеви чисти излъчвания в границите на няколко години след реализиране на световната цел за 2050 година

Ще бъде ли чут гласът на специалистите? Съединените щати интензивно усвовяват бюджетни средства за разработка на технологии за хващане на въглероден диоксид от атмосферата и газове, свързани с производството. И други от развитите стопански системи вървят по този път. Очакват се резултатите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР