Мадрид. В петък, 1 юни, парламентът на Испания гласува вот

...
Мадрид. В петък, 1 юни, парламентът на Испания гласува вот
Коментари Харесай

Мариано Рахой напусна властта след вот на недоверие

Мадрид. В петък, 1 юни, Народното събрание на Испания гласоподава избор на съмнение против държавното управление на Мариано Рахой, формирано от консервативната Народна партия (НП), която има 137 от 350-те места в законодателния орган. „ За “ отстраняването на Рахой от премиерския пост гласоподаваха 180 депутати, 169 се изрекоха „ срещу “, един народен представител се въздържа от присъединяване във вота.

Още преди самото гласоподаване Рахой призна провалянето си. Председателят на Национален парк, че за него е „ чест “ да служи на страната си. „ Предложението за избор на съмнение евентуално ще мине, което значи, че Педро Санчес ще бъде новият министър-председател " на Испания, акцентира Рахой пред депутатите в Народното събрание.

Изявлението му контрастираше с направеното единствено ден по-рано. В четвъртък опозиционният водач Педро Санчес прикани премиера да се отдръпна от поста си, само че той изрично отхвърли. „ Защо би трябвало да подам оставка, в случай че към този момент имам доверието на Народното събрание и доверието, което ми е обещано в изборните урни? Вие сте този, който би трябвало да подаде оставка тук ", бе отговорът на испанския министър-председател. По-късно източници повториха уверенията, че министър председателят няма да отстъпи. Сценарият обаче се разви иначе.

Повод за внасянето на вота за съмнение стана решението на съда по дело за корупция, което се водеше в продължение на 11 година В рамките му бяха издадени присъди против някогашни членове на Национален парк. Нито един от наказаните за непозволено подписване на контракти за осъществяване на услуги за локалните управляващи и за строителство не е член на кабинета на Рахой. Към това следва да се прибави, че през последното десетилетие консервативната партия бе напълно актуализирана. Въпреки това държавното управление на Рахой бе насила да подаде оставка.

До гласуването се стигна по предложение от страна на Испанската социалистическа работническа партия. Сега водачът й Педро Санчес ще заеме премиерското кресло в Мадрид, с помощта на поддръжката на левите популисти от „ Подемос “, които имат 71 места в законодателния орган, и на дребните парламентарни групи, представляващи баските и каталунците - както левите, по този начин и десните.

Санчес към този момент даде обещание да се бори дейно с корупцията, да „ обнови испанската политическа система “, която – според думите му, е изгубила привлекателността в очите на жителите в годините на ръководство на Национален парк. Лидерът на социалистите твърди, че ще ръководи в „ интерес на болшинството испанци “, като в това число планува увеличение на средствата за опазване на здравето и обучение. Санчес даде обещание също разговор с каталунските сепаратисти и постигането на „ политическо решение на съществуващия проблем “. Направи и послание към ръководителя на „ Подемос “ Пабло Иглесиас с апел за обединяване, с цел да може в Испания да бъде сложено началото на „ нова епоха на ръководство на левите прогресивни сили “.

Санчес, чиято партия има 85 депутати в Народното събрание, възнамерява да ръководи страната с поддръжката на тези политици, които поддържаха самодейността му. Анализаторите обаче се съмняват във опциите за деяние на новото държавно управление на социалистите. Неговата бъдеща политика към този момент получи прозвището „ чудовището Франкенщайн “ предвид на това, че тя ще се раздира сред ползите на разнообразни сили, някои от които даже не признават Конституцията на Испания.

Гласуването в петък бе първи сполучлив избор на съмнение в историята на Испания след рухването на режима на Франко през 1977 година През юни предходната година 63-годишният Рахой оцеля след избор на съмнение, импортиран от партията „ Подемос “.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР