Мадрид. Негово Величество бе тези дни в Мадрид за участие

...
Мадрид. Негово Величество бе тези дни в Мадрид за участие
Коментари Харесай

Н. В. Цар Симеон II бе специален гост на конференцията Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения в Мадрид

Мадрид. Негово Величество бе тези дни в Мадрид за присъединяване в конференцията „ Царе без царство, дипломати без дипломатически връзки “, проведена от Посолството на Унгария, Института Сервантес и Дипломатическата школа. Събитието се състоя в седалището на Института и участваха посланици, упълномощени в Испания, представители на университетските среди, общественици, историци и други
Това оповестиха от пресофиса на Негово Величество Цар Симеон II .
Лектори на конференцията бяха Цар Симеон II, Ерцхерцог Георг декор Хабсбург – наследник на ерцхерцог Ото декор Хабсбург, Граф Пьотър Поточки, наследник на Граф Йозеф Алфред Поточки.
По време на конференцията бе показана и книгата на Ката и Петер Гюурица „ Ференц Мароси. Царски дипломат в Мадрид (1949-1969) “.
По време на студената война Испания се оказва леговище за доста жители от страните от Централна и Източна Европа, в това число и за дипломатите, които се оказват принудени да останат в страната, пред вероятността да бъдат екзекутирани в личната си татковина. Те не престават своята активност в помощ на сънародниците, които живеят или минават през Испания, без да съставляват формалната власт на своята страна. Такива са случаите на Граф Поточки, дипломат на Полша и на Ференц Мароси, дипломат на Унгария, които не съставляват публично страната си, само че се одобряват от испанската власт като единствените представители на страните им. Подобна е участта и на българското царско семейство, което също намира леговище в Испания и трансформират своя дом в център за подкрепяне на български емигранти.
„ Испания бе нашата приемна страна и втора татковина в един доста тежък за нас миг. Действахме като самобитен Червен кръст, културен център и посолство за българите, които се намираха в Мадрид “, посочи Царят.
По същия метод ерцхерцог Ото декор Хабсбург, наследник на последния император на Австрия и крал на Унгария дава своите връзки и въздействие в Южна Европа в интерес на хилядите емигранти, които идват от Унгария. „ Моят татко не можеше да се завърне в Родината. Единствено му оставаше опцията да оказва помощ на своите сънародници, които се намираха отвън страната като него “, означи ерцхерцог Георг декор Хабсбург.
Испания и Полша приключват дипломатическите си връзки след Втората международна война в продължение на 40 години. Въпреки това, с помощта на неуморната активност на един благородник, е съществувала различна дипломатическа активност. Именно за помощта, оказвана от неговия татко на хилядите поляци, които не могат да се завърнат и са се опитвали да се открият в Западна Европа, описа граф Пьотър Поточки.
На заложен въпрос от залата, по отношение на бъдещето на европейския план ерцхерцог Георг декор Хабсбург отговори, че е належащо повече от всеки път да се развива паневропейската концепция и че е нужно да се върви към все по-голямото разширение на Европа. Цар Симеон II поддържа тази теза, като посочи значимостта от одобряване на солидарността сред страните от Европейския съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР