Мадрид даде двоен ултиматум на Барселона. 10 дни след забранения

...
Мадрид даде двоен ултиматум на Барселона. 10 дни след забранения
Коментари Харесай

Мадрид даде двоен ултиматум на Каталуня

Мадрид даде двоен ултиматум на Барселона. 10 дни след неразрешения референдум за самостоятелност на Каталуня, испанското държавно управление стартира противоположното преброяване, преди да открие процедурата по член 155 от Конституцията, който му разрешава да изземе ръководството на самостоятелната област.

Каталунските управляващи имат период до понеделник, в 16,10 ч., да кажат дали са оповестили самостоятелност на района, тъй като това не се схваща от речта на сепаратисткия министър председател Карлес Пучдемон във вторник.

Пучдемон направи двусмислено изказване пред локалния парламент, в което първо разгласи самостоятелност, а няколко секунди по-късно я „ суспендира “.

Ако каталунските управляващи потвърдят, че са оповестили отделянето на района или в случай че не отговорят до понеделник, държавното управление им дава още три дни до 19 октомври, 10,00 часа, да се откажат от независимостта.

Ако откажат, Мадрид ще стартира процедурата за лишаване на ръководството от сепаратистите.

Пучдемон реагира с туит на изискванията на Мадрид: „ Искаме разговор и в отговор вадят член 155 на масата. Чухме “. „ Те се опасяват повече от разговора, в сравнение с от насилието “, прибавя по-късно той.

Този парламентарен текст не е употребен в никакъв случай до момента. Той гласи, че в случай че един самостоятелен район не зачита отговорностите, записани в Конституцията или останалите закони, или с дейностите си нарушава общия интерес на Испания, държавното управление насочва предизвестие до президента на самостоятелната област и в случай че няма отговор, с утвърждението на  абсолютно болшинство от Сената, може да одобри нужните ограничения, с цел да го принуди да съблюдава тези отговорности или да отбрани упоменатия общ интерес.

Текстът е явен за контрола върху ръководството на самостоятелната област, само че неразбираем за вероятните ограничения – не разказва опцията за премахване на държавното управление или разформироване на районния парламент, акцентира „ Монд “.

Процедурата за използването му е продължителна и трудоемка. Централното държавно управление би трябвало да показа на ръководителя на Сената детайлно изложение на ограниченията, предизвестието до каталунския министър председател и неговия отговор. След това комитетът на самостоятелните области би трябвало да излезе със мнение, а Пучдемон ще получи краен период да отговори. Чак по-късно текстът ще бъде подложен на гласоподаване в Сената, където дясната Народна партия има безусловно болшинство, и това подсигурява приемането му.

Условията на Мадрид бяха дефинирани няколко часа след речта на премиера Мариано Рахой пред Народното събрание. „ Не може да има ходатайство сред демократичното право и противозаконното непокорство “, сподели той.

Лидерът на социалистите Педро Санчес съобщи малко по-рано, че е постигнал единодушие с държавното управление през идващите месеци да стартират диспути за конституционна промяна, която ще помогне за превъзмогване на рецесията.

За разлика от другите райони, Каталуня, една от най-богатите области, разполага с доста по-ограничена фискална автономност. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР