Републиканската партия на Уисконсин заплашва с импийчмънт срещу правосъдие заради дарения, но консерваторите също взеха партийни пари

...
МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Републиканците от Уисконсин, които говорят за
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Републиканците от Уисконсин, които говорят за импийчмънт на съдия от Върховния съд на щата, преди тя да е изслушала делото, сочат близо 10 долара милиона, които тя получи от Демократическата партия като доказателство, че не може да се произнесе справедливо по дела за преразпределяне, които биха могли да отслабят влиянието на Републиканската партия върху законодателната власт.

Но щатската Републиканска партия и други консервативни групи са дали пари от кампанията на други заседаващи съдии и те не се отказват от дела, включващи донори. Всички с изключение на един действащ съдия – либералката Ан Уолш Брадли – са получили дарения от партия на национално, щатско или окръжно ниво, според данни от системата за финансиране на кампаниите в Уисконсин и анализ на Кампанията за демокрация в Уисконсин, която проследява разходите за кампании.

Консервативните съдии Брайън Хагедорн и Ребека Брадли са получили дарения от държавната Републиканска партия на обща стойност приблизително 150 000 и 70 000 долара съответно. Държавната Демократическа партия е дала на кампанията на либералния съдия Джил Карофски над 1,3 милиона долара.

„Това е, което наричам селективно възмущение“, каза Джей Хек, дългогодишен наблюдател във Върховния съд на Уисконсин и директор на Common Cause of Уисконсин, безпартийна правителствена група за наблюдение. „Това е невероятно лицемерно.“

Нямаше възмущение от страна на републиканците, когато консервативните съдии изслушаха многобройни дела през годините, включващи техните консервативни донори, каза Хек.

Лидерът на мнозинството в републиканското събрание Тайлър Август, когато го попитаха в четвъртък дали смята, че съдиите, които са получили пари от Републиканската партия, трябва да се откажат от делата за пренасочване, се опита да разграничи Протасевич.

„Тя явно предреши случая“, каза Август. „Говорим за този случай, това правосъдие и ще го оставя така.“

Вниманието към Върховния съд на Уисконсин следва модел на нарастващ контрол върху щатските съдии в цялата страна.< /p>

Състезанията във върховния съд на щата се превърнаха в едни от най-известните политически състезания по време на всеки изборен цикъл, тъй като се превърнаха в бойни полета за достъп до аборти, избирателни права, пренасочване и други горещи въпроси. По време на изборния цикъл 2019-2020 г. около 97 милиона долара са били изсипани в състезания за върховен съд, според Brennan Center for Justice. Тридесет и три щата ще проведат избори за места в техните висши съдилища през 2024 г.

В Уисконсин няма изискване съдиите да се оттеглят от изслушване на дела, включващи дарители на кампании.

Консервативни мнозинства в съда одобри правила, позволяващи на съдиите да разглеждат дела, включващи донори на техните кампании през 2010 г., и отхвърли искане за по-ясни стандарти за отвод през 2017 г.

Все пак някои републиканци посочват близо 10 милиона долара, които съдията Джанет Протасиевич е получила от Демократическата партия на Уисконсин като причина тя да се оттегли от делата за преразпределение. Някои заплашват евентуален импийчмънт, ако тя не го направи. Опонентът на Протасевич, Дан Кели, получи повече от 1,2 милиона долара от Републиканската партия, предимно на щатско ниво.

Начертаните от републиканците карти на Уисконсин, въведени през 2011 г. и след това отново миналата година с малки промени, са широко разпространени като един от най-измамните в страната. Републиканците увеличиха мнозинството си в законодателния орган според картите, въпреки че демократите спечелиха щатски избори, включително президента Джо Байдън и губернатора Тони Евърс през 2022 г.

Нито един от действащите съдии не отговори веднага на имейл, изпратен до информационният директор на съда в четвъртък попита дали те ще се откажат от дела, включващи техните поддръжници на кампанията. Никой от съдиите не се отказа от преразпределяне на дела миналата година.

Протасевич спечели изборите през април с 11 пункта. Нейната победа даде на либералите мнозинство в съда, което засили надеждите сред демократите, че ще отмени щатската забрана на абортите от 1849 г. и ще отхвърли избирателните карти на републиканците.

Тя присъства на първото си съдебно заседание в четвъртък, като се присъедини към другите съдии при задаването на въпроси на адвокати, настояващи за промяна на правилата, засягащи записите за изгонване. Тя трябва да изслуша аргументите си в първото си дело пред съда следващата седмица.

Дни след като тя встъпи в длъжност през август, приятелски настроени към демократите групи заведоха две съдебни дела, изискващи от Върховния съд да отхвърли изготвения от републиканците законодателен акт карти.

Лидерите на Републиканската партия бързо поискаха Протасевич да се оттегли, посочвайки както даренията от Демократическата партия, така и коментарите, които направи по време на кампанията, че картите са „несправедливи“ и „нагласени“.

Републиканците твърдят, че тя е предрешила случая и не може да го изслуша справедливо.

Същите жалби срещу нея бяха подадени по време на кампанията й в съдебната комисия на Уисконсин, която разследва съдии. Този панел отхвърли жалбите.

Демократите отхвърлиха заплахите за импийчмънт в сряда, като обявиха кампания за връзки с обществеността на стойност 4 милиона долара срещу членове на Републиканската партия, които ги правят. Председателят на парламента Робин Вос, който беше най-отявленият защитник на евентуален импийчмънт, каза, че скъпата кампания само допълнително показва, че Протасевич и Демократическата партия „са едно и също“.

Ако Протасевич не се оттегли , твърди Вос, тогава републиканците ще разгледат импийчмънт. Тези заплахи бяха осъдени от председателя на Демократическата партия на Уисконсин Бен Уиклер като „политическо изнудване“.

Правилото от 2010 г., което позволява на съдиите да гледат дела, включващи дарители на техните кампании, е написано отчасти от Wisconsin Manufacturers and Commerce, щатската камара Беше похарчила повече от 2 милиона долара, за да помогне за избирането на главен съдия Анет Зиглер, която гласува за мярката като част от тогавашното консервативно мнозинство в съда.

Три години по-рано Зиглер отказа да се оттегли себе си от дело, подкрепено от WMC, в което тя в крайна сметка написа становище на мнозинството, което доведе до стотици милиони долари възстановени бизнес данъци.Като окръжен съдия, Зиглер беше изслушала дела, включващи банка, в която съпругът й беше в борда, и компании, в които тя държеше акции.

Бившият консервативен съдия Майкъл Гейбълман също отказа да се оттегли от дело, включващо Wisconsin Manufacturers and Commerce, което похарчи приблизително 1,8 милиона долара, за да подкрепи кампанията му през 2008 г.

Консерватор Съдия Ребека Брадли написа заповедта през 2017 г., с която отхвърли призива на пенсионирани съдии за създаване на стандарт за отвод за дела, включващи донори. Тя нарече искането „шокиращо в пренебрежението към Конституцията на Уисконсин и Конституцията на Съединените щати, особено към Първата поправка.“

Но миналия месец тя призова Протасевич, че не се отказа от предизвикателството за пренасочване. Тя също цитира даренията за кампанията на Демократическата партия и коментарите за кампанията.

Брадли твърди, че новото либерално мнозинство „ще приеме нови карти, за да измести властта от републиканците и да даде електорално предимство на кандидатите на демократите, изпълнявайки едно от многото предложения на Протасевич обещания към основния финансист на нейната кампания.“

Протасевич обеща по време на кампанията да се оттегли от всяко дело, заведено от Демократическата партия заради даренията, които са й дали, въпреки че решенията на Върховния съд не изискват тя да го направи. Демократическата партия не заведе нито едно от висящите дела за преразпределяне, въпреки че демократите биха се възползвали от изготвянето на нови карти.

„Правилата и параметрите на отвода бяха въведени от консерваторите и от републиканците, ”, каза Хек, с Обща кауза. „Ако не им харесва сегашната ситуация, всичко, което трябва да направят, е да погледнат собственото си поведение.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР