Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света и въпреки

...
Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света и въпреки
Коментари Харесай

Бизнес за мини кораби привлича туристи в Мадагаскар

Мадагаскар е четвъртият по величина остров в света и макар че е заобиколен от море, той има слаби обичаи в корабостроенето. Но всичко се трансформира през 1993 година, когато в локалната компания ``The Village`` стартират да се създават ветроходни кораби - въпреки и дребни копия на същинските. Само за три десетилетия, дребният бизнес става извествен и създава модели за поп звезди, кралски особи и даже за папата.
Дъ Вилидж даже ще изложи два от своите кораби на идния панаир във Венеция на 30 септември 2024 година Homo Faber е интернационален празник на най-хубавите занаятчийски произведения в света.
Грегъри Постел, съсобственик, The Village

Да инвестираш в хората, да ги подтикваш да надвишават опциите си, с цел да основават модели по поръчка е просто необикновено. И най-после някой експерт, който е профилиран в първокласната направа да ни каже, че не може да се оправи без нас е прелестно. Ето това за мен е триумфът.

Целта на притежателя е да трансформира Мадагаскар в интернационално украшение на занаятчийството. Това е една от най-бедните страни в света, а този тип вложения и авторитет са значими за развиването на локалната стопанска система. Изработката на всеки модел лишава сред един и 10 месеца - според от размера и степента на подробност. Бизнесът получава проекти от музеи, асоциации на корабоплаватели или морски архитекти, с цел да възпроизведе точни дребни версии. То създава най-вече кораби от епохата на ветроходството.

В тази дребна корабостроителница в столицата Антананариво работят 32 майстори. Някои от тях са там още от основаването на компанията. На собствен ред по-опитните ветерани образоват по-новите чиновници, защото в Мадагаскар няма публично занаятчийско учебно заведение.
Започва се с рязането на дървесината, по-късно с производството на палубата, производството на частите, има три типа: скулптирани, ръчно направени и струговани части, по-късно е обковът на палубата, дребните части се слагат на палубата, по-късно е завършващият стадий с работилницата за платна.
Роми Хенинцоа, помощник-управител, The Village

Цената на моделите стартира от 150 евро, само че може да доближи до 10 000 евро за по-големите екземпляри. Всички първични материали идват от локални материали в страната. Подобно на доста други компании, разчитащи на туризма, Дъ Вилидж пострада по време на пандемията COVID-19. Преди пандемията локалният бизнес споделя, че е продавал към 300 кораба годишно, само че в този момент се надява през 2024 година да продаде сред 80 и 100 броя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР