Мъчителният ход на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ вместо развръзка

...
Мъчителният ход на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ вместо развръзка
Коментари Харесай

Сглобката пред разпад: Габриел укротява Борисов да не тръгне на избори

Мъчителният ход на договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ вместо развръзка преди консултациите с президента, нагнети още тонове напрежение. На фона на оглушителното безмълвие се знае едно - единодушие по нищо не е реализирано, никой не отстъпва от проектите си пред колегата. Така и се ускоряват прогнозите за задаващи се избори, което очевидно къса нервите на бъдещия министър председател Мария Габриел, която е в окото на бурята - отпред на диалозите, в отсъстието на Бойко Борисов.  

Бившата еврокомисарка в действителност е пред нервозен срив, настояват от бранш дясно. Нещо повече, рачешката обстановка " две напред – едно обратно " е напът да опъне и връзките й с водача, по простата причина, че желанията им може и да се разминават.

Габриел е заложила всичко на картата „ държавно управление да има ” и не може да си разреши да не осъществя премиерския пост тъкмо в този момент. В същото време, Борисов е все по-гневен на ПП-ДБ, хока ги най-открито и не е изключено в действителност да обърне тил и да се стигне до предварителни избори, колкото и движимостите да повтарят, че сглобка ще има, че никой няма интерес да няма кабинет и да се вършат избори 2 в 1. А изборите може и да чукат на вратата. 

Запознати изясняват, че Борисов към този момент е направил проект Б и в случай че прекалено много го провокират, ще извади и този коз, както, апропо го е правил и преди. Т.е. Борисов не губи нищо при предварителни избори, най-малкото поради прогнозите на социологията, че резултатите на ГЕРБ ще са по-добри от предходните поради декретираните ПП-ДБ и позицията им по пистата надолу.

Точно тук обаче се сблъскват проектите на Габриел и тези на Борисов, тъй като еврокомисарката e в епицентъра на трусовете, сигурно желае премиерския пост в този момент, след 9 месеца очакване и сигурно е наясно, че в неразбираемо бъдеще може и да се размине с подобен извънреден късмет да окичи сивито си с влиятелната позиция. Още повече че има сладкодумен пример  - този на неосъщественото премиерство на сътрудника й Даниел Митов, който съумя единствено да вземе досието от президента Радев и до такава степен.  

Габриел, несъмнено, избира да не е титуляр на кабинет единствено за 9 месеца, само че и този къс период е привлекателен за високите й упоритости. В същото време тъкмо претенциите на някогашния министър председател Борисов ПП-ДБ да подпишат неговия план за цялостен мандат може да взриви некоалицията и да докара бързи избори през юни, без значение дружно с евроизборите или със седмица разлика.

Вярно, че и при последните си изказвания, водачът на ГЕРБ показва чудесни връзки с фаворитката си, даже единствено с обръщенията и разговора с нея при всяко свое изказване. Ако обаче сглобката се разтури, Габриел няма да е в печеливша позиция и тя знае, че е по този начин.    

 

 

 

 

 

 

 

         

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР