Мъчениците Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест пострадали за вярата

...
Мъчениците Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест пострадали за вярата
Коментари Харесай

Честваме Св.мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест

Мъчениците Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест потърпевши за вярата в Христос по време на жестоките гонения на християните, заповядани от император Диоклетиан. В опитите си да заздрави своята власт владетелят наложил наложителното удостояване на императора като провидение и по този начин почнали повсеместни преследвания на християните. Защото вярващите в Христос следвали думите на своя Бог и Спасител: " На Господ, твоя Бог, се покланяй и служи само на Него " (Матей 4:10).

Привидна причина за гоненията на християните били вълненията в източните гранични области Армения и Кападокия. В това време всички цивилен безредици се приписвали на християните. Затова настанало ужасно гонение и безбройно голям брой християни били убити поради вярата си.

Евстратий бил върховен боен, който повярвал в Иисус Христос и се отказал от езичеството. Още при започване на ограниченията против християните той бил хванат от Лисий, върховен чиновник, изпратен от Рим да умиротвори региона. Изтезавали безмилостно Евстратий, след това го препратили при шефа Агрикола. След поредност от нови издевателства хвърлили мъченика в огнена клада, където починал измежду пламъците.

При това гонение потърпевши още доста други християни. Сред тях бил свещеникът Авксентий , съгражданин на Евстратий. Заедно с голям брой християни от град Сатала (край настоящето село Садак в област Келкит, Източна Турция) духовник Авксентий бил хванат и затворен в тюрма, а след поредност изтезания бил наказан на гибел и посечен с меч. При суровата кавга с християните в тази област били избити още доста мъченици за вярата, чиито имена не са съхранени за историята. Запазени са имената на някои, измежду които на военачалника Евгений, строителя Мардарий и боеца Орест. Заедно с тях почитаме и всички други безименни герои на вярата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР