Мачът между ФК ЦСКА 1948 и Левски може да отговори

...
Мачът между ФК ЦСКА 1948 и Левски може да отговори
Коментари Харесай

Топузаков с една победа повече от Тодор Янчев

Мачът сред ФК ЦСКА 1948 и Левски може да отговори на доста въпроси още в първия кръг от плейофите в челната шестица. При победа на домакините те съвсем несъмнено ще финишират на третото място, тъй като ще пернат с 8 точки пред " сините ", написа " Мач Телеграф ".

Ако се получи една от другите две вероятни развръзки, интригата ще се резервира, като при победа на Левски ще стане още по-голяма. В шестицата всички тимове са стойностни и всеки може да победи всеки, а един от решаващите фактори за триумфа ще бъде работата, която ще свършат треньорите. В съответния случай това са Тодор Янчев и Елин Топузаков. Двамата са именити капитани - надлежно на ЦСКА и Левски, и двамата са рекордьори на двата гранда в евротурнирите.

Янчев има 49 мача с аления екип в Европа, а Топчо - 65 със синия. И двамата към момента имат доста да потвърждават в специалността, която практикуват сега. Янчев за първи път е в ролята на старши треньор, откакто пое ФК ЦСКА 1948 през зимата. Топузаков пък за трети път води Левски, като първите му два интервала не могат да се нарекат сполучливи. Беше в Арда Кърджали, както и в дублиращия тим на " сините ", където също нямаше кой знае какви резултати.
 Янчев преди мача с Левски: Гоним си третото място, а Купата е приоритет
Янчев преди мача с Левски: Гоним си третото място, а Купата е приоритет

" Искаме максимума "

Така двамата тогавашни капитани на двата най-големи български клуба възобновяват през днешния ден борбите между тях към този момент в напълно друго измерение. През годините сме ставали очевидци на доста зрелища сред тимовете им, които ще се помнят дълго, а пък и те бяха измежду основните настоящи лица в тях. Прегледът на конфликтите им на терена демонстрира, че мъчно можем да намерим мач, в който най-малко единият от двамата не е получил жълт картон. Сега също ролята им ще е доста значима, само че тя ще е най-много до началото на мача.

Поне за момента Янчев е догонващ в съперничеството с Топузаков. Докато бяха футболисти, те се изправиха цели 22 пъти един против различен. Сегашният треньор на Левски има 7 победи, а противникът му - 6. Останалите 9 пъти пък конфликтите сред тимовете им приключиха без победител. Само един беше дуелът, в който никой от тях двамата не беше нито в Левски, нито в ЦСКА. Става дума за пролетта на 1999 година, когато Топчо бе преотстъпен от " сините " на Пирин, а Тошко още не бе минал от Нефтохимик в ЦСКА. Сблъсъкът сред " орлетата " и " шейховете " завърши 1:1.

Интересното е, че до момента в който беше в Бургас, Янчев не загуби нито един мач от Левски с Топчо в състава си. Това бяха времената, когато Нефтохимик тормозеше доста " сините " и по-често ги побеждаваше. От три срещи сегашният треньор на ФК ЦСКА 1948 и има две победи и едно реми.

В конфликтите им във Вечното дерби обаче превъзходството беше за Топузаков. Най-знаковите и значими дуели бяха двата финала сред ЦСКА и Левски през 2002 и 2005 година. И двата пъти насладата беше за " сините ". През 2002 година те завоюваха с 3:1 на стадион " Славия ". Три по-късно безконечните противници се изправиха един против различен и на стадион " Васил Левски ", а Янчев и Топузаков изведоха своите тимове с капитанската лента. И двамата обаче не дочакаха края на дуела и бяха изгонени за два жълти картона. Първо асът на " алените " пое прибързано към съблекалните в 49-ата минута. Тогава той подвигна с ритник във въздуха Живко Миланов на тъчлинията и реферът Антон Генов му сподели втори жълт картон. След този фал Димитър Телкийски центрира и Даниел Боримиров изведе Левски напред. В 80-ата минута, към този момент при 2:0 за " сините ", при едно центриране от корнер Елин Топузаков извърши нарушаване в наказателното поле, за което бе отсъдена дузпа за ЦСКА, а Топчо също за повторно в дуела видя жълтия цвят и трябваше да напусне. Христо Янев вкара от бялата точка, а Левски в последна сметка завоюва с 2:1.

Остава да забележим в чия изгода ще стартира съперничеството сред Тодор Янчев и Елин Топузаков на треньорската пейка, на която и двамата имат още доста да се потвърждават, до момента в който си извоюват статута на митове, какъвто имаха като играчи.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР