Мач Телеграф“ продължава с годишните си обзори на най-успешните ни

...
Мач Телеграф“ продължава с годишните си обзори на най-успешните ни
Коментари Харесай

Кристиан Василев осмисли годината на гребането

„ Мач Телеграф “ продължава с годишните си обзори на най-успешните ни спортове. Ред е на гребането, спорт който също имаше своите мощни моменти.

Българското гребане несъмнено изпраща неуверена година, само че въпреки всичко имаше мотиви за наслада и те бяха свързани най-много с едно име. Става въпрос за Кристиан Василев, който завоюва два доста скъпи медала в скифа – бронз от европейското в Мюнхен и сребро от Световната купа в Люцерн.

В Мюнхен Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:16.37 мин, а с помощта на изключителния си заключителен спринт съумя да изпревари в последните метри европейския първенец от 2021 година и международен отличник на 2019 година Оливер Цайдлер от Германия.

Нашият гребец се движеше към четвърто-пето място съвсем през цялата гонка, само че близо 500 м преди финала стартира офанзива, като подвигна темпото до над 42 загребвания в минута, с цел да задмине британеца Греъм Томас и любимеца на домакините Цайдлер, който бе водач по дистанцията до 200 метра преди финала.

Европейската купа завоюва нидерландецът Мелвин Твелаар. 
20  Посрещане на Кристиан Василев след бронзовия орден на скиф на Евро 2022
Другият българин, който трябваше да се състезава във край на това европейско - Лазар Пенев на скиф-лека категория, не започва поради болест и по този начин в протокола остана 6-и.

Десислава Ангелова пък завоюва край Б на скиф при дамите, по този начин завърши 7-а в крайното класиране.

За жал след европейското годината на Кристиан Василев не протече по този начин, както му се искаше. Той изненадващо не съумя да се класира на полуфинал на международното състезание в Рачице (Чехия), като финишира едвам 6-и в своята 1/4-финална серия. По-късно обаче излиза наяве, че Василев е бил болен в дните преди надпреварата.

“За страдание през днешния ден завършва присъединяване ми на международното състезание. Причината е, че от два дни съм болен, с висока температура и болки в гърлото. Направих всичко, което можах с цел да опитам да пускам през днешния ден, само че просто към този момент нямах сили да се състезавам. Не съм си представял, че най-успешният ми сезон може да завърши по подобен призрачен метод. За втора година поред изпадам в такава обстановка и още веднъж на най-важното съревнование. Не знам дали е просто доста неприятен шанс или аз нещо някъде греша. А може и да има някаква друга причина “, написа Василев след отпадането си.

В един стадий от сезон той образува и тандем с Емил Нейков на двойка скул, като двамата стигнаха до 7-мо място на Световната купа в Познан.

Самият Нейков не съумя да отбрани позициите от предходната година, когато стана международен и европейски първенец за младежи. Сега синът на Румяна и Свилен Нейкови също взе медали в този момент, само че те бяха от различен цвят.

Нейков завоюва сребро на скиф на европейското състезание за младежи (U23) в Хазевинкел (Бел). Той измина трасето за 7:19.65 минути. Българският гребец се движеше втори на първата контрола на 500 метра. Нейков мина трети по средата на дистанцията на 1000 метра. 500 метра преди финала Емо още веднъж излезе на втора позиция и не я изпусна до финала. Европейски първенец стана полякът Пьотър Пломински, който завоюва с време 7:12,53 мин. На почетната стълбичка се качи и Аарън Ерфаниан (Гер) със 7:21,89 мин. На международното в същата възрастова група във Варезе Нейков-младши извоюва бронзов орден. Той бе изпреварен единствено от първенеца Йонас Гелсен (Германия) и Аизея Харисън (САЩ).
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР