МААЕ призова във вторник за създаване на зона за сигурност

...
МААЕ призова във вторник за създаване на зона за сигурност
Коментари Харесай

МААЕ: Има спешна нужда от мерки за предотвратяване на ядрена авария в Запорожката АЕЦ

МААЕ прикани във вторник за основаване на зона за сигурност към украинската Запорожка АЕЦ, окупирана от Русия и цел на обстрели наскоро. „ Сегашната обстановка е неприемлива “, споделя се в отчет на организацията за атомен контрол на Организация на обединените нации, която изпрати екип в централата предходната седмица. Окупацията на атомната електроцентрала, която е най-голямата в Европа, породи страхове от нуклеарна злополука, защото и двете страни си разменят виновността за обстрела на обекта.

„ Има незабавна потребност от краткотрайни ограничения за попречване на нуклеарна повреда, произлизаща от физически вреди, породени с военни средства “, сподели МААЕ. „ Това може да бъде реализирано посредством незабавното основаване на зона за нуклеарна сигурност и отбрана на сигурността. МААЕ предлага обстрелът на място и наоколо да бъде спрян неотложно, с цел да се избегнат по-нататъшни вреди на централата и обвързваните с нея уреди “, споделя се в известието.

За оценка на ситуацията в централата организацията на Организация на обединените нации изпрати предходната седмица екип от 14 души, в това число Рафаел Гроси. Най-малко двама членове на екипа трябваше да останат там непрекъснато, с цел да подсигуряват сигурността на оборудването. Руските войски управляват централата началото на март и в покрайнините имаше многократни набези. И Москва, и Киев отхвърлиха да поемат отговорност.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР