М узиката е изкуство, което говори отвъд думите. Тя е

...
М узиката е изкуство, което говори отвъд думите. Тя е
Коментари Харесай

Изрази себе си чрез своя музика

М узиката е изкуство, което приказва оттатък думите. Тя е нужда и метод на себеизразяване. За магията на нотите и опцията младите музиканти да разкрият своя вътрешен свят посредством авторска музика споделя в особено изявление за Vesti.bg композиторът Петър Дундаков – основател на саундтрака към кино лентата „ Възвишение “ и жури в състезанието за гении Sounds like you, проведен от Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ в партньорство с Huawei Consumer Business Group в България.

Музиката е допир до някаква истина. Каква е истината в този момент, сега?

Музиката ни среща с действителност, която е доста нереална, само че в това време мощна. Дава ни друга вероятност към живота и по едно и също време с това ни дава свят, в който да живеем и да разбираме себе си и близките по по-различен метод. Музиката може да строи мостове сред хората и да сплотява. Ако приемем, че изкуства като киното и театъра са основани на думите, то музиката отива оттатък тях и това я прави доста повсеместен и въздействащ език.

Вие сте композитор на кино музика. Защо се спряхте навръх нея?

Не си представям себе си като композитор на кино музика, а по-скоро композитор, който работи в разнообразни полета на музиката. Филмът и въобще медията сега са в центъра на вниманието на обществото. Това, което върша като композитор на един авторски концерт на камерна или симфонична музика постоянно е по-малко забелязвано от един прочут филм. Вниманието към медията е нещо, което е особено за времето си и това е опция да популяризираш творчеството си и да представиш музиката си в една малко по-синтетична форма на изкуство. За мен е наслаждение да работя в региона на филмовата музика, само че не бих споделил, че това изчерпва ползите ми като композитор. Не по-малко значима е и самостоятелната музика. Мисля, че филмът е забавно поле за развиване за един композитор, само че и не считам, че би трябвало да бъдат ограничавани креативните ни планове в една-единствена област, а по-скоро би трябвало да си взаимодействат.

Музиката способства за цялостното разбиране на обещано изкуство, в тази ситуация кино?

Да, при всички случаи музиката в един филм е лидер на подсъзнанието за феновете. То те насочва към интерпретацията на това, което гледаш, въпреки феновете не всеки път да си дават сметка както е въздействието на музиката върху сетивата. Ако обаче изчистиш един филм от музиката, изключително в случай че е подобен, който е конструиран по този начин, че музиката да е значима част от филмовия език, то тогава въздействието понижава с 30-40%. В този смисъл музиката е несъзнателен гид на вниманието и на интерпретацията на фена. Естествено, с това не би трябвало да се прекалява. Често споделям, че един печален епизод не се нуждае от тъжна музика, в този смисъл музиката не би трябвало да преповтаря това, което виждаме на екрана, а постоянно да ни дава нещо, което по различен метод не можем да почувстваме. Завършил съм „ Композиране “ в Ротердам и също по този начин съм специализирал и кино комбинация и това е едно от нещата, които са в основата на филмовата музика - тя не толкоз препредава това, което е на екрана, а те повежда и ти приказва за това, което ще се случи след 20 минути. В този смисъл интелигентното писане на кино музика фактически не е просто музика, а драматургия на музиката и звука. Филмовият композитор не е просто музикален оформител, а е индивидът, който също съпреживява и построява историята.

Преживяването и съпреживяването ли са нещата, за които ще следите до момента в който сте жури на състезанието Sounds like you, проведен от Националната музикална академия в партньорство с Huawei Consumer Business Group в България?

Това, което е забавно за мен е да се срещна с музиката на създатели, които описват и показват себе си или част от някаква история. Това ми е забавно и значимо по принцип – срещата със самите композитори, с разнообразни темпераменти, а дружно с това и реакцията ми към това което показват, което доближава до мен. В авторството има 2 страни и човек би трябвало да има неповторим личен език, когато споделя едно нещо. Аз считам, че би трябвало да се избяга оптимално от клишетата и по някакъв метод постоянно това, което правиш да е като за първи път. В същото време да съумееш да го направиш по този начин, че тези, които го слушат или гледат, да могат да го схванат. Това е основата, диалектиката на тези 2 неща, пресичането на авторската творба и опцията да споделяш, да си понятен с нея – това е главния ми аршин, когато правя оценка нещо.
 a
Тоест техните музикални произведения са визитната им картичка, която би трябвало да носи задоволително заряд и страст, да е разбираема и да показва част от тях?

За мен това е изкуството по принцип – изложение на вътрешния свят. Когато спре да бъде това, а се трансформира просто в преповтаряне – то губи смисъла си. Често пъти актуалния свят, изключително в региона на по-комерсиалните неща, се пробва да преповтаря нещо. Всеки в развиването си минава през тази фаза, аз също, само че считам, че това, което отличава един същински създател е, че учейки се от опита, който е преди теб, успяваш да направиш крачка и да създадеш нещо, което е твое. И се стремиш към това по метод, по който то да не бъде напълно неясно. Това по принцип е огромна алтернатива в живота на всеки един създател, както и огромното предизвикателство да се занимаваш с изкуство – този баланс сред това да изразиш нещо надълбоко персонално, което не можеш да го изразиш по различен метод, само че и да го изразиш по метод, който то да бъде споделено от индивида до теб.

Били сте жури и на други състезания, оценяването обаче тук е по-специфично, ще чуете творбите чрез новите слушалки на TWS Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4. Каква е разликата?

Винаги има разлика в метода, по който слушаш музикално произведение. Не мисля, че това е само определящото по какъв начин да доближи една творба до теб, само че при всички случаи светът в който живеем и самата връзка сред слушателя и звука, сега се интерпретират по доста разнообразни способи, има доста разнообразни благоприятни условия. Това е една от посоките, в която ще се развива музиката в следствие – по какъв начин звукът доближава до нас и то освен концертният подобен, а и този тон, който минава през обработка. В този смисъл е определящо, само че това не би трябвало да лимитира създателите. Това са мостове към авторството, а не нещо, което само го дефинира.

Има ли участници, които се открояват към този миг?

Всяко едно произведение се отличава. Трудно е да се прави оценка, когато става въпрос за изкуство.

Желаещите да вземат участие в състезанието Sounds like you би трябвало да са на възраст до 30 години. До 22-ри септември те могат да изпратят своя креативна комбинация, без ограничавания в род и стилистика, с която показват себе си посредством музиката, в границите на 60 до 120 секунди. Професионално жури ще избере 10 произведения съгласно критериите, в детайли разказани в Пълните условия на състезанието (линк), като на този стадий то няма да знае имената на създателите им. Всеки член на журито прави оценка самостоятелно всяка подадена творба. 10-те композиции, събрали най-висока обща оценка, ще се разгласяват в YouTube канала на Huawei Mobile за България, дружно с имената на техните основатели. Победителите ще бъдат оповестени на 1-ви октомври – Международния ден на музиката.

Официална страница на състезанието:
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> Жeнa и мъж се връщат от покупки в магазина. Жената: - Стойчо, ти вземи бебето, а аз ще донеса вазата, щото като те знам как… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниИлон Мъск увери, че е разговарял с четиримата туристи и " всичко върви добре " Лондончаните заобикалят да се хващат за парапета на ескалаторите на метротоЩурата компания се насочва към ново лятно приключениеЗа потребността на България от акустична концертна зала – тази неделя след централната емисия вести на NOVAТе ще минават сред 8.00 и 20.00 часа всеки ден, в това число в събота, неделя и празничните дниОт партията насочиха нови обвинявания към служебното държавно управление, президента, Асен Василев и Румен СпецовСпоред него капацитетът на тази технология е огроменНякои от сътрудниците му в " Анатомията на Грей " получили посттравматичен стресТова бе решено след среща в Министерския съвет„ Див парадайс “ влиза в саундтрака на поредицата на NOVA, в която изпълнителят има основна роляСлед случая 20-годишният водач се укрилМежду науката и фантастиката – какво би се случило, в случай че можехме да пътуваме във времето?Има разлика сред имуностимулация и имуномодулацияФреди Гудуъл попаднал и на сейф с движимости от 1848 година " Когато се забележим с тези хора, ще обсъдим методите на партньорство ", съобщи Атанас АтанасовКакво разяснява икономистът Калоян СтайковОт мрежата <
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР