М оят най-добър пример е за Банката за развитие на

...
М оят най-добър пример е за Банката за развитие на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Създаването на този тип компании може да промени съдбата на българската икономика

М оят най-хубав образец е за Банката за развиване на Канада. Ако отидете на уеб страницата ѝ, ще видите първи фокус - започващи компании без история от 12 месеца. Това значи, в случай че преди малко сте стартирали компания, в случай че отидете при огромните търговски банки, ще кажат, че нямате задоволителен опит. Втората огромна глава в Канадската банка за развиване е започващи компании под 24 месеца. Всъщност концепцията на този вид банки е да финансира стартирането на компании, които биха изпаднали от комерсиалните банки, не тъй като комерсиалните банки са неприятен, а просто това не е техният бизнес. Създаването на този вид компании може да промени ориста на българската стопанска система.

Това съобщи през днешния ден в Народното събрание служебният министър на стопанската система Кирил Петков. Народните представители изслушват през днешния ден министър Петков по отношение на положението на Българската банка за развиване, което е по искане на Мария Капон и група народни представители

Според Кирил Петков Българската банка за развиване (ББР) може да поддържа българските компании, просто " всеки един от нас би трябвало да следи в никакъв случай отново тази банка да не дава този вид заеми по този метод , тъй като това е просто за мен кражба на парите на данъкоплатците - да се поемат този вид опасности, за този вид суми, по този метод ", добави още той.

"ББР е основана за да подкрепя развиването на дребния и междинния бизнес, изключително в обстановки, когато комерсиалните банки не могат да дават заеми на започващи компании, компании, които са новосъздадени и компании, които са с висока иновация и висок риск. В момента, за жалост, банката е раздавала огромни заеми. Тези огромни заеми са раздадени в избран кръг компании отвън закона за ББР и отвън неговия правилник и тактика ", сподели още министър Петков.

"Откакто станах министър 20-те най-големи заема покриват 90% от средствата на банката. Говорим за над 2 милиарда лева като междинният размер на дълга, е към 80 млн. В съпоставяне с множеството банки за развиване по света, това е нечувано. Канадската банка за развиване основно финансира заеми под 500 хиляди лева ", уточни министърът.

"За 8 седмици нямахме опцията да сменим надзорния ръб, както и борда на ръководство на банката. Имаме няколко седмици, в които успяхме да се срещнем с част от информацията. Първото нещо е, че оправданието за какво са се давали толкоз огромни заеми, е било банката да бъде на облага. Това, което обаче виждаме е, че за 2020 година имаме загуба от 130 млн. лева, а за първите 6 месеца на тази година - загубата ще е близо 100 млн. лева Идеята, че тези заеми са били там, банката да завоюва, очевидно не е тъкмо по този начин. Другото, което забелязахме, е като говорихме за ръководството на риска на банката, той не се е опитвал дали има съгласуваност сред кредитополучателите. Те са работили в тъкмо противоположното на логиката метод, когато са опитвали да оправдават, че няма ", сподели Кирил Петков.

Министърът даде образец с три заема, а за единия сподели, че отива на прокурор.

"Има едно сдружение, което изпитва усложнение. Но това сдружение има доста прекрасен актив – неподвижен парцел. Този актив може и да изплати сумата, в случай че се продаде, в случай че сдружението влезе в несъблюдение на заема. Тогава обаче идва външен съветник, притеглен от шефовете на банката. Този съветник споделя по какъв начин да се преструктурира заема. Разделя сдружението на 2 – едното поема хубавия актив, другото - не. По-голямата част от заема отива в сдружението, което няма хубавия актив. Така положителната дъщерна компания не покрива по никакъв метод риска на неприятната ", изясни Петков.

"В момента Надзорът събира данни и ще го вкара в прокуратурата. Това е преструктуриране на риска ", сподели Петков.

Министърът на стопанската система Кирил Петков е изслушван в пленарна зала по отношение на положението на Българската банка за развиване, което е по искане на Мария Капон и група народни представители. Преди него в Народното събрание през днешния ден бе изслушан служебният министър-председател Стефан Янев, който показа информация за завареното от служебното държавно управление финансово и икономическо положение на страната. Пред депутатите дава отговор и вицепремиерът Атанас Пеканов по отношение на Плана за възобновяване и резистентност.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Майка на плажа: - Ваньо, не влизай в дълбокото да не те хване някой спазъм! Друга майка наоколо: - Мишо, не влизай на дълбокото, маме!… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни " Ще повикаме още другата седмица Бойко Рашков и ще го питаме за всичко ", обявиха Тома Биков и Николина АнгелковаАпелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че притежател е страната " Той е измежду стожерите на дипломацията на вълците воини " За няколко месеца той се трансформира в един от най-популярните хора в мрежатаТова провокира усмивки по лицата на присъстващитеДо този миг нямаме отговор на поканите за среща към " Демократична България " и към " Изправи се БГ!Ние идваме! ", уточни водачът на Българска социалистическа партия " Той сподели, че техния министър е шарлатанин. Утре по какъв начин ще излезе и ще каже, че към този момент не е " Нова секция за сигурност ще дава повече информация на потребителитеСлужебният министър председател съобщи, че бюджетът за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годинатаПредупреждението за цунами бе отмененоТошко Йорданов насочи остра рецензия и против министъра на финансите Асен ВасилевСценарият е предсказан от теорията за относителността на Айнщайн, която е доказанаКадри от случая бяха публикувани в обществените мрежиТой посъветва всеки, който има тези признаци, да си остане у дома и да направи антигенен тестВ гасенето се включиха и военниЗа да доминираш европейския C-SUV сегмент, би трябвало да притежаваш качества, които клиентите да припознават като по-добрите измежду голямото голям брой съперника в сегмента. Очевидно Tiguan има всичко това, защото от години е водач. Тестваме обновената му версия, с цел да се убедим персонално.От мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР