М.О. е причинил смърт по непредпазливост и тежки вредни материални

...
М.О. е причинил смърт по непредпазливост и тежки вредни материални
Коментари Харесай

Полковник е обвиняем за немарливост заради падналия МиГ-29 със загинал пилот край Шабла

М.О. е предизвикал гибел по несъобразителност и тежки нездравословни материални последствия, считат от прокуратурата

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен полковник М.О . за причиняване на гибел по несъобразителност и на тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата на стойност 9 млн. лв. по време на тактически учения. 

Досъдебното произвеждане е формирано на 9 юни 2021 година , откакто по време на тактическо обучение с бойни стрелби аероплан МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море против гр. Шабла, обл. Варна.

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен полковник М.О. за закононарушение по чл.123, ал.1, вр. с член 23, алинея 1, прочие 1 от Наказателен кодекс и по член 387, алинея 4, пр.2 вр. ал.2, пр.1, вр. алинея 1, прочие 3, във вр. с член 23, алинея 1, прочие 1 от Наказателен кодекс.

Поради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – управление на стрелби по време на тактическо обучение , при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра , М.О. не забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача майор В.Т., защото откакто провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива , в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

Със същото действие обвиненият не извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв. / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лв. и девет стотинки/.

Спрямо обвинения М.О. е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.

Припомняме, че при случая предходната година почина майор Валентин Терзиев.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР