М ладата жена, която е заснела момента на ареста и

...
М ладата жена, която е заснела момента на ареста и
Коментари Харесай

Пулицър за жена, заснела убийството на Джордж Флойд

М ладата жена, която е снимала момента на ареста и на убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд от бял служител на реда в Минеаполис на 25 май предходната година, получи специфична премия Пулицър, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Журито, връчващо премиите, отдаде респект със специфичната премия на 18-годишната Дарнела Фрейзиър .

На 25 май предходната година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд. Младата жена самоуверено е снимала убийството на афроамериканеца след приложена полицейска хватка по време на ареста. Видеозаписът бързо обиколи обществените мрежи и породи вълна от митинги в Съединени американски щати и в света против полицейското принуждение.

Журито, присъдило ѝ оценката, акцентира каква основна значимост имат елементарните жители в търсенето на справедливостта и истината.

Darnella Frazier, who recorded the death of George Floyd last year, was given a special citation when the Pulitzer Prizes were announced today
— CNN Breaking News (@cnnbrk)
Изданието "Стар трибюн " от Минеаполис пък завоюва Пулицър

в категорията за гореща вест за отразяването на случая с убийството на Флойд, добавя АП.

В. "Ню Йорк таймс " получава Пулицър

в категорията за работа в интерес на обществеността за отразяването на коронавирусната пандемия.

Агенция Асошиейтед прес завоюва две награди Пулицър

в две категории за снимка. Едното отличие отиде при основния фотограф на АП в Испания Емилио Моренати. Той бе отличен в категорията за фотографски преглед - поредност от разтърсващи фрагменти, отдадени на ковид и засегнатите от пандемията и от локдауна хора в Испания. Колектив от фотографи на АП получи пък оценката в категорията за фрагменти, съпътстващи гореща вест, за отразяването на обществените митинги, раздрусали Съединени американски щати след гибелта на Джордж Флойд.

Наградата в категорията за проверяваща публицистика получи в. "Бостън глоуб "

за поредност от изявления по какъв начин незадоволителният държавен надзор заплашва железопътната сигурност.

Наградата в категорията за репортажи с детайлни пояснения

отиде при екип от публицисти на Ройтерс за изследвания по какъв начин законова теория за по този начин наименуван "квалифициран имунитет " защищава служителите на реда, които употребяват несъразмерна мощ, от гонене, и при Ед Йънг от "Атлантик " за изявления, отдадени на пандемията.

В категорията за биография лауреати са починалият Лес Пейн

и щерка му Тамара за "Мъртвият възкръсва: Животът на Малкълм Екс ".

Наградата за разказ

отиде при Луиз Ъдрич за "Нощна стража ", разказващ за заплашен от американски закон индиански резерват. Пиесата, отдадена на съревнование по готварство, "Кралят на горещото пържено крилце " на драматуржката Катори Хол получава оценката в театралната категория. Натали Диас получи премията в поетичната категория за творбата си "Постколониална любовна поема ".

Всяка една от премиите Пулицър се съпровожда със сума от 15 000 $ .

Наградите Пулицър са най-престижните оценки за публицистика и литература в Съединени американски щати. Те носят името на американеца от еврейски генезис Джоузеф Пулицър, който е бил издател, редактор и публицист.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР