М инистерски съвет взе решение, с което се прие програмата

...
М инистерски съвет взе решение, с което се прие програмата
Коментари Харесай

Близо 30 000 ученици отиват на безплатна почивка

М инистерски съвет взе решение, с което се одобри програмата "Отново дружно ".

Това сподели в изказване служебният министър на туризма Стела Балтова.

Балтова посочи, че програмата ще се осъществя в интервала от 1 юли до 14 септември.

"Тази стратегия е ориентирана основно към два субекта. Първият е туристическият бизнес. Вторият са учениците. Намираме се в интервал, в който освен е належащо възобновяване на туристическия бранш, само че и неговото подкрепяне във всичките му елементи. Програмата е създадена по този начин, че да бъдат показани туристически пакети в границите на 6 дни на възпитаници и съпътстващите ги учители ", уточни Балтова.



Служебният министър изясни, че в туристическите пакети ще бъдат включени опция за настаняване в категоризирани туристически обекти и участия в изобретателни събития.

"Да посещават музеи, арт събития. По този метод ще бъдат подкрепени всички елементи на туристическия бизнес: местата за настаняване, туроператорите, музеите, екскурзоводите ", добави Стела Балтова.

Тя изрази увереност, че средствата от държавния бюджет, които са отделени по програмата "Отново дружно ", ще бъдат изразходвани отговорно. Според Балтова резултатът от програмата ще бъде сполучлив и ще има дълготраен резултат. Служебният министър посочи, че държавното финансиране е 15 млн. лева, като средствата ще се употребяват за възнаграждение на туристически пакети на стойност 500 лева на възпитаник.

Стела Балтова добави, че е наложително да се съблюдава Наредбата за ученическите пътувания.

"Местата за настаняване би трябвало да са категоризирани, може с една, може и с пет звезди ", уточни служебният министър.

На брифинга стана ясно още, че МОН ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите препоръки да употребяват при подбора на участниците. Те са свързани с продължителността на отдалеченото образование, триумфа в хода на образованието, здравният и общественият статус. Освен това, няма да бъде належащо родителите да доплащат средства за почивката на децата.

Кандидатстването по програмата ще става на два стадия.

"Първият стадий е до 31 юли и в случай че останат свободни средства от 1 до 31 август ", разяснява министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Всяко учебно заведение ще избира единствено туроператорите.

"Учебните заведения би трябвало да показват трима туроператори и критериите за избора си ", разясни Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР