Лютви Местан не вижда като провокация, коментара на турския президент

...
Лютви Местан не вижда като провокация, коментара на турския президент
Коментари Харесай

Местан не вижда териториални претенции в думите на Ердоган

Лютви Местан не вижда като провокация, коментара на турския президент Реджеп Ердоган за душевните граници на Турция . Това стана ясно от негово изявление в ефира на bTV.

" Ще напомня нещо, което съм казвал неведнъж. България е там е, където живее и един български жител ", подчертава Местан.

 Караянчева: Душевните граници може да усещаме, само че има физически граници
Караянчева: Душевните граници може да усещаме, само че има физически граници

Обезщетението на тракийските българи не е удачно да обсъждаме на срещата ЕС-Турция

" И в случай че ние сме съгласни с това, то ние би трябвало да признаем същото и за друга страна ", безапелационен бе той. Лидерът на ДОСТ добави, че в Бурса живеят доста етнически българи и с тази логичност душевните граници се разгръщат и там.

" Моите душевни граници се разгръщат там където живеят български жители ", посочи Местан и отсече, че в тази теза няма никаква териториална рекламация . По думите му всеки блян за прекрояване на граници е предпочитание за война. В идеологията на нашата партия има доста мощни редове ориентирани против сепаратизма, посочи Местан.

Той не желае тематиката за душевните граници да се свързва с някакви териториални искания . Според Лютви Местан даже на формалната среща във Варна се е направил опит да се внесе леко балканска нотка с изявленията за шербета.

 Захариева за Ердоган: Нашата душа също може да бъде много необятна
Захариева за Ердоган: Нашата душа също може да бъде много необятна

Първият посланик е удовлетворена от румънската поддръжка за Западните Балкани

Въпросът съгласно Местан е какъв метод имаме към трагичните исторически събития . Да се търси определението геноцид за всяка покруса е недопустимо, счита ръководителят на ДОСТ.

" След всяка война не може да се приказва за геноцид. Най-важното е тези тематики да не се политизират ненужно. Това са диалози на равнище специалисти сред двете страни, има от другата страна половин милион изселени българи в Турция през 1989 година ", добави той.

" Категорично Турция би трябвало да е член на Европейския съюз . Присъединяването на Западните Балкани се приемаше по разширено с Турция и Украйна. Без Турция Европа ще остане един затворен християнски клуб. Турция води тежка война с терора ", изясни Местан. Той подчертава, че Турция е най-търпеливият претендент, декларирала желанието си още през 1987 година

" Аз ви убеждавам, че когато приказваме за полезности, няма по-голямо полезност от евроатлантизма " , изясни Местан и добави, че привличането на Турция ще направи евроатлантическото пространство доста по-силно.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР