Лютви Местан, лидер на партия ДОСТ, сформирана от него след

...
Лютви Местан, лидер на партия ДОСТ, сформирана от него след
Коментари Харесай

Местан поиска официално признаване на турско малцинство у нас

Лютви Местан, водач на партия ДОСТ, образувана от него след изгонването му от Движение за права и свободи излезе с обществена позиция, в която упорства България публично да признае турско малцинство у нас.

" В Албания 50 000 българи са национално малцинство, а близо милион турци не са! Какво сме тогава?!... Просто лица с друга етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е належащо, с цел да придобият тези разлики качествения, юридически статут на малцинство? Отговор няма… Или отговорът е още по-циничен – просто не ви признаваме споделя той в изказване, озаглавено " ДОСТ няма да мълчи "

" Общото в политиката по отношение на малцинствата на България и Албания е, че и двете са подписали и утвърдили Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства (РКЗНМ) на Съвета на Европа, като България стори това на 18.02.1999 година със Закон, признат от 38-то Народно събрание. За разлика от България обаче, Албания освен ратифицира Конвенцията, само че и признава обстоятелството на битие на национални малцинства със специфичен закон. Съгласно него, албанският Парламент поименно изброява 9 малцинства, измежду които е и българското ", акцентира Местан. 

" В България има лица, принадлежащи към малцинства, като се отхвърля съществуването на самите малцинства. Затова и в Конституцията се приказва за етническа принадлежност, за етнически и религиозни разлики, само че българският законодател изрично им отхвърля статут на малцинство. Това е типичен арогантна политика на двойни стандарти ", декларира още Местан. 

Според него българските политици и държавници, които " с съображение се гордеят с триумфа на българите в Албания - убедили албанския законодател, че ги има 3000 подписа, е потребно да погледнат и в личния си двор. " Местан показва още, че " наред с турците, у нас живеят стотици хиляди роми, десетки хиляди арменци и прочие представители на малцинства, които също заслужават юридическо признание по европейски, симетрично на упованията за българите в Албания, Сърбия, Македония, Украйна, Молдова, Румъния, Унгария, Чехия. "  

" Отнася се и за Президента, който с ненаситност приказва за българското национално малцинство в щата Илинойс (Чикаго), само че е време да огледа и да види и своите си сънародници, споделящи ориста на етнически и религиозно другия ", акцентира някогашният ръководител на Движение за права и свободи. 

" Законовото непризнаване на този статут напълно не е безобидно, а в основата на деянията на дискриминационно отношение, на все по-зле прикриваната дискриминационна политика, което намира веществен израз в непрестанно налаганите ми санкции за прилагане на майчин език и в неосъществената по европейски стандарти интеграция. Имам схващане, че против тази позиция ще се надигне мощен антидемократичен, националистически „ писък “: „ Ужас! Местан желае статут на национално малцинство. “. Да. Искам го на същото човешко, морално и политическо съображение, на което поискахме статут на национално малцинство за българите в Албания ", декларира още той. 

" Противното е двоен стандарт, реплика на народна власт и възобновление на тоталитарни рецидиви под формата на " войнстващ шовинизъм, намерено „ приветстван “ с директното присъединяване на крайните националисти във властта ", обобщава той. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР