Люта битка в дъното на която стоят 110 млн. лв.

...
Люта битка в дъното на която стоят 110 млн. лв.
Коментари Харесай

ГЕРБ и „Промяната“ в Добрич на нож заради 110 млн. лева

Люта борба в дъното на която стоят 110 млн. лева започва във ВиК – Добрич.

Парите са предопределени за рехабилитация на водоснабдяването главно в селските региони на общината, изясняват осведомени. Затова и ГЕРБ, и „ Продължаваме Промяната, са окуражени да наложат собствен човек отпред на компанията, който ще дефинира към кои компании ще потекат милионите.

 

През миналите десетина години ГЕРБ не е изпускал властта във водното сдружение, различен е въпросът, дали това е довело до нещо хубаво за жителите. „ Промяната “ на собствен ред пък се бори да прокара собствен човек, а най-активен в тази игра настояват, че е локалният народен представител Иво Мирчев.

 

В началото на седмицата е имало съвещание на акционерите във ВиК – Добрич. Неофициално се твърди, че на него е определен тричленен управителен ръб, който ще ръководи сдружението до провеждането на състезанието. В Търговския указател най-малко към този момент няма импортирани документи за регистрация. А единствено две седмици по-рано е определен нов шеф на ВиК – Саркис Караджиян.

Според осведомени е пресилено той да бъде показан като нов началник на сдружението. Причината е, че от 2017 година държавната водна компания в Добрич се ръководи главно

от двама души – Караджиян и Тодор Гикински. Те шест пъти са се сменяли на постовете. Ако Гикински е изпълнителен шеф, то Саркис Караджиян е ръководител или най-малкото участва в Съвета на шефовете.

 

Тодор Гикински

На 16 февруари тази година при следващата рокада Караджиян е освободен като изпълнителен шеф на компанията и на негово място е подложен Гикински.

И двамата резервират позициите си в борда. Само 7 дни по-късно – на 22 февруари, Караджиян още веднъж става изпълнителен началник, а Гикински е в Съвета на шефовете.

 

Такива ротации надали има някъде другаде по света, освен това безусловно през седмица! ВиК в Добрич нито е цъфнало, нито е вързало при ръководството на двамата инженери от квотата на ГЕРБ. В Добруджа, както е известно, водата е с най-висока цена в цяла България, само че пък са регистрирани най-големите загуби на течност по трасето. Директорът Тодор Гикински пък се прочу с необикновената си за началник биография – той е изместен в Добрич, откакто е уволнен като началник на ВиК в Сандански и против него стартира следствие.

Оказва се обаче непосредствен на районен министър от ГЕРБ и това изяснява неговата недостижимост и несменяемост като шеф.

 

Саркис Караджиян

Предстои да забележим дали абонираните за шефския пост – Гикински и Караджиян, ще продължат да управляват като част от директорския ръб, или към този момент са изхвърчали след последното съвещание на акционерите, каквато е неофициалната мълва. Според осведомени за нов шеф на водното сдружение се стяга някой си Дамян Калчев. Той е общински консултант от „ Промяната “ и тъкмо за него по неофициална информация лобира депутатът Иво Мирчев.

Самият Калчев също е остарял кадър на ВиК в Добрич. През 2001-2004 година е бил счетоводител на сдружението, а през 2010 година става шеф. В града са безапелационни, че тогава Калчев е назначен, тъй като е родственик на тогавашния регионален шеф Желязко Желязков.

 

Като шеф обаче той е запомнен със сухия режим, до който докарва града. По негово време се натрупват над 5 млн. лв. неплатени сметки за ток. От Енергото стартират да дърпат шалтера през няколко дни и Добрич остава без вода.

Положението е неспасяемо и даже е изработен спешен щаб. „ Какво го чакате още тоя? Омитайте го! “, отсича тогавашният министър председател Бойко Борисов пред депутатите от Добруджа Румен Иванови Ваня Донева. Калчев е уволнен и стартира проверка на работата му.

 

Ивайло Мирчев

Кризисният щаб запретва ръкави да ревизира сметките и какви ги е правил Калчев през двете години като шеф. Не е известно инспекцията да е стигнала до прокурор и съд, само че по предписание у нас по този начин приключват множеството инспекции.

 

Сега, 14 години по-късно, Калчев, както разправят из Добрич, отново ще се опитва да оглави ВиК. Дали ще го избави от следващ финансов колапс, или дефинитивно ще го погребе, следва да забележим. Така или другояче, огромната борба ще е за тези 110 млн. лв., с които би трябвало да се оправи водоснабдяването в Добруджа. Крайният период за кандидатстване за тези пари е юли 2024 година Явно борбата сред ГЕРБ и Политическа партия кой да ги преразпредели ще е гневна.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Дамян Калчев Иво Мирчев ГЕРБ ВиК-Добрич Саркис Караджиян Тодор Гикински ПП Желязко Желязков
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР