Люк Скайуокър току-що е загубил ръката си и се е

...
Люк Скайуокър току-що е загубил ръката си и се е
Коментари Харесай

Джеймс Ърл Джоунс – царят лъв и смразяващият глас на Дарт Вейдър

Люк Скайуокър преди малко е изгубил ръката си и се е вкопчил в платформата над шахтата в Беспин, планетата на града измежду облаците. Над него се е изправил евентуално най-популярният изверг в киното и всеобщата просвета – Дарт Вейдър. Младият джедай знае, че съперникът му е умъртвил татко му, а по-късно идва и репликата, която става мотив за хиляди заглавия, поврат в визиите на публиката и даже иронични рап части.

„ Не, аз съм твоят татко “

Кой обаче е гласът?

На 17 ноември американският артист Джеймс Ърл Джоунс навърши 91 години. За необятната аудитория той е прочут най-много точно с озвучаването на Дарт Вейдър, както и на Муфаса от „ Цар лъв “. Името му обаче се свързва с близо 200 функции, a точно гласът му дава живот на десетки облици в киното и анимацията.

Джоунс се ражда през 1931 година в семейство на учителка и боксьор, които имат афро-американски, ирландски и коренното население на Америка, само че бащата напуща дома им скоро след раждането му. Когато е на пет, му се постанова да се придвижи на да живее с прародителите си, което пък води до контузия и отвод на бъдещият артист да приказва.

„ Започнах да е пелтеча. Не можех да приказвам. Първата ми година в учебно заведение беше първата, в която въобще не говорех. Това продължи до момента в който влязох в гимназията “, споделя Джоунс.

Това, което го избавя от усложнението е откритата обич към поезията и рецитирането на стихове. По-късно той влиза в Мичиганския университет, където изначало се занимава с медицина. По същото време става и част от резервистите в американската войска. Именно в този интервал дефинитивно взема решение да се пренасочи и стартира да учи театрално изкуство. Целта му е да прави нещо, което харесва, до момента в който чака да се включи в Корейската война.

В последна сметка той минава през редица лагери, само че по този начин и не доближава до фронтовата линия. След уволнението от армията, където доближава до чин на лейтенант, отпътува за Ню Йорк, с цел да задълбочи учението си в театъра, до момента в който в това време работи като чистач, с цел да може да се устоя.

Именно на театралната сцена той получава първите си функции, а с времето се утвърждава като един от най-хубавите реализатори на шекспировите пиеси.

Първия си огромен пробив на необятния екран той прави през 1964 година с присъединяване си във кино лентата на Стенли Кубрик „ Д-р Стрейнджлав или по какъв начин престанах да се опасявам и обикнах атомната бомба “. Три години по-късно към този момент си партнира с Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър и Алек Гинес в „ Комедиантите “.

През 1971 година пък получава номинация за Оскар за основна мъжка роля в „ Голямата млада вяра “, където играе тъмнокож боксьор, който се бори срещу системата в опит да пробие измежду доминирания от белокожите спорт.

През 70-те се утвърждава на Бродуей, само че също е деен и в Холивуд. В „ Мъжът “ от 1972 година играе ролята на тъмнокож сенатор, който изненадващо става президент на Съединени американски щати. По това време сходна история се счита за голям пробив.

Именно в този интервал считаният по-късно за един от най-големите иноватори в света на киното Джордж Лукас има огромен проблем. Злодеят в научно-фантастичната му поредност е наедрял, застрашителен, има страшна ризница и шлем и прави ужасяващи, само че гласът му (на артиста Дейвид Праус бел. ред.) не отразява всичко това.

Именно тогава Лукас кани Джоунс, а останалото е история. Интересното е, че за „ Нова вяра “ и „ Империята отвръща на удара “ артистът моли да не бъде вписван в листата с артисти във кино лентата и изяснява решението си по този начин.

„ Когато Линда Блеър играе момичето в „ Екзорсиста “, наемат Мерцедес Макембридж да направи гласа на дявола, който идва от нея. Имаше разногласия дали тя би трябвало да получи самопризнание. Аз обаче не мислех, че би трябвало, тъй като са специфични резултати. Така направих и с Вейдър. Но гласът стана толкоз различим, че за „ Завръщането на джедаите “ си споделих, ок, дано да изпишат името ми “.

Историята се повтаря, когато и „ Дисни “ се оказва в усложнение да откри артист, който да озвучи един от основните облици в бъдещият им най-успешен анимационен филм – „ Цар лъв “. Тогава за Муфаса, бащата на Симба, те избират точно Джоунс.

Други известни негови функции са на деятеля Малкъм Екс в "Завръщане в Америка ", "Поле на фантазии " и други

Други известни гласове, които озвучава през годините, са в анимациите „ Семейство Симпсънс “ и „ Роботи “, както и в някои от най-популярните компютърни игри. След 2000-та година се снима главно в сериали.

Той е притежател на почетен Оскар, като и получавал награди Еми, Грами и Тони. През 1985 година е признат и в Американската театрална зала на славата. Той има два брака и един наследник. От 90-те не стопира да работи макар тежката си форма на диабет, която мощно го затруднява.

„ Аз съм артист, а актьорите работят до момента в който не припаднат, до момента в който не стартират да обръщат мебелите и да си не помнят репликите. И аз считам да направя тъкмо това, тъй като го обичам. Сега мисля, че желая да върша комедия. На моята възраст, в случай че ще се излагаш, можеш да правиш комедия. Готов съм за това “, споделя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР