Люис Хамилтън спечели старт №1000 в историята на Формула 1.

...
Люис Хамилтън спечели старт №1000 в историята на Формула 1.
Коментари Харесай

Триумф на Хамилтън в Китай! Ферари пак с калъфките

Люис Хамилтън завоюва старт №1000 в историята на Формула 1. Пилотът на " Мерцедес " победи в Гран при на Китай с съвършено каране от първата до последната обиколка. Победата е втора поредна за Хамилтън през 2019 година След като в Бахрейн той имаше огромна доза шанс, този път британецът беше на висота. Успехът е шести в Китай за Хамилтън, който е и най-успешният водач на пистата край Шанхай. Това е и 75-а победа във Формула 1 за британеца.

Валтери Ботас, който потегли от полпозишън, добави мощното показване на " Мерцедес " с второ място. " Сребърните стрели " записаха двойна победа в трети следващ старт от началото на сезона. За пръв път от основаването на тима " Мерцедес " съумява да стартира с три следващи двойни победи.

Трети на подиума се качи Себастиан Фетел. От " Ферари " обаче объркаха цялото съревнование с поредност заповеди от бокса към Фетел и съотборника му Шарл Льоклер. Стратегическите решения на Скудерията също бяха противоречиви. Между двамата водачи на " Ферари " се класира Макс Верстапен, който приключва четвърти във втори следващ старт.

След три кръга Хамилтън е водач в шампионата с 68 точки, а Ботас има шест по-малко. Верстапен остава трети с 39 точки, а Фетел има 37. Шарл Льоклер е пети с 36.

" Това не беше по никакъв начин елементарен уикенд. " Ферари " бяха доста бързи в последния старт, а в този момент Валтери беше на доста високо равнище. Радвам се, че направих всичко на старта, като взех първата позиция ", сподели Хамилтън след финала.

Британецът е и водачът, който завоюва старт №900 в историята - Гран при на Бахрейн през 2014 година

Хамилтън започва чудесно и съумя да изпревари Ботас при влизането в първия завой, с което поведе. Фетел също опита да нападна стартиралия от полпозишън финландец, само че остави доста пространство и съотборникът му Льоклер го изпревари.

В средата на колоната имаше зрелищен конфликт сред Даниил Квят и Ландо Норис, като британецът за малко не се прекатурна със своя " Макларън ".

Постепенно Хамилтън стартира да се движи с ослепително движение и да печели време против съотборника си.

Отзад Фетел беше с по-добро движение от Льоклер и съобщи по радиото, че може да кара с още по-добро движение. От " Ферари " реагираха нареждайки на водачите си да усилят още темпото, а в 11-ата обиколка Льоклер пусна съотборника си да вземе третата позиция.

Въпреки че остави Фетел да го изпревари водачът от Монако не се отхвърли. След като германецът не стартира да наближава болидите на " Мерцедес " Льоклер на собствен ред попита бокса какво ще се случва отсега нататък и получи отговор: " Запазваме актуалните позиции ".

В 14-ата обиколка Фетел позволи неточност, блокирайки предна лява гума, а Льоклер беше с по-висока скорост. " Не знам дали се интересувате, само че изгубвам прекомерно доста време ", беше реакцията на Льоклер към екипа му.

Зад водачите на " Ферари " се движеше Верстапен, който беше на към 2 секунди. Именно холандецът влезе пръв в бокса за промяна на гуми и избра най-твърдата примес " хард ". Пилотът на " Ред бул " бешше единственият в челото, който стартира конкуренцията със " софт ".

От " Ферари " реагираха и незабавно вкараха в бокса Фетел, поставяйки му също най-твърдите гуми. Германецът излезе пред Верстапен и беше нападнат от холандеца, само че съумя да отговори. След това Фетел стартира да прави най-бързи обиколки.

Няколко обиколки по-късно стопираха Ботас, Хамилтън и Льоклер. Пилотите на " Мерцедес " резервираха позициите си, въпреки финландецът да се приближи до своя съотборник на единствено 1.5 секунди. Льоклер загуби най-вече, като се върна на петата позиция, тъкмо зад Верстапен.

Точно 20 обиколки преди края водачите в челото направиха по още едно прекъсване. Верстапен постави гуми медиум и беше последван от Фетел. От " Мерцедес " реагираха незабавно, като вкараха и двамата си водачи в една и съща обиколка. Гумите на Хамилтън бяха заменени за 3.2 секунди, а тези на Ботас за 3 секунди.

Световният първенец обаче постави употребен комплект на три обиколки, против чисто новите на своя съотборник. Между двамата водачи на " Мерцедес " беше Льоклер, който нямаше движение, само че задържаше Ботас зад себе си.

В последна сметка водачът на " Ферари " беше изпреварен от своите преследачи, най-после смени своите гуми и се движеше на петата позиция без шансове да прогресира. Малко по-напред Фетел за малко наближи Ботас, само че финландецът на собствен ред подвигна темпото и се отдалечи.

До края на спортната отдалеченост разбърквания в класирането нямаше, като водачите на " Мерцедес ", Фетел, Верстапен и Льоклер приключиха в границите на 30 секунди. Зад тях в топ 10 влязоха още Пиер Гасли, Даниел Рикардо, Серхио Перес, Кими Райконен и дебютантът Александър Албън.

Именно Гасли направи най-бързата обиколка в надпреварата, с което взе и една спомагателна точка.

Следващият старт е Гран при на Азербайджан на 28 април.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР