Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър

...
Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър
Коментари Харесай

Радиосимфониците свирят Гершуин и Бърнстейн с Людмил Ангелов и Найден Тодоров на 25 май в зала България“

 Снимка Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с гост-диригент Найден Тодоров. Блестящият пианист ще извърши Концерт за пиано във Фа от Гершуин на 25 май, петък, от 19.30 ч. в зала „ България “. В програмата ще прозвучат и симфонични танци и симфонична сюита из „ Уестсайдска история “ от Бърнстейн и „ Един американец в Париж “ от Гершуин.

Концертът за пиано във Фа е написан от Джордж Гершуин по поръчка на Валтер Дамрош след блестящата премиера на „ Рапсодия в синьо “. Дамрош предлага на 26-годишния Гершуин да напише концерт за Ню Йоркския симфоничен оркестър и да бъде солист на пианото. Премиерата е на 3 декември 1925 година в Карнеги хол под диригентството на Валтер Дамрош, солист е самият Гершуин. Публиката го приема с екстаз. За Стравински концертът е талантлив, за Прокофиев – аматьорски, Шьонберг е изумен от неговата неповторима оригиналност, а Дамрош написа крилатите думи:

" Лейди Джаз, украсена с завладяващи ритми, пое с танцуваща походка из целия свят. Джордж Гершуин извърши чудото. Той е принцът, който взе Пепеляшка за ръка и намерено я прогласи за принцеса, предизвиквайки удивлението на света! ".

Симфоничната поема „ Един американец в Париж “ е основана от Гершуин през 1928 година още веднъж по поръчка на Дамрош. Гершуин написа творбата незабавно след завръщането си от френската столица и изяснява:

" Искам да изобразя усещанията на един американец в Париж, по какъв начин се разхожда из града, чува другите улични шумове – гълчавата, клаксоните на такситата, музиката към себе си и гълтам френската атмосфера… Когато в пиесата се вплита блус, нашият американски другар усеща конвулсия на носталгия, само че тя не е смъртно заболяване и той още веднъж потъва в очарованието на града ". Премиерата е на 13 декември 1928 година в Карнеги хол с Ню Йоркската филхармония под диригентството на Валтер Дамрош.

Ленард Бърнстейн основава през 1957 година мюзикъла „ Уестсайдска история “ – роман за невъзможната обич сред двама модерни Ромео и Жулиета в имигрантския Уестсайд в Ню Йорк. Мюзикълът слива сериозната музика с джазови и латиноамерикански ритми и, обратно на каноните, е с драматичен край. Премиерата е във Вашингтон през август 1957 година, следват хиляди представления, неотслабващ интерес на публиката и статутът „ паметен мюзикъл “. През 1961 година в Карнеги хол е премиерата на Симфонични танци из „ Уестсайдска история ” с Ню Йоркската филхармония под диригентството на Лукас Фос. По мотив стогодишнината от рождението на Ленард Бърнстейн, Симфоничният оркестър на БНР ще извърши симфонични танци и симфонична сюита из „ Уестсайдска история ” под диригентството на Найден Тодоров.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „ Драган Цанков “ №4), на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на ticketsbg.com

Вход свободен за възпитаници от музикалните учебни заведения и студенти от НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, компетентност " Музика " към СУ, катедра " Музика " към Нов български университет и АМТИИ Пловдив, против ученическа или студентска карта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР