Любовта е възможно най-вдъхновяващото и окриляващо чувство, което може да

...
Любовта е възможно най-вдъхновяващото и окриляващо чувство, което може да
Коментари Харесай

10 любовни истории, белязали българското минало

Любовта е допустимо най-вдъхновяващото и окриляващо възприятие, което може да изпита човек. За момент да те допре единствено, тя ще се трансформира в цел, мираж и блян. Та кой може да живее без обич? Но като всяко друго нещо в този живот и тя си има странични резултати. Историята ни демонстрира по какъв начин хората, водени от любовта, изгубват разсъдъка си. Тя е причина и за най-извисените креативен решения, и за най-пагубните събития за човечеството.

В идващите редове ви представяме 10 любовни истории, белязали българското минало, които няма по какъв начин да ви оставят равнодушни. И не забравяйте, че светът отваря порти, забележими единствено за влюбените души.

1. Мара Белчева и Пенчо Славейков

 10 любовни истории, белязали българското минало

Един съдбовен изстрел става причина Мара Белчева да остане вдовица едвам на 23 годишна възраст. Съпругът ѝ е погубен простъпка вместо Стамболов. Определяна от всички като световна и мощно начетена дама, фаворитка в двора на княза, тя открива призванието, което търси в живота си, в лицето на Пенчо Славейков. Грозноват чудак, той я предизвиква да написа и превежда, прокрадвайки я из литературните среди на това време и най-много из хората от кръга „ Мисъл “. Любовта работи извънредно благотворно и на двамата – те не стопират да творят и да бъдат ентусиазъм един за различен. Славейков възпява своята обичана в „ Острова на блажените “, само че рожба на тяхната непосредственост е и поемата “Кървава ария ”, поради която Пенчо Славейков стига до номинация за Нобелова премия.

Връзката на две толкоз разнообразни персони провокира нестихващо неразбиране, отрицание и открита неприязън. Пенсията на Мара е спряна, а поетът е освободен като шеф на Народната библиотека. Огорчени и унизени, двамата избягали в чужбина, където той заболява и макар че Мара си продава къщата, с цел да го лекува, той умира в нейните ръце. Тя остава без Славейков, само че до края на дните си обожествява поета.

2. Цар Самуил и Биляна

 10 любовни истории, белязали българското минало

Историята е за нашия цар Самуил и девойката Биляна, щерка на богомил. Легендата споделя, че със Самуил се срещат и се влюбват един в различен, след което той я води в новопостроения от него град Преспа, където тя остава да живее. Вън от дипломатическите бракове и като плод на най-чистата обич, Биляна ражда момченце Давид. По това време обаче, цар Самуил има към този момент законна брачна половинка, от която има 5 деца. Тя е гневна, когато научава за изневярата на брачна половинка си и праща братята си да убият Биляна. Биляна е простреляна с лък и остава парализирана, заради което взема решение да избяга от Самуил, с цел да не вгорчава повече живота му. Самуил дълго време я търси, когато най-накрая я намира, само че тя умира в прегръдките му. Днес Билянините извори, около които са срещали влюбените, са една от най-големите атракции в Охрид. Водата им има лечебна мощ, тъй като съгласно мълвата, който стъпи върху един от камъните и се завърти три пъти назад на часовниковата стрелка, ще се подмлади с 10 години.

3. Димитър и Ирина Талеви

 10 любовни истории, белязали българското минало

Следващата история не е до там красива и възвишена, а в противен случай – тя демонстрира силата на любовта и обичащата жена. Димитър Талев през днешния ден е един от най-почитаните български писатели за всички времена. Романите му дават късмет на актуалния човек да усети духа на българското минало, макар че персоналния му живот не е бил по никакъв начин лек. Не веднъж е задържан и изпращан в концентрационни лагери, само че задържането му през 1947г. едвам не се оказва съдбовно. Там Талев гладува и постоянно заболява. Но Ирина, брачната половинка му, намира метод да го избави в този тежък за фамилията миг, макар че ѝ се постанова да превъзмогва даже и майчиния си инстинкт, с цел да се грижи за мъжа си в пандиза.

Двамата им сина описват, че постоянно се е налагало да гладуват. Веднъж раздават на децата им по една кесийка с 40 бучки захар. По пътя до у дома единият наследник на Талев не устоя на изкушението и изяжда една бучка. Донася вкъщи 39 бучки, само че майка му ревизира и научава, че са им дали по 40. Тези 40 бучки са били най-ценните за Ирина, тъй като точно по този начин е дала късмет на Димитър да оцелее. Тя карамелизирала захар и я слагала в буркани, върху които лепи етикети от близката аптека и при всеки комфортен случай ги праща. Досущ като медикаменти. Така тя укрепва унищожения от апетит и заболявания организъм на мъжа си. С тези бучки тя го избавя.

4. Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

 10 любовни истории, белязали българското минало

Кемал Ататюрк идва в София през 1913 година като боен аташе на Турция. Той е на 32 години, към момента ерген. Димитрина Ковачева е единствено на 21 години, щерка на военачалник, някогашен боен министър, хубава и чаровна. Къдраво русата коса и тъмнокафявите очи на младата госпожица не оставили безучастен турчина. Един танц в навечерието на новогодишната нощ слага начало на тяхната обич, която обаче е подложена на хиляди политически, религиозни и морални спънки. Казват, че блузата, с която Димитрина е танцувала на този бал със своя обичан, е изпратена като скъпа светиня в музея на Ататюрк в Анкара. Въпреки че Мустафа, както е същинското му име, желае нейната ръка, тяхната връзка не прераства в нищо повече от спомен, който в никакъв случай не изстива.

Разказва се, че той купува къщата на военачалник Ковачев като спомен за своята обичана. Когато Ататюрк умрял, измежду движимостите му имало единствено една фотография и тя била на Димитрина, а тя живяла дълго със загатна за своя обичан, с който ориста и историята ги разделили. Димитрина умира на 80 години и хората описват, че момент преди да издъхне, отваря очи и споделя: „ Сънувах Кемал. “ Може би обичаният я прибирал при себе си.

5. Цар Борис III и кралица Йоанна

 10 любовни истории, белязали българското минало

Италианската принцеса Йоанна е с нежна фигура, бяло лице, фини черти и остроумен взор. Тя е със солидно обучение и огромен интерес към изкуството. Не това обаче впечатлява 33-годишния тогава Борис, а нейното възприятие за комизъм и свободната ѝ душа. Едва през януари 1930 г.3 години след първата им среща, той изговаря персонално предлагането за сватба. Отговорът е „ да “. Любовта им поражда надалеч от политическите ползи и на двата двора и се издига до нещо същинско красиво, очевидно за всяко човешко око. Пречки обаче не липсват. Първата пречка е тяхното изповедание – той е православен, тя – католичка. Двете църкви в началото не одобряват брака, само че в края на краищата двамата получават позволение да се оженят с спогодба за две венчавки – първата по католическия ритуал в Италия, а втората – по православните догми в България. Няколко дни по-късно цар Борис и принцеса Джована, която приема името Йоанна, в чест на Свети Йоан Рилски, отпътуват за България. Българският народ мощно обиква красивата кралица.

Сред едно от многочислените ѝ положителни каузи е построяването на болница. Със зестрата си тя купува от банкера Атанас Буров земя край София, и построява болница. В годините на комунистическия режим болничното заведение е известна с абревиатурата ИСУЛ. Едва след 1990 година болничното заведение възвръща името на своя патрон. Царица Йоанна подкрепя също доста девически учебни заведения и пансиони, гимназии, разнообразни сдружения, работи интензивно и с аления кръст. Българският народ я обиква.

6. Проф. Александър Балабанов и Яна Язова

 10 любовни истории, белязали българското минало

Първокурсничката по славянска лингвистика Люба Ганчева, по-известна като Яна Язова, сънува себе си в мрачна планина. Малко преди да стигне върха, тя вижда, че на него вместо слънце е изгряла главата на проф. Балабанов. Това става мотив, тя да отиде при него, с цел да му покаже своите стихове. Тя е едвам на 18г., висока, стройна, с черни бадемови очи, а той – недодялан, червендалест и чорлав, 33 години по-възрастен от нея, само че пък талантлив освен в нейните очи, прочут с шумното си наличие из бохемските среди на столицата. Близостта им става обект на мощно неразбиране и на съществено публични кавги, а неговото застъпничество е причина нейният гений да остане подценен. Бурни и непримири, те мощно се раняват, споделят си тежки думи, събират се и се разделят, само че резервират любовта си цели 15 години.

Въпреки че Балабанов в никакъв случай не намира сили да се разведе с дамата, която е майка на двете му дъщери, той не оставя дълго време Яна да поеме своя път. В книгата „ Епистоларният разказ на Яна Язова и Александър Балабанов “ има едно писмо на професора, в което написа: „ Любовта ни на доктрина е невъзможна, само че в реалност е жива. “ Те остават един за различен благополучие и проклинание.

7. Боян Пенев и Елисавета Багряна

 10 любовни истории, белязали българското минало

Когато любовта им пламва, и двамата са фамилни. Съпруга на Боян към този миг е поетесата Дора Габе, в която преди е бил влюбен самият Яворов. Дора Габе и Елисавета Багряна или Лиза, както са я наричали, са съдбовни и безпределно разнообразни. Известни са писмата, които Пенев праща до Лиза, в едно от които се написа „ Ако в нас самите, в душите ни, няма загради посред ни, какво значение могат да имат външните загради. Обичта ни ще ги победи – ще ги победи и времето. “ Така става най-после. Двамата са мощно влюбени и въпреки да са официално фамилни, с браковете им е завършено и не живеят с половинките си. Поетесата получава първа бракоразвод. Пенев също желае да постави публично завършек на фамилните си връзки с Дора Габе и да узакони връзката си с Багряна, само че единствено месец преди делото той ненадейно умира. Така Дора Габе остава вечно негова брачна половинка, само че в последния му земен път го изпраща Лиза, която припада по време на опелото. Финалът на историята надалеч не е това. Най-фрапиращото е, че двете поетеси остават приятелки за цялостен живот и доживяват до дълбока напреднала възраст.

8. Мина, Лора и Яворов

 10 любовни истории, белязали българското минало

Много дами са минали през живота на Яворов, само че в него има две огромни любови – Мина и Лора. Те бележат виталния му път. Той среща Мина на Благовещение в дома на близкия си другар от кръга „ Мисъл ” Петко Тодоров. Поетът е на 28 години, а Мина е дребната сестричка на майстора на идилиите и е едвам на 16 година Той е запленен от чистотата и романтизма на момичето и още същата вечер написва стихотворението„ Благовещение ” – „ ветровит полъх от ангелско крило, о ангел, о дете… ” И с това построява визията за идеалната обичана. За него Мина е музика, лъчи, създание от различен свят. Връзката им обаче минава основно в писма от 1906 до гибелта ѝ през 1910 година Извън първото им виждане, те са имали три срещи. Всяка среща на Яворов с Мина като че ли нарушава идеалния свят от писмата и стиховете.

Туберкулозата и фамилните предубеждения са единствено част от аргументите, заради които Мина отсрочва срещите. Тя получава и предложение за брак от него, само че с изискване да се откаже от родителите си, което не може да одобри. Силно прочувствен Яврово намира упора в Лора. За любовната история сред нея и поета Пейо Яворов се приказва и до през днешния ден и е ясно, че повода за гибелта и на двамата е точно тяхната пламенна обич, граничеща с полуда. Когато се срещат, Лора е млада, красива и образована. Има зад тила си един несполучлив брак и един наследник. Яворов в никакъв случай не остава безучастен към пламенната натура на Лора и нейната открита характерност.

През 1912 година те подписват брак, който се оказва съдбовен. Нейната обич към Яворов е всеотдайна и в същото време завладяваща. Лора показва мъчителна ревнивост към брачна половинка си и при най-малкия мотив. След една от следващите подиуми на ревнивост на 30 ноември 1913 година Лора се прострелва в дома им. Тя си отива от света едвам на 27 години, само че съумява да изживее невероятна гама от страсти и вечно оставя своята диря в историята. Яворов е малтретиран и от терзания и от обвиняванията в убийството на обичаната си и година по-късно и той напуща този свят. Все отново стихотворенията остават, с цел да свидетелстват за мощните страсти, които са изживели те.

9. Бойка и Никола Вапцарови

 10 любовни истории, белязали българското минало

23 юли 1942 година Вапцаров, секунди преди гибелта, остава осем реда до жена си, които не престават да вълнуват всяко сърце. Тези къси, само че толкоз прочувствени и трогателни стихове запечатват вечно историята на Бойка и Никола Вапцарови. Тяхната история е изпълнена с премеждия – фамилни, религиозни и идеологически, само че все пак устоява до гибелта на поета. Чрез разтърсващото стихотворение Вапцаров се прости със своята обичана. До края на живота си тя носи листче с творбата в своя джоб, което е задоволително показателно за прочувствената стойност на това произведение.

И тук обаче спекулации не липсват по отношение на посвещаването на творбата. Дали друга е била неговата муза? Дали посвещаването „ на жена ми “ не е добавено от брачната половинка му? Отговорите остават част от мистериите на българския публицист. И макар че той остава неразбираем и подценен от съвременниците си, през днешния ден Вапцаров е представян като един от майсторите в българските литература, а „ Прощално “ – пика на страсти в неговия житейски път и плод на мощната обич.

10. Невена Коканова и Раде Маркович

 10 любовни истории, белязали българското минало

Филмът „ Крадецът на праскови “ дава на двамата основни артисти опция да пресъздават своите действителни усеща един към различен и това се трансформира в една от най-въздействащите любовни истории, снимани на лента. Въпреки че Невена Коканова и Раде Маркович претърпяват едни незабравими 10 дни, прекарани на Венецианския кино фестивал, те в никакъв случай не се събират и времето дружно остава единствено топъл и в същото време горчив спомен. Дни на благополучие и цялостна отдаденост, която, за жалост, не продължава в живота. Сръбският артист се развежда със брачната половинка си, само че Невена не събира сили да постави завършек на брака си и след седем години на премеждия и разминавания връзката сред българката и сърбина завършва.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР