Любопитно Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше

...
Любопитно Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше
Коментари Харесай

"Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше късно"

Любопитно " Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше късно " История за една ужасяваща процедура - женското обрязване  Ива Ваташка 8 февруари 2020, 08:06
" Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше късно "
 Разтърсващ роман по същински случай в премиерния сериал „ Всяка твоя сълза “ по DIEMA FAMILY
Разтърсващ роман по същински случай в премиерния сериал „ Всяка твоя сълза “ по DIEMA FAMILY
 Модата завладя Ню Йорк, вижте най-интересното
Модата завладя Ню Йорк, вижте най-интересното
 Какво вършат зодиите на работното място?
Какво вършат зодиите на работното място?
 Учените обезпокоени: земните пчели понижават
Учените обезпокоени: земните пчели понижават
 Най-скандалните рокли от историята на премиите
Най-скандалните рокли от историята на премиите " Оскар " (СНИМКИ)
 Как Матю Пери развълнува Лиса Кудроу
Как Матю Пери развълнува Лиса Кудроу
 Как да използваме цвета на 2020
Как да използваме цвета на 2020

ариам Како е единствено на пет години, когато е подложена на женско обрязване.

„ Спомням си всичко, всеки дребен подробност за този ден, тези моменти. Все още е в главата ми - къде се случи, кой ме държеше, балконът над мен. И по какъв начин всичко беше замаскирано като празненство с дарове и музика ", споделя тя пред "УНИЦЕФ ".

“My baby girl was perfect. I looked at my mother, and I said she was not allowed to cut her. The tradition ends here.”

But Mariam’s mother was a traditionalist…

If you read one story today, make it this. #endFGM
— UNICEF (@UNICEF) February 6, 2020
Въпреки че тази процедура е незаконна в Джибути от 80-те години на предишния век, тя към момента е традиция на множеството от етническите групи в страната. Някои практикуват обрязването до седмица след раждането, а други - преди пубертета на момичето.

Мариам се причислява към просветителна стратегия, където научава за правата на дамите, демокрацията, здравето и закрилата на децата. Там схваща и за заплахите от женското обрязване.

Когато по-късно се омъжва и има момиченце, Мариам декларира на своята майка, че "тук традицията завършва " и тя няма да разреши детето ѝ да бъде обрязано. Но майката на Мариам е непоколебима традиционалистка. Седмица след раждането тя се възползва от една опция и подлага внучето си на мъчителната процедура.

През идващите 40 дни бебето не стопира да кърви и когато става на шест месеца, то е с тегло по-малко от това при раждането. Инфекцията изтезава дребното телце на детето.

We cannot allow the patterns of female genital mutilation to continue. On the Int’l Day to #endFGM, stand with us for women and girls to realize their rights and full potential. pic.twitter.com/jjMTw0aA0K
— UN Women (@UN_Women) February 6, 2020
„ Срамувах се и бях уплашена. Как можах да позволи това да се случи на щерка ми, откакто си дадох обещание, че ще бъде избавена? “, пита се Мариам. Дъщеря ѝ не съумява да се оправи с инфекцията и умира, едвам на шестмесечна възраст.

„ Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше късно ".

Днес Мариам работи за образоването на популацията по отношение на нездравословната процедура:

„ Не мога да върна бебето си, само че мога да предотвратя това да се случва с други хора ", споделя тя.

По данни на УНИЦЕФ минимум 200 милиона девойки и дами през днешния ден са минали процедурата. Те живеят в 31 страни.

Една от тях е Кения.

Женското обрязване е нелегално в страната от 2011 година, само че младите девойки минават през процедурата надалеч от контрола на управляващите. Когато информацията за вредата от практиката доближава до най-селските елементи на страната, от ден на ден дами отхвърлят да подлагат дъщерите си на нея, уверени, че идващото потомство може да бъде избавено, пишат от "Ал Джазира ".

Almost a decade has passed since Female Genital Mutilation became illegal in Kenya, but young girls continue to be cut far from authorities' control.

Now a new generation of Maasai women are spearheading an alternative rite of passage that excludes FGM: https://t.co/N0vpmZL8ct
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 6, 2020
През юни предходната година президентът на Кения дава обещание, че до 2022 година ще постави завършек на женското обрязване в цялата страна. Неговото изказване е обсъждано като революционно.

За племето масаи женското обрязване е ритуал, който демонстрира, че момичето минава в зрелост, с цел да стане брачна половинка и майка. След това дамите към този момент не би трябвало да се прекланят пред възрастните хора, както вършат децата.

Абигейл Летуати е масаи, а родителите ѝ са първите в своето село, които отхвърлят да обрежат щерка си. Вместо това я изпращат в интернат, с цел да я защитят. Летуати разказва образователните си дни като изпълнени с апетит, санкции и принуждение. Когато посещава родното си село, ѝ споделят, че е мръсна и към момента дете.

„ Чувствах се изоставена от родителите си. Но през днешния ден съм признателна. Тази рана може да заздравее, само че изгубена част от тялото ви в никакъв случай няма да се върне ", споделя тя.

Една жена, която признава, че е обрязала повече от 1000 девойки, в този момент се разкайва и повече не практикува:

„ Днес съм свободна. И апелирам Бог за амнистия ".

The pain.
The shock.
The trauma.

Women who have undergone female genital mutilation (FGM) never forget. The impact on their #mentalhealth can be devastating and long-lasting.

Let's stop the suffering and #EndFGM once and for all: https://t.co/RRxCVyCVOg via @UNFPA pic.twitter.com/q2PFASeW2o
— UNESCO (@UNESCO) February 6, 2020
Акушерка от друго село също трансформира решението си, откакто схваща, че доста от затрудненията по време на и след раждане се дължат на женското обрязване.

По време на бременност дамите също по този начин са възпирани от ястие на прекалено много храна, тъй като в случай че родят по-голямо бебе, това може да бъде животозастрашаващо за тях. Причината е, че обрязаните дами постоянно търпят тежки форми на скъсване.

Практикуването на женско обрязване в Кения е наказуемо от закона. Този акт с последствия за цялостен живот, който в най-тежките случаи може да докара до гибел, се санкционира с до шест месеца затвор или санкция от почти 2000 $.

Защо се практикува?

Въпреки възбраните, както в Кения, по този начин и в доста от страните, където се практикува, това е надълбоко вкоренена обществена норма, пишат от УНИЦЕФ.

В някои случаи практиката се преглежда като ритуал за съзряване, в други - като метод за угнетяване на сексуалността на дамата. Много общности практикуват обрязването с убеждението, че това ще обезпечи вярното образование на момичето, бъдещия брак или фамилната чест. Някои също го свързват с религиозни вярвания, макар че това не е записано на никое място.

What you need to know about female genital mutilation @unicef https://t.co/ViN5klZPST #ENDFGM #FemaleGenitalMutilation #Gender
— Paloma Escudero (@PalomaUnicef) February 10, 2019
Последици:

Тази процедура няма изгоди за здравето и постоянно води до дълготрайни медицински затруднения, в това число мощна болежка, дълготрайно кървене, зараза, неплодородие и даже гибел. Жените, претърпели обрязване, могат да получат затруднения по време на раждане, а също да изгубят детето си. В допълнение към физическите опасности, обрязването е и нарушаване на главните човешки права на девойките и дамите.

По тематиката  Майките, които Майките, които " изглаждат " гърдите на дъщерите си  Най-бруталните случаи на потъпкване на човешките права Най-бруталните случаи на потъпкване на човешките права  7 мита за модерното иго 7 мита за модерното иго  Смъртните санкции, които се ползват и през днешния ден Смъртните санкции, които се ползват и през днешния ден

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ива Ваташка Източник: майка ми страдание женско обрязване .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Сняг и затворени проходи и през днешния ден, докога ще продължи неприятното време Сняг и затворени проходи и през днешния ден, докога ще продължи неприятното време  <br> Англия разкрива секрети досиета за НЛО <br>
Англия разкрива секрети досиета за НЛО
 <br> Националното ядене на <strong> Унгария: Гулашът </strong> <br>
Националното ядене на Унгария: Гулашът
 <br> <strong> 9 неща </strong>, които евентуално не знаете за <strong> римските гладиатори </strong> <br>
9 неща , които евентуално не знаете за римските гладиатори
Последни  <p>&quot;Виждах <strong>съжалението в очите на майка</strong> ми. Но беше късно&quot;</p> "Виждах съжалението в очите на майка ми. Но беше...  Бездомни животни Тези кучета са "нежелани ". Има ли кой да ги...  <p>Българите с най-положителна настройка към Путин и Русия&nbsp; &nbsp;&nbsp;</p> Българите с най-положителна настройка към Путин и...  Взрив и пожар стреснаха Калофер (ВИДЕО) Взрив и пожар стреснаха Калофер (ВИДЕО)  Панголини Китайски учени допускат от кое място е тръгнал...  Кристалина Георгиева Кристалина Георгиева сменя Дейвид...  Сибир Заплаха от Сибир води климатична злополука  Георги като дядо Коледа Георги, който не помни заболяването, с цел да оказва помощ на другите  Красимир Каракачанов Каракачанов: Гетата са там, където България към този момент...  <p>Разказ по същински случай в премиерния сериал <strong><span style= Разказ по същински случай в премиерния сериал...  <p>Скандал от Българска академия на науките: Представят ни като европейска Турция</p> Скандал от Българска академия на науките: Представят ни като европейска Турция  Данаил Кирилов Данаил Кирилов предлага да освободят Миталов от служба  <p>Модата завладя Ню Йорк, <strong>вижте най-интересното&nbsp;</strong></p> Модата завладя Ню Йорк, вижте най-интересното  <p>Снегът блокира туристи във Върховръх, измежду тях има и бебе</p> Снегът блокира туристи във Върховръх, измежду тях има и...  В Съдебната палата представителят на основния прокурор Сийка Милева даде брифинг Прокуратурата: На " Калотина " са желали такса " почерпка "  Представеният през 2017 година Lucid Air ще се разграничава от серийния модел, който ще дебютира на автосалона в Ню Йорк. Това е първият 900-волтов електрически автомобил  <p>Какво вършат <strong>зодиите</strong> на <strong>работното място?</strong></p> Какво вършат зодиите на работното място?  <p><strong>Учените притеснени</strong>: земните пчели намаляват</p> Учените обезпокоени: земните пчели понижават  Цветан Василев Бившият сръбски президент се разграничи от Цветан...  Васил Божков Множество сигнали против Божков, подлагат ги на разбор Всичко от през днешния ден Виц на деня За изгодата от спорта: Хората, които вършат утринна гимнастика, умират 100 пъти по-рядко от всички останали. Защото са 100 пъти по-малко от всички останали, несъмнено. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха  Джей Ло и Шакира превзеха сцената на Супербоул и превзеха сцената на Супербоул  Марин Льо Пен: Brexit е началото на края на Европейски Съюз Марин Льо Пен: Brexit е началото на края на Европейски Съюз  Ванеса Брайънт проговори за първи път след нещастието  Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени Водещи вести  Васил Божков Множество сигнали против Божков, подлагат ги на разбор  <p>Скандал от Българска академия на науките: Представят ни като европейска Турция</p> Учен от Българска академия на науките: България като европейска Турция, министърът: несериозно  Сибир Заплаха от Сибир може да докара до климатична злополука  Взрив и пожар стреснаха Калофер (ВИДЕО) Взрив и пожар стреснаха Калофер (ВИДЕО)  <p>Българите с най-положителна настройка към Путин и Русия&nbsp; &nbsp;&nbsp;</p> Изследване: Българите с най-положителна настройка към Путин и Русия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР