Любопитно Васил Иванов: Опирали са пистолет в главата ми За

...
Любопитно Васил Иванов: Опирали са пистолет в главата ми За
Коментари Харесай

Васил Иванов: Опирали са пистолет в главата ми

Любопитно Васил Иванов: Опирали са револвер в главата ми За смелата си и безкомпромисна работа Васил Иванов е почетен с повече от 30 влиятелни журналистически награди, ето какво показа той пред Vesti.bg  Николай Киров 16 юли 2020, 09:58  Васил Иванов: Опирали са револвер в главата ми Източник: NOVA
Васил Иванов е един от най-хубавите проверяващи публицисти в България. Вече повече от 15 години той разкрива, постоянно с заплаха за личния му живот, нередностите в страната. С неговите репортажи в корупция и други злоупотреби с власт са уличени редица висши държавни и общински служители. А десетки кметове и шефове на организации губят постовете си след следствията му. В следствие доста от тях са и наказани.

За смелата си и безкомпромисна работа Васил Иванов е почетен с повече от 30 влиятелни журналистически награди, измежду които Лайпцигската медийна премия за независимост и бъдеще на медиите, оценките на Съюза на българските публицисти, Американската организация за интернационално развиване, Министерството на правораздаването за принос и заслуги в битката за независимост и правдивост, почетен знак на Министерството на вътрешните работи за заслуги в битката с престъпността и оказана помощ на полицията при откриване на тежки закононарушения. Вижте какво показа Васил Иванов в изявление за Vesti.bg.

Какво е да си проверяващ публицист в България ?

Разследващ публицист е цялост от доста действия и разнообразни типове публицистика. Аз съм бил в редица ресори. Бил съм политически, бил съм и престъпен, и синдикален публицист. Като проверяващ публицист, според от системите, където разследваш, би трябвало да си квалифициран по доста тематики. Не както при множеството публицисти – по ресори, да отразяват една тематика и да знаят всичко за нея.

Трябва да познаваш законите. Бил съм парламентарен кореспондент 10 години. Познавам законите, тъй като доста от тях се одобриха тогава. Необходимо е да имаш доста контакти, да осъществяваш доста връзка и най-много да познаваш хора, и от ъндърграунда, и от полицията, всевъзможни. Да имаш опция да си проверяваш добре източниците на информация. Изисква се и доста работа с документи, с цел да може, когато разплиташ една спекулация, през тях да схванеш какво тъкмо е станало.

И работа на терен, на място. Както беше последния случай – правихме материал за това, че всеобщо – една пета от употребяваните препарати за растителна отбрана са отровни, контрабанден импорт от Турция. Отидохме на терен и с изключение на изследванията, които правихме, взимахме почва, намирахме способи – по-нестандартни, не като бюрократите в контролните органи. Занесохме я в лаборатория. Видяхме от резултатите, че има ДДТ и рискови химикали в почвата на насаждения – овошки и то всеобщо, на всички места.



В други случаи има доста дебнене на хора. Намиране на адреса. Къде ще се появи индивидът. В какъв брой часа ще пристигна. Случвало се е с две коли да седим с часове и да дебнем, с цел да можем да хванем този, който в действителност е виновният. След като сме създали следствието, нормално отговорните не желаят да приказват. Случвало се е да ме питат: Защо все ги гониш? Ами тъй като тези, които желая да интервюирам, не желаят да дават изявленията.

Как успяваш да ги накараш да приказват?

Причаквам ги пред офиса, пред дома… Това е виновният човек. Вече знаем всичко за него. Събрали сме нужните документи. Разпитали сме очевидци. И когато отидем да го попитаме, дружно със събраната документи: за какво прави по този начин – цялата интервенция я организираме супер подмолно. Само аз и още двама сътрудници знаем тъкмо къде ще вървим, с цел да не се усети индивидът и да се скрие. Имало е случаи да дебнем по 2-3 седмици.

Изпадал ли си в миналото в рискова обстановка по време на следствията?

Много пъти. Вадили са ми и оръжия, както и други предмети, застрашаващи здравето. Имало е вербална експанзия и закани.

Как успяваш да се оправиш с такива обстановки?

Не ми въздействат изключително стопиращо. Това е част от оперативната работа. Дори са ми вадили револвер и са го опирали в главата ми. Но не преставам да работя. Това е като да си футболист по време на мач. Влизаш и играеш. Не си аудитория да гледаш в профил. Просто си вършиш работата.

Какво те стимулира, с цел да продължаваш все пак?

Добър съм в това. Работя го цялостен живот. Това съм желал още като възпитаник. И се научих да го върша. Казват ми, че се оправям добре. Факт е, че остарели публицисти, емблематични лица, на които съм се възхищавал от дете и в този момент към този момент познавам, ми декларират: „ ти си доста добър”. Освен това в персонален проект ненавиждам корупцията и кражбите.

Повечето деца мечтаят да станат космонавти или служители на реда, а не проверяващи публицисти.

И аз съм минал през това. Исках да стана пожарникар, полицай, а по-късно, в учебно заведение желаех да бъда състезателен публицист. И след това взех решение, че желая да съм въобще публицист. Завърших колеж, аплайвах във висше учебно заведение и трябваше да отивам на стаж. Точно тогава започнаха измененията – политика, манифестации. По това време нямаше проверяваща публицистика. Имаше политическа. Един публицист отразяваше Българска социалистическа партия, различен Съюз на демократичните сили и така нататък Така десетина години бях в политическия сектор. След това се реалокирах в престъпния. Там отразявах убийства. Така се стекоха нещата.

Какво е да работиш във водеща медия като NOVA?

В NOVA ми дават безспорна независимост. Каквото реша, това проверяваме аз и дребният ми екип от трима души. Дори не споделям къде отиваме, тъй като се е случвало, през годините и на други места съм работил, да изтече информация. Така че NOVА ми дава независимостта да върша каквото реша - да проверявам, който случай видя, че си заслужава, че визира доста хора.

Как избираш кого да разследваш?

Разследвам служители, кметове и така нататък Реално те тормозят хората и постоянно се усещат недосегаеми. Обаждали са ми се нарушители и даже служители на реда – в случай че може да създадем репортаж, тъй като по-късно институциите реагират по различен метод.

Как забогатяха синовете на кмета на Ракитово

Така че върша следствие, демонстрирам обстоятелствата, имам по ексцентричен метод към нещата. Не се удовлетворявам, като служителите, единствено да прегледам документите. Много е значима работата на терен. Трябва да си бдителен, да имаш чевръст разум.

След последното ти следствие ВАП разпореди на министъра на земеделието, храните и горите да ревизира дали в страната се внасят, продават и употребяват неразрешени препарати за растителна отбрана. Какво е възприятието, когато има последици или съответна реакция на институциите вследствие на твоята работа?

Двояко е чувството. От една страна, да, веселя се, че има резултат от работата ми. От друга, постоянно съм се чудел за какво би трябвало ние да покажем индивида или казуса и тогава да се реагира. Ако го няма по малкия екран, все едно го няма изобщо.

Не приказвам единствено за последния случай. Вече имам 28 години стаж като публицист и последните 15-16 съм проверяващ.

Кардиолог слага стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лева

Имах подобен случай преди години – трансферирах колата на основния прокурор на свое име. Тогава беше Филчев основен прокурор. Реших да го направя, тъй като снимахме репортажи доста пъти за това по какъв начин се правят фиктивни покупко-продажби. На доста хора по този начин им взеха жилищата със схеми за нотариални измами. Правехме репортажи и никаква реакция. Тогава взехме решение да прехвърлим колата на основния прокурор, с цел да забележим по какъв начин ще реагират институциите. Направихме го и реакцията беше мигновена. Нотариуса го арестуваха незабавно. Осъдиха го за нула време. Оттогава нотариусите много понижиха, дори бих споделил съвсем занулиха тези измами и далавери. Това ми носи задоволство.

Болница в София усвоила четвърт милион - ето по какъв начин

След множеството репортажи резултатът е предпазен – да знаят, тези които правят далавери, че на следващия ден може и при тях да се появи Васил Иванов или някой като него и да ги разкрие. Тях ги е боязън повече от медиите, в сравнение с от институциите. Това важи изключително доста за общинските управляващи. На локално равнище нормално няма проверяващи публицисти. Най-много да има кабелна телевизия, чиито притежател е непосредствен с кмета. Полицаите и прокурорите също са локални. Така кметовете и служителите си вършат каквото си желаят, до момента в който не отидем и не ги покажем.

Скандал: Нов опит за слагане на стентове на здрави хора

А след това на тях им е доста мъчно да се измъкнат по втория метод, тъй като към този момент никой по веригата не смее да им взима парите – нито служител на реда, нито прокурор, нито арбитър, тъй като казусът се е разшумял. Иначе, в случай че не сме го осветлили. Дори да го заловен органите на реда, той все някъде по веригата ще си заплати. Това е резултатът да създадем някого обществено прочут.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Николай Киров.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Борисов: Протестирайте, чуваме ви, мислим - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-protestirajte-chuvame-vi-mislim-6112316 Борисов: Протестирайте, чуваме ви, мислим - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-protestirajte-chuvame-vi-mislim-6112316  Дъжд, гръмотевици, условия за градушки - къде ще вали? Дъжд, гръмотевици, условия за градушки - къде ще вали?  Официално: Извънредна епидемиологична конюнктура до 31 юли Официално: Извънредна епидемиологична конюнктура до 31 юли  <br> Борисов изиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов <br>
Борисов изиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов
Последни  Юлиян Вергов
Юлиан Вергов желае да ни каже нещо значимо
 Васил Иванов Васил Иванов: Опирали са револвер в главата ми  Бойко Борисов
Борисов: Ще създадем големи промени в кабинета
 Джема Грозданова
ГЕРБ към този момент е с народен представител по-малко
 Кристалина Георгиева: Глобалната стопанска система не е излязла от рецесията Кристалина Георгиева: Глобалната стопанска система не е излязла от рецесията  <p>Кога депутатите ще гласоподават по вота на недоверие</p>
Кога депутатите ще гласоподават по вота на съмнение
 <p>Ще стихнат ли митингите след поисканите оставки</p>
Ще стихнат ли митингите след поисканите оставки
 Акция против битовата престъпност се организира в Сливенско Акция против битовата престъпност се организира в Сливенско Всичко от през днешния ден Виц на деня - Вуте, какво е това 5G? - Нане, нема да го схванеш с тая твоя крива глава! - Дай образно, де! - Добре, показа си… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Юлиян Вергов Юлиан Вергов желае да ни каже нещо значимо Актьорът с обръщение за всички  Джема Грозданова ГЕРБ към този момент е с народен представител по-малко Парламентът приключи пълномощията на Джема Грозданова по нейно предпочитание  <p>Кога депутатите ще гласоподават по вота на недоверие</p> Кога депутатите ще гласоподават по вота на съмнение Това ще бъде петият следващ опит на опозицията да смъкна кабинета „ Борисов 3 “  <p>Ще стихнат ли митингите след поисканите оставки</p> Ще стихнат ли митингите след поисканите оставки За правото да изразяваш мнението си  Акция против битовата престъпност се организира в Сливенско Акция против битовата престъпност се организира в Сливенско Главният прокурор пътува натам  „ Златните девойки “ с разтърсващи думи след гибелта на Николай Щерев „ Златните девойки “ с разтърсващи думи след гибелта на Николай Щерев Какво споделиха те?  <p>Covid Organics - чудодейно лекарство или машинация?</p> DW: Covid Organics - чудодейно лекарство или машинация? Мадагаскар има лекарство против ковид? Не е правилно, само че не е и смешно. Ползата от " чудодейната " запарка Covid Organics въобще не е потвърдена.  Барак Обама Хакнаха Twitter профилите на Обама, Мъск, Apple и други Мащабната хакерска офанзива е била за машинация с криптовалута  <p>Nissan Ariya: 500 км на ток и по-бързо ускоряване от 370Z Nismo</p> Nissan Ariya: 500 км на ток и по-бързо ускоряване от 370Z Nismo Моделът предлага една дискусионна нова визия, която ще се разпростре в цялата моделна гама, а интериорът е напълно цифров.  <p>Посланикът на Турция у нас: &quot;Света София&quot;&nbsp;е като бисер, реликва&nbsp;</p> Посланикът на Турция у нас: Архитектурният образ на " Св. София " няма да се трансформира " Храмът е като бисер, светиня - както за Турция, по този начин и за целия свят ", съобщи Айлин Секизкьок  Иван и Андрей показаха нова платформа за кариера и живот в България Иван и Андрей показаха нова платформа за кариера и живот в България Сайтът предлага разгласи за работа от най-успешните и социално-ориентирани компании у нас, както и калкулатор за стандарта на живот в другите райони на страната  COVID-19 и в австрийска касапница COVID-19 и в австрийска касапница Над 240 служащи са сложени под карантина  Съединени американски щати постановат наказания на Съединени американски щати постановат наказания на " Турски поток " и „ Северен поток-2 " Това съобщи държавният секретар Майк Помпео  Отпада условието за карантина за идващите от Англия Отпада условието за карантина за идващите от Англия Заповедта на здравн

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР