Любопитно Валери Петров - писателят на надеждата, днес щеше да

...
Любопитно Валери Петров - писателят на надеждата, днес щеше да
Коментари Харесай

Валери Петров - писателят на надеждата, днес щеше да навърши 100 г.

Любопитно Валери Петров - писателят на вярата, през днешния ден щеше да навърши 100 година Авторът, който не спираше да мечтае, бе роден на 22 април 1920 година  Ива Ваташка 22 април 2020, 07:18  Мила Кунис и Аштън Къчър пускат
Мила Кунис и Аштън Къчър пускат " карантинно вино "
 Тапирът e заплашен от незаконната продажба на пазарите в Перу
Тапирът e заплашен от незаконната продажба на пазарите в Перу
 Защо кралица Елизабет II има два рождени дни?
Защо кралица Елизабет II има два рождени дни?
 Полицаи гониха прасе, 45 минути то им се измъква
Полицаи гониха прасе, 45 минути то им се измъква
 Принц Хари и Меган прекратиха връзките с четири таблоида
Принц Хари и Меган прекратиха връзките с четири таблоида
 Телецът - философията за сладостен живот
Телецът - философията за сладостен живот
 Древният хороскоп на атлантите, който разкрива личността ни
Древният хороскоп на атлантите, който разкрива личността ни
 8 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваме
8 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваме

реди тъкмо 100 години в България се ражда индивидът, който преведе Шекспир на български език. Поетът, който не спираше да ни подарява вяра посредством стиховете си. Авторът, който не не помни своите дребни другари и написа едни от най-красивите детски приказки.

А точно - Валери Петров - мечтателят в литературата, който ни остави своята религия в положителното, претворена в безсмъртните му произведения.

View this post on Instagram
A post shared by Veronika Stefanova (@vstefanova) on Aug 27, 2014 at 5:16am PDT

Значи, по този начин ни се коства
понякога черен светът.
Хора, недейте тъгува –
добрите писма са на път!

Валери Нисим Меворах, както е същинското име на поета, приключва медицина, работи като доктор, като боен публицист по време на Втората международна война, става учен на Българска академия на науките.

Истинското си житейско предопределение обаче той открива в писането. С безвъзвратен оптимизъм Валери Петров основава творбите си и съумява да завоюва любовта на читателите - и на дребни, и на огромни.

Ах, какъв брой чисто, транспарантно и звънко
звучи това детско „ морето е фино “!
Като звук в раковина
тази дума почтена,
уж на смях
и сякаш нежно,
казва ясно —
на нас, нали? —
че сме, ах,
безнадеждно
и извънредно
пораснали!

Той освен превежда за нас комедиите и нещастията на Шекспир, само че разкрива и големия си гений с преводи от британски, съветски, немски и италиански език. Едни от най-искрените му произведения са тези, отдадени на децата. Неслучайно е вписан в почетния лист на Международния съвет за детската книга за „ Пет приказки “.

Освен стихотворец и преводач, Валери Петров е сценарист и драматург. Той написа доста сполучливи сюжети на български филми („ Слънцето и сянката “, „ Рицар без ризница “), както и пиесите "Меко казано ", "Копче за сън ", "Пук ", "В лунната стая ".

Преди всичко обаче той ни остави завета да имаме вяра - в това, че можем да бъдем същински индивиди - най-малко от рода на хвърчащите хора.

View this post on Instagram
A post shared by Jivko Konstantinov (@travel.news.reporter) on Apr 23, 2019 at 1:24am PDT

Те не идат от космоса,
те родени са тук,
но сърцата им просто са
по-кристални от тон.

и виж, ето ги, литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора,
и добре, че се срещат единици най-малко
от типа на хвърчащите хора!

А ний бутаме някак си
и дами ни влекат,
а ний пием коняка си
в битов някакъв ъгъл,

и приказваме за нелепости, значимо вирейки нос,
или с израз на снобска отмалялост,
и въобще стараем се да не става въпрос
за типа на хвърчащите хора.

И е правилно, че те не са
от действителния свят,
не се срещат на тениса,
нямат личен „ Фиат “,

само че за какво ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги забележим да литват в простора -
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от типа на хвърчащите хора?

Instagram.
 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Ива Ваташка Валери Петров публицист вяра 100 година .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Министерство на външните работи удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от пирати край Бенин - България | Vesti.bg Министерство на външните работи удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от пирати край Бенин - България | Vesti.bg  Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници  Карантина като за кралица: Дворецът, в който Елизабет II се крие от вируса Карантина като за кралица: Дворецът, в който Елизабет II се крие от вируса  <br> Древният хороскоп на атлантите, който разкрива личността ни <br>
Древният хороскоп на атлантите, който разкрива личността ни
Последни  <p>Писателят на надеждата&nbsp;днес щеше да <strong>навърши 100 г.&nbsp;</strong></p> Писателят на вярата през днешния ден щеше да навърши 100...  <p>Журналистът, който не се опасяваше да задава въпроси&nbsp;</p> Журналистът, който не се опасяваше да задава...  Организация на обединените нации: Светът рискува гладната гибел поради COVID-19 Организация на обединените нации: Светът рискува гладната гибел поради COVID-19  <p><strong>Заразно положително:</strong> един мъж, 100 години и 100 обиколки</p> Заразно положително: един мъж, 100 години и 100 обиколки  Apple iPhone SE Следващите модели на iPhone може да имат проблеми  Мила Кунис и Аштън Къчър пускат Мила Кунис и Аштън Къчър пускат " карантинно вино "  България ще помогне на Скопие в битката с COVID-19 България ще помогне на Скопие в битката с COVID-19  Европейският съвет разисква последователното излизане от карантината Европейският съвет разисква последователното излизане от...  Конспирация: Има ли връзка сред 5G и ковид Конспирация: Има ли връзка сред 5G и ковид  Роми нападнаха и пребиха служители на реда в Пловдив Роми нападнаха и пребиха служители на реда в Пловдив  Над 30 т пилешко месо със салмонела от Полша беше спряно Над 30 т пилешко месо със салмонела от Полша беше спряно  Даренията за битката с COVID-19 не престават Даренията за битката с COVID-19 не престават  Майката на водача, блъснал Милен Цветков, с обвиняване и 100 хиляди лв. гаранция Майката на водача, блъснал Милен Цветков, с обвиняване...  975 са доказаните случаи на COVID-19 у нас 975 са доказаните случаи на COVID-19 у нас  <p>Съдят мъж от Видин поради погрешна информация за коронавируса</p> Съдят мъж от Видин поради погрешна информация за...  n Какво би трябвало да знаем за eSIM картите  <p>КЕВР с изключителна инспекция на &bdquo;Топлофикация София&ldquo;</p> КЕВР с изключителна инспекция на „ Топлофикация...  <p>МВнР удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от пирати край Бенин</p> Министерство на външните работи удостовери: Има българин на кораба, отвлечен от...  Милен Цветков бил в кома, когато пристигнала Спешната помощ Милен Цветков бил в кома, когато пристигнала Спешната...  <p>Кола за скрап и получаваш дотация за нов автомобил</p> Кола за скрап и получаваш дотация за нов автомобил Всичко от през днешния ден Виц на деня - Иванчо, къде умира цар Симеон Велики? - На 65-а страница в учебника, горе вдясно!     Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници Шумахер още веднъж ще може да стъпи на крайници  Коронавирусът и медта: Как България може да завоюва най-после? Коронавирусът и медта: Как България може да завоюва най-после?  Милен Цветков в очите на сътрудниците му, Марта Вачкова приказва през сълзи Милен Цветков в очите на сътрудниците му, Марта Вачкова приказва през сълзи  Милен Цветков почина в жестока злополука Милен Цветков почина в жестока злополука  Борисов: Стоката от затворените борси да отиде за бедните Борисов: Стоката от затворените борси да отиде за бедните  Българските лекари: Нека да не трансформираме лечебните заведения в морги Българските лекари: Нека да не трансформираме лечебните заведения в морги Водещи вести  Майката на водача, блъснал Милен Цветков, с обвиняване и 100 хиляди лв. гаранция Майката на водача, блъснал Милен Цветков, с обвиняване и 100 хиляди лв. гаранция  Роми нападнаха и пребиха служители на реда в Пловдив Роми нападнаха и пребиха служители на реда в Пловдив  Организация на обединените нации: Светът рискува гладната гибел поради COVID-19 Организация на обединените нации: Светът рискува гладната гибел поради COVID-19  <p>Журналистът, който не се опасяваше да задава въпроси&nbsp;</p> Милен Цветков: Журналистът, който не се опасяваше да задава въпроси  Европейският съвет разисква последователното излизане от карантината Европейският съвет разисква постепен
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР