Любопитно След нейното откритие тази болест вече не е смъртна

...
Любопитно След нейното откритие тази болест вече не е смъртна
Коментари Харесай

След нейното откритие тази болест вече не е смъртна присъда

Любопитно След нейното изобретение тази болест към този момент не е смъртна присъда Вижте историята на Франсоаз Баре-Синуси  Ива Ваташка 23 януари 2020, 06:21  След нейното изобретение тази болест към този момент не е смъртна присъда
След нейното изобретение тази болест към този момент не е смъртна присъда
 Илон Мъск желае да засели 1 милион души на Марс
Илон Мъск желае да засели 1 милион души на Марс
 8 зодиакални двойки, които рядко се карат
8 зодиакални двойки, които рядко се карат
 Нещата, които да не вършиме на заравяне
Нещата, които да не вършиме на заравяне
 6 кино лентата, с които да преборим зимната тревога
6 кино лентата, с които да преборим зимната тревога
 Разкриват ли сънищата най-дълбоките ни секрети
Разкриват ли сънищата най-дълбоките ни секрети
 Сравняват тази рускиня с Анджелина Джоли
Сравняват тази рускиня с Анджелина Джоли
 7-те изгоди за здравето от ходенето пешком през зимата
7-те изгоди за здравето от ходенето пешком през зимата

рансоаз Баре-Синуси печели Нобелова премия през 2008 година Тя е академик и деятел в битката за прекъсване на разпространяването на СПИН.

Нейната огромна заслуга за медицината е присъединяване ѝ в откриването на ХИВ. След това към този момент е допустимо да се вършат кръвни проби, които да откриват инфекцията, също по този начин са създадени антиретровирусни медикаменти, които трансформират СПИН от "смъртна присъда " в управляемо хронично заболяване.

Françoise Barré-Sinoussi and Luc Montagnier #NobelPrize for discovering HIV (human immunodeficiency virus) #NobelPrize #WorldAIDSDay pic.twitter.com/fc5nYesG3D
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 1 декември 2016 година
Днес Франсоаз е неотклонен покровител за хората по света, които нямат достъп до медикаментите.

Нейната история е разказана в уеб страницата на Нобеловите награди. Вижте по какъв начин тя стига до откритието, което трансформира живота на хиляди хора:

Науката е на всички места към нея

Франсоаз Баре-Синуси се ражда в Париж през 1947 година Тя живее във френската столица, само че летата си прекарва в провинцията.

"Дори най-малките инсекти можеха да задържат вниманието ми с часове ", споделя тя.

Младото момиче е запленено от науката и на 19 години се записва в програмата за биомедицински науки в университет в Париж. Лекциите обаче не са ѝ изключително забавни и тя постоянно ги пропуща, с цел да работи при Жан-Клод Шерман , който учи ретровируси, причиняващи левкемия при мишките.

"We are not making science for science. We are making science for the benefit of humanity. "

Françoise Barré-Sinoussi explains why she is pushing for a cure to HIV. Join us in wishing the Medicine Laureate a very happy birthday! pic.twitter.com/kyMqQoy6M1
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 30 юли 2019 година
Молба за помощ и огромно изобретение

През 1974 година Франсоаз пази докторската си степен и прекарва известно време в Съединени американски щати. По-късно тя още веднъж се завръща в лабораторията на Шерман. Звеното, в което е тя, е ръководено от Люк Монтание . Те учат връзката сред ретровирусите и раковите болести. Тя към момента работи там през 1982 година, когато вирусолог от парижка болница идва да изиска помощ. По това време има тревожна нова зараза, която се популяризира измежду хомосексуални мъже. Може ли ретровирус да е повода?

Само за две седмици Франсоаз и нейният екип изолират това, което по-късно ще бъде наречено Човешки имунодефицитен вирус или ХИВ. След това към този момент е допустимо да се вършат кръвни проби за разкриване на инфекцията, а по-късно са създадени антиретровирусни медикаменти за пациентите със СПИН.

Françoise Barré-Sinoussi dedicated her career as a scientist and as an activist to halting the spread of AIDS. Her discovery of HIV led to blood tests that could detect the infection, and ultimately to anti retroviral medications to treat the disease.https://t.co/vTPkvSxOZa
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 14 май 2019 година
"Не вършим просвета поради науката. Ние вършим просвета в интерес на човечеството ", споделя Франсоаз.

„ Никога до момента науката и медицината не са успявали толкоз бързо да открият, разпознават произхода и да обезпечат лекуване на ново заболяване “, се споделя в прессъобщението, в което се оповестява, че Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание са носители на Нобелова премия за физиология или медицина за 2008 година

Но мнозина не считат, че откритието е пристигнало задоволително бързо.

Веднага след издание на резултатите през май 1983 година умиращи пациенти стартират да търсят Франсоаз в института или по време на нейните пътувания, молейки я за лек.

"Наистина беше травматично. Като академик аз знаех, че на следващия ден няма да имаме лекуване, тъй като науката се нуждае от време, с цел да създаде медикаменти. Да видя пациентите, които умират и чакат толкоз доста от нас, беше извънредно ", споделя тя.

As International Week of Science & Peace
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР