Любопитно Санферминес – когато жаждата за адреналин заличава риска от

...
Любопитно Санферминес – когато жаждата за адреналин заличава риска от
Коментари Харесай

Санферминес – когато жаждата за адреналин заличава риска от смъртта

Любопитно Санферминес – когато жаждата за адреналин заличава риска от гибелта За двете страни на монетата на една от най-противоречивите обичаи в света  Ванеса Николова 12 юли 2019, 16:00 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Санферминес – когато жаждата за адреналин заличава риска от гибелта
Санферминес – когато жаждата за адреналин заличава риска от гибелта
 Ирина Шейк разкри на кого е кръстена щерка ѝ - доста специфичен човек за нея
Ирина Шейк разкри на кого е кръстена щерка ѝ - доста специфичен човек за нея
 Хайди Клум се омъжи скрито
Хайди Клум се омъжи скрито
 Когато дивите животни се окажат на ексцентрични места
Когато дивите животни се окажат на ексцентрични места
 Студентка измисли стол, който пречи на мъжете да се разкрачват
Студентка измисли стол, който пречи на мъжете да се разкрачват
 Как да упражняваме, без да си губим времето
Как да упражняваме, без да си губим времето
 Поетът, чиято душа се изповяда в една обезверена ария
Поетът, чиято душа се изповяда в една обезверена ария
 Класическо лятно кинозабавление в „ Спайдър-Мен: Далече от вкъщи “
Класическо лятно кинозабавление в „ Спайдър-Мен: Далече от вкъщи “

радицията с надбягванията с бикове в Испания нееднократно е предизвиквала ужас и учудване у хора по целия свят.

Какво е удоволствието от това да търсиш риска от гибелта, впускайки се в това бясно преживяване?

От гледната точка на човек, който в никакъв случай не е стъпвал в Испания и не е участвал на тържествата на Санферминес, това сигурно е най-безотговорното нещо, което може да съществува.

Но историята на празника и страстта, която изпиташ, щом един път отидеш там, може да преобърне напълно визиите ти.

Надбягването с бикове е единствено една дребна част от обичайните тържества във връзка серията от празнични дни, които са най-популярни в Памплона, столицата на област Навара.

View this post on Instagram
A post shared by norspain (@norspain) on Jul 8, 2019 at 10:39am PDT

Празненства има и в други точки на Испания, само че там те са доста по-дребни спрямо тези, които се организират в Памплона.

Надбягването с бикове неслучайно постоянно е във фокуса на разискване на международните медии, защото визира редица други тематики, които нямат нищо общо със смисъла на празника.
Бихте ли се присъединили в надпреварване с бикове?
Да, обичам да поемам опасности

Може би, не съм сигурен/на

Зависи дали някой другар ще се включи дружно с мен

Категорично не

Не знам

Резултати

Природозащитниците са най-големите врагове на тази традиция, защото за тях не е хуманно и заслужено животните да се употребяват за сходен тип занимания.

Дебатът за сигурността на участниците в надбягването, както и за хората, които стоят зад ограничаващите решетки, отделящи трасето, по което се движат участниците и биковете, също постоянно излиза на напред във времето.

View this post on Instagram
A post shared by Pamplona Actual (@pamplonaactual) on Jul 12, 2019 at 2:59am PDT

Зачестяването на смъртните случаи наложи въвеждането на строги ограничения и правила, които да прекратят черната серия от сходни произшествия.

Засега наподобява, че новите правила дават резултат. Последната жертва на надбягванията с бикове в Памплона е от 2009г. – 27-годишният Даниел Ромеро, който идва от Алкала де Енарес особено за събитието.

Санферминес водят началото си от Средновековието. Самият празник тогава се организира в чест на юноша, носещ името Фермин, който е наследник на владетеля на Памплона.

Впоследствие Фермин е разгласен за светец и за патрон на града.

View this post on Instagram
A post shared by carlos de san Lázaro campos (@carlosdesanlazarocam) on Jul 12, 2019 at 2:25am PDT

Първоначално празненствата са се провеждали два дни през месец октомври и основата им е била най-вече религиозна.

След една серия от унищожителни стихии през 1590г. обаче епископът на града реалокира празника на Сан Фермин на 7 юли. Така е и до през днешния ден.

С дребната разлика, че тържествата стартират още на 6 юли по обяд и завършват в среднощ на 14 юли.

Една от най-дълго непокътнатите обичаи на празника и до през днешния ден е носенето на алено шалче или забрадка по време на Санферминес. Причината за основаването на тази традиция не е ясна.

View this post on Instagram
A post shared by EiTB (@eitb) on Jul 11, 2019 at 7:35am PDT

Броят на туристите, които годишно идват в Памплона във връзка тържествата, е стряскащ. Смята се, че всяка година по време на Санферминес в града идват към 1,6 млн. туристи.

Нека отбележим, че популацията на Памплона е малко под 200 000 души.

През годините редицата бележити персони са ставали част от празника, в това число Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс, Ава Гарднър.

В тяхна чест от 1996г. се основава премията „ Гуири” , която се връчва на най-посветения на празника чужденец.

View this post on Instagram
A post shared by Andrea Azcona (@andreaazcona) on Jul 6, 2019 at 8:05am PDT

Музиката също е неделима част от празника. Има специфична ария или стих за всеки един ден и всяко едно събитие, част от програмата на Санферминес.

До предишния век Санферминес са били считани само и единствено за мъжки празник, по време на който мъжете би трябвало да покажат мъжествеността си, мощния си дух и голямата си храброст.

Това схващане обаче от дълго време е останало в историята и през днешния ден към този момент доста дами се включват в надбягванията с бикове.

Според поверието, което се носи измежду локалните, в случай че успееш да докоснеш опашката на даже един от биковете по време на надбягването, то това ще ти донесе доста здраве и шанс.

Малко прочут факт е, че по време на надбягванията по улиците не са пускат само бикове, а и най-малко 5-6 крави. Те служат за водачи на биковете, както и като техни укротители.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ванеса Николова .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара За дома  DSK  <p>Уникални къщи, които са <strong>върху вода</strong></p> Иновативно! Къщи, които са върху вода (ВИДЕО)  <p>Растения, които <strong>отблъскват комарите </strong>от дома</p> Растения, които отблъскват комарите от вкъщи.box-DSK { margin: 50px 0; }.box-DSK img { width: 100%; height: auto; }.box-DSK.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-DSK.list-item { background: #fff; padding: 15px 0; border-left: 15px solid #fff; border-right: 15px solid #fff; }.box-DSK.box-content { padding: 0; padding-top: 15px; border-left: 15px solid transparent; border-right: 15px solid transparent; border-bottom: 15px solid transparent; background: #136f52 url(`https://www.vesti.bg/resources/assets/dsk/dsk-wallpaper.jpg`) top center; } Не пропускай  Евростат: България под 7 млн., Европейски Съюз се усилва Евростат: България под 7 млн., Европейски Съюз се усилва  <br> Протест: Ние сме виновни за децата си, лекарите за здравето им <br>
Протест: Ние сме виновни за децата си, лекарите за здравето им
 <br> Дрехи, от които звездите са <strong> страдали същински </strong> <br>
Дрехи, от които звездите са страдали същински
 <br> Българинът, спечелил " />
Българинът, спечелил "Мистър Гей Европа ": По-различните не са нито страшни, нито са опасност
 1 Умна и красива: Амал Клуни впечатли с тирада (СНИМКИ)  1 Кралици на спорта и музиката предизвикаха с безкрайни цепки (СНИМКИ)  1 Как се трансформираха актьорите „ От мястото на престъплението: Маями ” (СНИМКИ)  1 Уроците, които всяка зодия би трябвало да научи до края на лятото (ВИДЕО) --> АКЦЕНТИ  Умна и красива: Амал Клуни впечатли с тирада (СНИМКИ) Умна и красива: Амал Клуни впечатли с тирада (СНИМКИ)  Кралици на спорта и музиката предизвикаха с безкрайни цепки (СНИМКИ) Кралици на спорта и музиката предизвикаха с безкрайни цепки (СНИМКИ)  Как се трансформираха актьорите „ От мястото на престъплението: Маями ” (СНИМКИ) Как се трансформираха актьорите „ От мястото на престъплението: Маями ” (СНИМКИ)  Уроците, които всяка зодия би трябвало да научи до края на лятото (ВИДЕО) Уроците, които всяка зодия би трябвало да научи до края на лятото (ВИДЕО) Последни  <p><strong>Санферминес</strong> &ndash; когато жаждата за адреналин заличава <strong>риска от смъртта</strong></p> Санферминес – когато жаждата за адреналин...  Ирина Шейк Ирина Шейк разкри на кого е кръстена щерка ѝ - доста...  Владислав Горанов Владислав Горанов: Имаме пари за F-16  Качеството на въздуха в София налично през телефон Качеството на въздуха в София налично през телефон  <p>&bdquo;Фолксваген&rdquo; отсрочи избора сред Турция и България за август</p> „ Фолксваген” отсрочи избора сред Турция и...  Херберт Диес (по средата), ръководител на борда на шефовете на Volkswagen AG, афишира финансовите резултати на концерна за 2018 година Automotive News: „ Фолксваген” ще избере...  <p><strong>Ден на открито</strong> или какво да вършиме с децата този уикенд</p> Ден навън или какво да вършиме с децата този уикенд  Протест във Велинград, няма вода 4 дни Протест във Велинград, няма вода 4 дни  <p>Къде е Емануела и два празни гроба във Ватикана</p> Къде е Емануела и два празни гроба във Ватикана  Откриха черна дупка, която не би трябвало да съществува Откриха черна дупка, която не би трябвало да съществува  <p>ООН сигнализира за &bdquo;<strong>глобална рецесия в образованието&rdquo;&nbsp;</strong></p> Организация на обединените нации сигнализира за „ световна рецесия в...  Хайди Клум Една известна хубавица към този момент е омъжена!  <p>Борисов: България предлага изключителни благоприятни условия за инвестиции</p> Борисов: България предлага изключителни благоприятни условия за...  <p>ДПС желае и машинно преброяване&nbsp;</p> Движение за права и свободи желае и машинно броене  Когато дивите животни се окажат на ексцентрични места Когато дивите животни се окажат на ексцентрични места  <p>Измислиха&nbsp;стол, който <strong>пречи на мъжете </strong>да се разкрачват</p> Измислиха стол, който пречи на мъжете да се...  <p><strong>Как да тренираме</strong>, без да си губим времето</p> Как да упражняваме, без да си губим времето  Сами Захвърлен, подминаван и оживял: Сами  <p>5 трика за прекарване на <strong>летните горещини</strong></p> 5 трика за прекарване на летните горещини  <p><strong>Поетът,</strong> чиято душа се изповяда в една <strong>отчаяна песен&nbsp;</strong></p> Поетът, чиято душа се изповяда в една обезверена... Всичко от през днешния ден Виц на деня Стоят баща и синче камили. Малкият разпитва: - Тате, за какво ни е да носим тази гърбица? - В нея, моето момче, събираме вода и по този начин оживяваме… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценяват
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР