Любопитно Кой не обича сладолед? Топ 7 страни с най-добрия

...
Любопитно Кой не обича сладолед? Топ 7 страни с най-добрия
Коментари Харесай

Кой не обича сладолед? Топ 7 страни с най-добрия в света

Любопитно Кой не обича сладолед? Топ 7 страни с най-хубавия в света Любимо лакомство за всеки на всяка възраст  Василена Василева 28 април 2020, 11:22  Впечатляваща актьорска игра донесе победа на Маги Джанаварова в
Впечатляваща актьорска игра донесе победа на Маги Джанаварова в " Като две капки вода "
 Скалният орел - по какъв начин оцелява това величествено творение
Скалният орел - по какъв начин оцелява това величествено творение
 Димитър Маринов се разплака, до момента в който извършва
Димитър Маринов се разплака, до момента в който извършва " Моя страна "
 По италиански: Малко градче си печата пари и си ги харчи в локални магазини
По италиански: Малко градче си печата пари и си ги харчи в локални магазини
 Любов под карантина: Идеи за онлайн среща за всяка зодия
Любов под карантина: Идеи за онлайн среща за всяка зодия
 Михаела: Не съумях да покажа лидерските си качества
Михаела: Не съумях да покажа лидерските си качества
 Мелания Тръмп на 50: Първата дама чества празник
Мелания Тръмп на 50: Първата дама чества празник
 Коронавирус измами, на които се хванаха мнозина
Коронавирус измами, на които се хванаха мнозина

езависимо дали става въпрос за Азия, Европа, Съединените щати или Южна Америка, сигурно можем да твърдим, че сладоледът е обичано лакомство за всеки на всяка възраст.

Сан Франциско и Ню Йорк даже са домове на по този начин известния Музей на сладоледа.

Според кулинарната история сладоледът датира от втори век, а с неустоимото лакомство са се глезили редица императори.

Повече от 1000 години по-късно Марко Поло придвижва в Италия сходна на шербет рецепта от Далечния Изток, която в последна сметка се трансформира в сладоледа, прочут на всички ни през днешния ден.

Много страни по света опитват с усетите и са основали свои версии на десерта.

Съединени американски щати

Там оферират свои смеси на сладолед. Повечето от тях съдържат шоколад. За разлика от замразения йогурт, замразеният крем в Съединени американски щати се прави от комбинацията на мляко, крем, захар и яйчни жълтъци.

Мексико

Мексиканската версия на сладолед в действителност е малко по-различна. Там той се прави от извънредно сладостен сироп, същински плодове или плодови сокове. Обикновено локалните го продават в колички на улицата.

Италия

Оставяйки пастата настрани, сладоледът е един от кулинарните знаци на Италия. Италианският сладолед най-често се прави от пълномаслено мляко, яйца, захар, смесени с шоколад, ядки и други. В Пиза оферират прелъщение, наречено "тартуфо " (трюфел). Това е сладостен крем, обгърнат в сладолед, и посипан с какао и захар.

Франция

Заведенията за сладолед във Франция съществуват от 1966 година. В Ница през днешния ден има 61 типа сладолед и 34 типа сорбе. Освен класическите усети, там оферират и няколко ексцентрични като домат с босилек, кактус или авокадо.

Турция

Сладолед, който не се топи? Да, тъкмо това е дондурма или турският сладолед. Местните поданици също го назовават "​​Maras dondurma ".

Дондурмата е обичаен млечен сладолед, който се прави в дюкянчета и магазинчета в Турция, а майсторите го разточват и разтеглят като ластик, преди да го сложат на фунийка. Рецептата е простичка и изисква само малко самообладание, само че забавното тук е потреблението на салеп – позабравена фалшификация, която към този момент съвсем не се намира отвън Турция и Близкия Изток. Прави се от стрити на прахуляк грудки на орхидеи и има един характерен, ориенталски и позабравен мирис, който припомня за Леванта и покрити с луксозни сладкиши маси от други времена. Най-често се пие с топло мляко, като настояват, че има и лечебни свойства.

Япония

Може и да е изработен от лед, само че японската версия на сладолед несъмнено не съставлява снежен конус. Истинските майстори употребяват за изработката му тънък лед, който се топи в устата също като крем. В него постоянно има кондензирано мляко и съвсем постоянно се сервира в купички.

Индия

Традиционният сладолед в Индия датира в страната от 16 век. Основната му съставна част е подсладено изпарено мляко. Въпреки че индийците държат на обичайна рецепта за изработката му, през последните няколко десетилетия се появяват и по-разнообразни разновидности. А измежду желаните усети са шоколад, портокал, банан, манго.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР