Любопитно Кървавата неделя: Какво се случи на 30 януари 1972

...
Любопитно Кървавата неделя: Какво се случи на 30 януари 1972
Коментари Харесай

"Кървавата неделя": Какво се случи на 30 януари 1972 г.

Любопитно " Кървавата неделя ": Какво се случи на 30 януари 1972 година Един от най-мрачните дни за Северна Ирландия  Ива Ваташка 30 януари 2020, 06:15
" Кървавата неделя ": Какво се случи на 30 януари 1972 година
 Тези две дребни панди се готвят за дебют (СНИМКИ)
Тези две дребни панди се готвят за дебют (СНИМКИ)
 „ Неща с душа “ описват какви деца са били днешните носители на Промяната
„ Неща с душа “ описват какви деца са били днешните носители на Промяната
 Вижте тайните помощници на пандизчиите в Аушвиц
Вижте тайните помощници на пандизчиите в Аушвиц
 Полезните храни, които да заобикаляме при грип
Полезните храни, които да заобикаляме при грип
 10 житейски мъдрости, които научихме от Опра
10 житейски мъдрости, които научихме от Опра
 Ето по какъв начин премиите
Ето по какъв начин премиите " Оскар " стават по-екологични
 Как да спиш като бебе? Няколко съвета за добър сън
Как да спиш като бебе? Няколко съвета за добър сън

стров Ирландия има богата и дълга история. Най-проблематичен се оказва 20 в. Времето от 1968 година до 1998 година в Северна Ирландия е познато като „ The Troubles”. Терминът е употребен като евфемизъм на насилствения политически и цивилен спор.

На 30 януари 1972 година тринадесет души са убити, а други 15 са ранени , откакто бойци от английската войска откриват огън по стачкуващи, които стачкуват с претенции за цивилен права в най-вече католическата част на Дери, Ирландия.

Денят е наименуван „ Кървавата неделя “.

Mural depicting the Bloody Sunday massacre on the site. pic.twitter.com/6Dayo22wJC
— Jim Beaver (@jumblejim) 11 август 2016 година
Как се стига до тези събития?

До началото на 20 в. Англия (в чийто състав тогава влизат Англия и Шотландия) и Ирландия са една страна под името Обединено кралство Англия и Ирландия. Това обаче се трансформира през 1921 година, когато островът е разграничен на две страни: Ирландска свободна страна и Северна Ирландия.

Походът на изкуството против стените

В Северна Ирландия има борба сред католици и протестанти . Католиците са националисти. Те желаят да видят Ирландия обединена и самостоятелна от Англия. Протестантите са лоялисти. Те се смятат за част от Англия и желаят да останат в съюза сред Англия, Уелс и Шотландия.

В началото на 70-те години своята активност в спора ускоряват паравоенните формирования : ИРА-Извънредни; както и Ълстърският доброволчески корпус и Асоциацията за отбрана на Ълстър. Благодарение на тях това десетилетие се трансформира в едно от най-кървавите в историята на страната. Британското държавно управление се принуждава да стартира директно ръководство в Северна Ирландия.

Какво се случва на 30 януари 1972 година?

„ Кървавата неделя “ стартира като мирна, само че противозаконна проява на към 10 000 души. Те се опълчват на политиката на английското държавно управление за интерниране без съд на обвинени членове на ИРА, написа "britannica ".

Демонстрантите потеглят към центъра на града, само че английската войска окупира огромна част от региона. Някои от протестиращите се сблъскват с бойците, хвърлят камъни. Британските войски реагират с изстрелване на гумени патрони и водно оръдие. На армията ѝ е подредено да арестува колкото се може повече стачкуващи, по тази причина тя продължава да се опълчва на протестиращите и насилието избухва. Спори се кой изстрелва първия патрон – армията или протестиращите.

Последиците:

Стрелбата довежда до необятно публикуван яд в Дери и други елементи на Северна Ирландия. Британското посолство в Дъблин е изгорено до основи от разярена навалица, написа Би Би Си.

Веднага след "Кървавата неделя " английският министър председател Едуард Хийт подрежда да бъде стартирано следствие. То е водено от лорд Уиджери, който стига до заключението, че стачкуващите са изстреляли първия изстрел. Семействата на жертвите обаче прекарват години, водейки акции за ново обществено следствие.

Разследването на Севил

Правителството на Тони Блеър назначава второ следствие, водено от лорд Севил. То е стартирано през 1998 година и завършено през 2010 година Докладът на Севил от 5000 страници открива, че първият изстрел е бил изстрелян от английската войска и макар че е имало някаква пукотевица от републикански паравоенни формирования, това не дава никакво опрощение за стрелбата по цивилните жители. Също по този начин е постановено, че никоя от жертвите не е представлявала опасност за бойците.

След публикуването на отчета през 2010 година английският министър председател Дейвид Камерън се извинява за стрелбата . На идната година английското държавно управление афишира, че ще предложи финансова отплата на околните на жертвите.

Какво се случи по-късно?

През 2019 година излиза наяве, че на един от бойците (Войник Ф) ще бъдат повдигнати обвинявания за убийството на Джаймс Рай и Уилям Маккини, както и за опит за ликвидиране на още 5 души, написа Би Би Си. Преди няколко дни стартира чуването на Войник Ф, което беше прекратено и ще продължи на 7 февруари 2020 година

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ива Ваташка Източник: Кървава неделя какво случва 30 януари 1972 .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред  Ще се върнат ли от чужбина за 1200 лв. на месец Ще се върнат ли от чужбина за 1200 лв. на месец  <br> <strong> 10 неща </strong>, които може би не знаете за <strong> Византийската империя </strong> <br>
10 неща , които може би не знаете за Византийската империя
 <br> <strong> Аладжа манастир </strong> - едно прелестно място в България <br>
Аладжа манастир - едно прелестно място в България
Последни  BMW X7 by Vilner BMW X7 мина на изправителен при Vilner  <p><strong>&quot;Кървавата неделя&quot;:</strong> Какво се случи на 30 януари 1972 г.&nbsp;</p> "Кървавата неделя ": Какво се случи на 30...  <p>Предмети, които<strong> изчезнаха</strong> от нашия живот</p> Предмети, които изчезнаха от нашия живот  <p><strong>Възможно </strong>ли е да открием <strong>извънземен живот</strong> в Слънчевата система?</p> Възможно ли е да открием извънземен живот в Слънчевата...  Марк Зукърбърг Зукърбърг: Не желая да сме харесвани, а да ни схващат  Първи случай на ковид във Финландия Първи случай на ковид във Финландия  Пожар остави цялостен квартал без ток в Бургас (Видео) Пожар остави цялостен квартал без ток в Бургас (Видео)  Екологичен потенциал ратифицира договорката за Brexit (Видео) Екологичен потенциал ратифицира договорката за Brexit (Видео)  Тръмп даде обещание Тръмп даде обещание " славно бъдеще " за американската промишленост  Защо Саудитска Арабия е толкоз значим сътрудник за България (Видео) Защо Саудитска Арабия е толкоз значим сътрудник за...  Българи търсят помощ от Европейски Съюз, с цел да изоставен Китай Българи търсят помощ от Европейски Съюз, с цел да изоставен Китай  Осем в ареста след акцията в Комисията по <a href=хазарта " /> Осем в ареста след акцията в Комисията по хазарта  <p>Девет участника в новия сезон на <strong><span style= Девет участника в новия сезон на „ Като две капки...  Слави Трифонов Слави Трифонов учредява нова партия  Специална игра изпраща фен на KINO NOVA в Холивуд Специална игра изпраща фен на KINO NOVA в Холивуд  Васил Божков Васил Божков със 7 обвинявания, търсят го  Ердоган: Планът на Съединени американски щати за Близкия Изток е Ердоган: Планът на Съединени американски щати за Близкия Изток е " безусловно...  Турист падна от лифта в Пампорово Турист падна от лифта в Пампорово  <p>Тези две <strong>малки панди</strong> ще ви стоплят сърцето (СНИМКИ)</p> Тези две дребни панди ще ви стоплят сърцето (СНИМКИ)  <p>И най-продаваният модел на VW е&hellip; наденица</p> И най-продаваният модел на VW е… наденица Всичко от през днешния ден Виц на деня Двама държавни икономисти се прибирали вкъщи от семинар в чужбина. Както всички държавни чиновници, естествено били настанени на най-евтините места в самолета. Всеки от… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени  Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от газовите камери   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика  Кирил Петков: Българинът, който откри потребна бактерия в бяло кокиче Водещи вести  Васил Божков Васил Божков със 7 обвинявания, търсят го  Екологичен потенциал ратифицира договорката за Brexit (Видео) Екологичен потенциал ратифицира договорката за Brexit (Видео)  Първи случай на ковид във Финландия Първи случай на ковид във Финландия  Осем в ареста след акцията в Комисията по <a href=хазарта " /> Осем в ареста след акцията в Комисията по
хазарта  Защо Саудитска Арабия е толкоз значим сътрудник за България (Видео) Защо Саудитска Арабия е толкоз значим сътрудник за България (Видео)  Международното летище в Катманду, Непал Българин в Ухан: Имаше трупове по улиците  <p><strong>Възможно </strong>ли е да открием <strong>извънземен живот</strong> в Слънчевата система?</p> Възможно ли е да открием извънземен живот в рамките на Слънчевата система?  <p>Предмети, които<strong> изчезнаха</strong> от нашия живот</p> Предмети, които изчезнаха от нашия живот  Българи търсят помощ от Европейски Съюз, с цел да изоставен Китай Българи търсят помощ от Европейски Съюз, с цел да изоставен Китай  Марк Зукърбърг Зукърбърг: Не желая да сме харесвани, а да ни разбира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР