Любопитно Как се заражда животът и РНК преди ДНК ли

...
Любопитно Как се заражда животът и РНК преди ДНК ли
Коментари Харесай

Как се заражда животът и РНК преди ДНК ли е съществувала

Любопитно Как се заражда животът и РНК преди ДНК ли е съществувала РНК може би в никакъв случай не е съществувала независимо без ДНК  Деница Георгиева 22 април 2019, 09:59
Макар че хората изследват произхода на живота от епохи, тази тематика от познанието е към момента незавършена и нееднозначна.

Някои обстоятелства ни дават визия за изискванията, при които може би се е зародил животът, само че механизмите, по които неживото е станало живо, към момента не са изцяло изяснени.

През 1953 година химиците Стенли Милър и Харолд Юри показват в лаборатория по какъв начин подобаващите пребиотични (предшестващи живота) положения основават условия за пораждане на някои съществени дребни молекули (мономери), като аминокиселините.

През 1962 година биофизикът Александър Рич предлага една нова догадка за възникването на света, а точно „ РНК свят “. Терминът "РНК свят " ( "свят на рибонуклеиновите киселини ") обаче е използван за първи път през 1986 г.от американския физик и биохимик, притежател на Нобелова премия в региона на химията, Уолтър Джилбърт.

ICYMI: Researchers sketch out details of the earliest genetic code. Their work challenges the traditional “RNA world” model for the origin of life.https://t.co/RUT2OhA6E5 pic.twitter.com/T5IRElx3MR
— Quanta Magazine (@QuantaMagazine) 9 януари 2019 година
Според хипотезата спонтанният синтез първоначално е довел до синтез на случайни къси РНК-вериги, състоящи се от нуклеотиди във всички вероятни комбинации, някои от които могат да катализират сами химическата си редубликация. По този метод те стартират химически да се "размножават " и да доминират над инцидентно синтезираните.

Учените считат, че конкуренцията сред молекулите евентуално е довела до кооперация сред другите РНК-вериги, водейки до образуването на първите прото-клетки. След появяването на белтъците идва и ДНК, която последователно замества РНК като съхранител на информация заради по-добрите си биохимически качества.

Преди животът на Земята да се зароди, Рибонуклеиновата киселина (РНК) е съществувала, без да изключва Дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) от картината. Това твърди екип от учени.

Химици от Англия и Съединени американски щати демонстрират по какъв начин може би двете молекули са се формирали в условия, които са били присъщи за древността на Земята, когато животът още не е съществувал.

Работейки върху по-ранно изследване,

учените показват способ за създаване на вериги от нуклеинова киселина в пребиотична среда (преди животът да се зароди). Те демонстрират по какъв начин РНК може да се конвертира в съставни елементи на ДНК в няколко елементарни стъпки, без съществуването на ензими.

Почти половин век биолозите считат, че химичният състав на първите кафези се корени в химични реакции на РНК. Това напълно не е нелогично, поради обстоятелството, че биохимията може да раздроби реакциите сред ДНК, РНК и белтъците.

По-простата конструкция на РНК и нейният гений да работи механично карат учените да имат вяра, че тя е виновна за зараждането на живота. Тя освен може да построява структури, само че химиците откриват и разнообразни евентуални способи, посредством които РНК да нараства употребявайки лист от по-прости от ензимите съставни елементи.

"Свят на РНК " не е единствената догадка,

колкото и безапелационна да е тя. Белтъците на собствен ред също могат да имат копия, които да правят същата работа като тях.

Тук в картинката се появява ДНК, която съгласно химиците има значима роля при прототипните реакции.

За да се развие РНК до ДНК е нужно време, в което и двете молекули минават през разнообразни трансформации. Преди години учените потвърждават, че сходни хибридни молекули не са толкоз постоянни като чистата РНК и ДНК.

Тогава за какво някои елементарни РНК молекули еволюират

в по-сложни ДНК молекули?

Единият отговор на учените е, че РНК в никакъв случай не е съществувала независимо без ДНК. Те считат, че двете молекули може би са били смесени и с времето са се разделили, а ДНК е победила в битката за превъзходство.

„ Започваме да осъзнаваме, че РНК и ДНК може би са били смесени, само че с времето са се разделили, с цел да вършат това, в което всяка от тях е по-добра поотделно “, споделя Раманарянан Кришпамурти от изследователския институт Скрипс в Съединени американски щати.

За да илюстрират теорията си, учените демонстрират

по какъв начин съставените елементи на двете молекули може би са реагирали на разнообразни стадии, с цел да образуват дезоксиаденозин (дезоксирибонуклеотид, един от четирите мономера изграждащи ДНК, получен от монозахарида дезоксирибоза).

Подобен развой може да е протекъл и при образуването на дезоксирибозата.

Фактът, че тези химични реакции са вероятни, не е доказателство, че са се случили по този начин в природата. Въпреки това е добре такива вероятности да не бъдат пропускани, когато се преглеждат огромни хипотези като "Свят на РНК ".

По тематиката  Китайски пробив в генетиката уплаши света Китайски пробив в генетиката уплаши света  Научен пробив - синтезираха първите изкуствени ензими Научен пробив - синтезираха първите изкуствени ензими  Изследване поддържа теорията, че искрица е породила живота на Земята Изследване поддържа теорията, че искрица е породила живота на Земята  Методът за редакция на гени CRISPR се оказва рисков Методът за редакция на гени CRISPR се оказва рисков

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Деница Георгиева Източник: РНК РНК свят ДНК клетка живот учени .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Задържаните ало измамници остават в ареста <br>
Задържаните ало измамници остават в ареста
 <br> Четири пчели се настаниха в окото на жена <br>
Четири пчели се настаниха в окото на жена
 <br> Mercedes GLE дебютира в новия шоурум в Бургас <br>
Mercedes GLE дебютира в новия шоурум в Бургас
 <br> <strong> Страхотни </strong> <strong> хрумвания </strong> за великденска <strong> декорация </strong> с <strong> черупки от яйца </strong> <br>
Страхотни хрумвания за великденска декорация с черупки от яйца
Последни  Илюстрация на Crew Dragon на SpaceX Капсулата за пасажери на SpaceX се взриви при проби  <p>Кралица Елизабет на 93. <strong>Какво не знаем за нея</strong></p> Кралица Елизабет на 93. Какво не знаем за нея  Венсан Касел Трета щерка за Венсан Касел! Любопитно е името ѝ  <p><strong>Как се заражда</strong> животът и <strong>РНК</strong> преди <strong>ДНК</strong> ли е съществувала</p> Как се заражда животът и РНК преди ДНК ли е съществувала  <p>Отново скандална договорка: 80 дка за 2 лева квадрата</p> Отново скандална договорка: 80 дка за 2 лева квадрата  MINI Clubman Лондон забрани мръсните коли  Запалиха автомобила на кмета на Козлодуй Запалиха автомобила на кмета на Козлодуй  <p>Просяците от Дреновец &ndash; трансформирало ли се е нещо</p> Просяците от Дреновец – трансформирало ли се е нещо  Балотаж след президентските избори в Северна Македония Балотаж след президентските избори в Северна Македония  <p>Как <strong>български учени могат да трансформират живота ни</strong></p> Как български учени могат да трансформират живота ни  <p>Нов удар против Мей: Подай оставка или ще те свалим&nbsp; &nbsp;</p> Нов удар против Мей: Подай оставка или ще те...  Американските летища ще сканират лицата на пасажерите Американските летища ще сканират лицата на пасажерите  Любляна - дребната чаровна столица на Словения Любляна - дребната чаровна столица на Словения  <p><strong>290 загинали</strong>&nbsp;след детонациите в <strong>Шри Ланка&nbsp; &nbsp;</strong></p> 290 починали след детонациите в Шри Ланка ...  <p><strong>На днешния ден</strong> би трябвало да почистим домовете си...</p> На днешния ден би трябвало да почистим домовете си...  Володимир Зеленски Шоуменът Зеленски е новият президент на Украйна  <p>Mercedes GLE дебютира в новия шоурум в Бургас</p> Mercedes GLE дебютира в новия шоурум в Бургас  <p>Ако зимата продължи като в &bdquo;Игра на тронове&rdquo;</p> Ако зимата продължи като в „ Игра на тронове”  <p>Задържаните ало измамници остават в ареста</p> Задържаните ало измамници остават в ареста  Виолета Гиндева Почина актрисата Виолета Гиндева Всичко от през днешния ден Виц на деня Мъж влиза в бар и си поръчва двоен скоч, бърбън с лед и тройна водка. - Не бива да пия всички тези неща с това,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Борисов предлага на Франция да помогне за  Лидия Инджова: С корема на Донка несъмнено смъкнах някой различен кг  Недоносена, изоставена и... избавена! Историята на Жизел  Гори катедралата Нотр Дам в Париж  Осъдиха Иванчева на 20 година затвор Осъдиха Иванчева на 20 година затвор Водещи вести  <p>Отново скандална договорка: 80 дка за 2 лева квадрата</p> Отново скандална договорка: 80 дка за 2 лева квадрата  <p>Нов удар против Мей: Подай оставка или ще те свалим&nbsp; &nbsp;</p> Партията на Тереза Мей: Подай оставка или ще те свалим  <p>Просяците от Дреновец &ndash; трансформирало ли се е нещо</p> Просяците от Дреновец – трансформирало ли се е нещо  Запалиха автомобила на кмета на Козлодуй Запалиха автомобила на кмета на Козлодуй  <p><strong>290 загинали</strong>&nbsp;след детонациите в <strong>Шри Ланка&nbsp; &nbsp;</strong></p> 13 задържани за детонациите в Шри Ланка  <p><strong>На днешния ден</strong> би трябвало да почистим домовете си...</p> На днешния ден би трябвало да почистим домовете си...  <p>Как <strong>български учени могат да трансформират живота ни</strong></p> Как български учени могат да трансформират живота ни  Венсан Касел Трета щерка за Венсан Касел! Любопитно е името ѝ  Илюстрация на Crew Dragon на SpaceX Капсулата за пасажери на SpaceX се взриви при проби  MINI Clubman Сериозни такси и санкции за мръсните коли в центъра на Лондон  Любляна - дребната чаровна столица на Словения Любляна - дребната чаровна столица на Словения  " Бухтичката " на Hell`s Kitchen Варта за най-важния урок от началник Ангелов  <p>Кралица Елизабет на 93. <strong>Какво не знаем за нея</strong></p> Кралица Елизабет на 93. Какво не знаем за нея  Виктория Маринова Тръгва делото за убийството на Виктория Маринова
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР