Любопитно Как се рисува със скалпел Българи сътворяват картини по

...
Любопитно Как се рисува със скалпел Българи сътворяват картини по
Коментари Харесай

Как се рисува със скалпел

Любопитно Как се рисува със скалпел Българи сътворяват картини по антична японска техника  Ива Ваташка 26 септември 2019, 13:08 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Как се рисува със скалпел
Как се рисува със скалпел
 Ким Кардашиян показа за проблемите с кожата си (СНИМКА)
Ким Кардашиян показа за проблемите с кожата си (СНИМКА)
 Актьорите и актрисите, които изчезнаха от Холивуд
Актьорите и актрисите, които изчезнаха от Холивуд
 Джесика Симпсън отслабна с 45 кг за 6 месеца (СНИМКА)
Джесика Симпсън отслабна с 45 кг за 6 месеца (СНИМКА)
 Красавицата, която стана
Красавицата, която стана " Мис България Свят " 2019 година
 Астроложка: Това е най-хубавата дата за брак
Астроложка: Това е най-хубавата дата за брак
 10 песни, с които да свалиш момиче
10 песни, с които да свалиш момиче
 Есенният жанр на Кейт Мидълтън: лесни хрумвания за всеки ден (СНИМКИ)
Есенният жанр на Кейт Мидълтън: лесни хрумвания за всеки ден (СНИМКИ)

артията има значимо място в японската просвета. Дали ще се употребява за краснопис, оригами, или пък за обичайните ветрила – отношението към нея е особено. Доказва го и изкуството „ Кири-е “ - изобразяване посредством изрязване на хартия.

Това антично изкуство е на повече от 1400 години и е донесено в Япония от Китай. Първоначално се употребява за декориране на здания и домове, а по-късно е провъзгласено от императора за „ живо национално благосъстояние “.

Разговаряме с Мариела Табакова от изложба „ Финес “, където от 12 до 27 септември своя дом намират картини „ Кири-е “, събрани в изложбата „ Уаби-саби: идеалното несъвършенство “.

Според нея българската и японската просвета са съизмерими :

„ Ние също имаме доста остаряла и богата просвета, сходно на японската, която е и доста разнолика - по тази причина има къде да намерим своите допирни точки “.

Картините „ Кири-е “, които могат да бъдат видени в галерията, са направени по специфична техника, която в предишното е употребена за обичайните кимона.

В японската просвета кимоното демонстрира доста за индивида, който го носи. По него може да се разбере дали една дама е омъжена, от коя обществена прослойка е. Също по този начин има кимона за разнообразни мотиви – за тържествени случаи, само че и за следобедна разходка. За да извършва тези свои функционалности, кимоното се създава от специфичен плат, върху който се рисуват избраните послания. Когато човек принадлежи на някой остарял жанр – тогава наложително върху кимоното участва гербът на рода.

Ролята на „ Кири-е “ в направата на кимона е в направата на шаблони, които японците изрязват и по тях оцветяват платовете. Но от рисунки в храмове или шаблони за кимона, „ кири-е “ прераства в настрана изкуство, което е доста комплицирано за направа. Защото от хартията се изрязват цели сюжети, по специфична техника.

В ГАЛЕРИЯТА РАЗГЛЕДАЙТЕ НЕВЕРОЯТНИТЕ КАРТИНИ "КИРИ-Е "
„ Уаби-Саби – Идеалното несъвършенство ”  уаби саби Идеалното несъвършенство кари е  уаби саби Идеалното несъвършенство кари е  уаби саби Идеалното несъвършенство кари е  уаби саби Идеалното несъвършенство кари е

„ Понякога да направиш една комплицирана рисунка, изрязвайки върху хартия, без да ти трепне ръката, е много по-сложно, в сравнение с да я нарисуваш с четка “.

"Уаби-саби " – идеалното несъвършенство

Този термин японците употребяват от дълги години. Реално значи „ животът подобен, какъвто е “. Философското пояснение е на респект в страната на изгряващото слънце.

„ Идеалното несъвършенство преведено на по-популярен език ще рече, че във всичко, което природата е основала, в цялото й несъвършенство, в действителност тя е идеална. Както и животът на всеки човек, макар всички проблеми и премеждия, по своята същина е идеален. Тоест животът е подобен, какъвто ние го усещаме “, разяснява Табакова.

Българи със скалпел в ръка

И в нашата страна има място, където всички фенове на това японско изкуство могат да се съберат, с цел да обменят хрумвания и опит. Това е организацията „ Kiri-e International”, която е учредена от българката от гръцки генезис – Рина Пападопулу.



Тя е доста запленена от японската просвета и стартира сама да се занимава с „ Кири-е “ у дома. Често пътува до Япония, където се свързва с японски сенсей (на японски език думата сенсей значи освен преподавател, само че и нравствен водач).

Така тя усъвършенства техниката си и откакто открива, че в Европа изкуството не е необятно застъпено, основава организацията. Благодарение на нея хората могат да схванат детайлности за това от кое място да си купят хартия, каква да бъде тя, както и други специфики за направата на „ Кири-е “.

Българските създатели на това изкуство имат напълно разнообразни специалности, само че са избрали това комплицирано и в същото време извънредно забавно занимание. Една от авторките в изложбата преди две години е била единствено почитател, само че през днешния ден към този момент показва своите „ кири-е “ картини, като споделя, че процесът по направата им я успокоява необикновено.

ВИЖТЕ И ВТОРА ЧАСТ НА ГАЛЕРИЯТА ЗА СТАРОТО ЯПОНСКО ИЗКУСТВО

Да се пренесем в Киото с обичайни ветрила и кимона

В изложба „ Финес “ са изложени и произведения на Сенсей Маяно Онодера , която гостува в България за Дните на японската просвета. Една от внушителните произведения, с размери 2 на 3 метра, е дело на нейни възпитаници. Сенсей Онодера ръчно създава даже хартията, върху която се изрязват другите картини. От галерията в София творбата ще се насочи на дълъг път, с цел да бъде изложена в музей в Китай.

Сенга

Това е по-сложният вид на "Kири-е ", който Сенсей Онодера показва на своя уъркшоп. В този случай картините не са единствено черни, апликирани на жълт декор, а към този момент се оцветяват. Техниката е доста комплицирана, тъй като се изрязват обособени дребни детайли, залепват се, наслагват се.

Между сенга и „ Кири-е “ картините са изложени японски ветрила и кимона. При тях направата също е доста забавна – вършат се от специфична, от време на време ръчно направена хартия, обработват се по специфичен метод, рисуват се, самата дървена основа, на която се закачва ветрилото, също има характерна направа.

„ Ветрилата имат особено място в японската просвета – гейшите постоянно са длъжни да държат едно в ръцете си. А заради огромната влага, която е в Япония, те обичайно носят ветрила, с цел да могат да се разхлаждат “.

Всеки, който желае да прегледа изложбата, може да го направи в изложба "Финес " на ул. Христо Белчев 17, София.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ива Ваташка галерия кири-е сенга скалпел .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Радева до Мелания в Ню Йорк, какво си споделиха Радев и Тръмп <br>
Радева до Мелания в Ню Йорк, какво си споделиха Радев и Тръмп
 <br> Жена разбра, че картината над печката й е от <strong> 13 век </strong> (ВИДЕО) <br>
Жена разбра, че картината над печката й е от 13 век (ВИДЕО)
 <br> <strong> 4-месечният Арчи </strong> разтопи сърцата на хиляди в ново видео <br>
4-месечният Арчи разтопи сърцата на хиляди в ново видео
 Те бяха двойкаджии, само че трансформираха света Те бяха двойкаджии, само че трансформираха света Последни  <p>Как се <strong>рисува със скалпел</strong></p> <p>&nbsp;</p> Как се рисува със скалпел  <p>Арабаджиева: Лекарите в пандиза се шашнаха</p> Арабаджиева: Лекарите в пандиза се шашнаха  <p>Вучич наскърбен, че &quot;Фолксваген&quot; отива в Турция. Меркел: И Борисов се оплаква&nbsp;&nbsp;</p> Вучич наскърбен, че "Фолксваген " отива в Турция...  Ким Кардашиян Ким Кардашиян сподели изуменото си от псориазис...  Джок Полфрийман Върховен касационен съд възобнови делото против освобождението...  Президентът Румен Радев организира публична среща с основния редактор на Радев пред " Икономист ": Демографията е извънреден...  <p>Актьорите и актрисите, които <span style= Актьорите и актрисите, които изчезнаха от Холивуд  Куче нахапа плеймейтка и участничка в Куче нахапа плеймейтка и участничка в " Игри на волята "  Финалистите от Промяната 2018 – Carrot с нов план Финалистите от Промяната 2018 – Carrot с нов план  " Тренд ": Българите желаят почтен, млад и некорумпиран...  <p>Певицата, която отслабна с <span style= Певицата, която отслабна с 45 кг за 6 месеца (СНИМКА)  Фейсбук Horizon Фейсбук желае да живеем в нов виртуален свят  <p>Красавицата, която стана <strong>&quot;Мис България Свят&quot; 2019 г.</strong></p> Красавицата, която стана "Мис България Свят"...  Сидеров: Съдиите не са недосегаеми. Без гей паради и паяк, в случай че стана кмет Сидеров: Съдиите не са недосегаеми. Без гей паради и...  <p>Грета Тунберг завоюва <strong>Алтернативната Нобелова награда</strong></p> Грета Тунберг завоюва Алтернативната Нобелова премия  <p>Астроложка: Ето кой е <strong>най-добрият ден за сватба&nbsp;</strong></p> Астроложка: Ето кой е най-хубавият ден за женитба  Двама души починаха при тежка злополука край Микре Двама души починаха при тежка злополука край Микре  От боксовата федерация: Той беше добър състезател, стартира проверка От боксовата федерация: Той беше добър състезател, стартира...  500 млн. евро спечелила гръцката тайфа за незаконни осиновявания 500 млн. евро спечелила гръцката тайфа за незаконни...  <p>Какво е&nbsp;МВФ - институцията, управлявана от българка&nbsp;</p> Какво е МВФ - институцията, управлявана от... Всичко от през днешния ден Виц на деня Жена чака мъжа си да се прибере от запой. Той влиза у дома, вижда, че е ядосана и споделя: - Жена, умерено, чакай да ти кажа… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Грета Тунберг: Хората страдат, умират, екосистеми се разрушават  Пациент на кардиолога с 57 хиляди лева заплата: Трябва да бъде наказан  Вижте неписаната история на България в фотоси  Честваме 111 години самостоятелна България  Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години  Президентът Радев подкара колело в центъра на София (СНИМКА) подкара колело в центъра на София Водещи вести  Джок Полфрийман Джок Полфрийман остава в дома за настаняване в Бусманци  Двама души починаха при тежка злополука край Микре Двама души починаха при тежка злополука край Микре  <p>Вучич наскърбен, че &quot;Фолксваген&quot; отива в Турция. Меркел: И Борисов се оплаква&nbsp;&nbsp;</p> Сърбия: Вучич наскърбен, че " Фолксваген " отива в Турция; Меркел: И Борисов се оплаква  Президентът Румен Радев организира публична среща с основния редактор на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР