Любопитно изследване проведоха изследователи от Китай. Експериментът на учените от

...
Любопитно изследване проведоха изследователи от Китай. Експериментът на учените от
Коментари Харесай

Назоваха песните, които е опасно да слушате зад волана ВИДЕО

Любопитно проучване организираха откриватели от Китай. Експериментът на учените от Южнокитайския софтуерен институт е траял към година, написа auto.blitz.bg.

През това време експертите са съумели да изучат психическото положение на хиляди водачи, които са слушали в колата си музика от разнообразни жанрове - от рок до поп.

Смисълът на опита е да се употребява специфичен авто симулатор. За него били определени 96-те най-известни песни в портала Spotify.

Доброволците са карали колите по многолентов път, слушайки освен това песните една след друга.

Според резултатите на проучването специалистите са съставили лист на музикални композиции, рискови за слуха на хората, които се намират зад кормилото.

Било открито, че да вършат рискови маневри водачите били карани от песните American Idiot на Green Day, Party In The USA на Майли Сайръс и Born to Run на Брус Спрингстийн.

Тези мелодии, съгласно изводите на специалистите, нарушават нервно-психическата резистентност на водачите, провокирайки ги да вършат недомислени дейности.

Ето я песентана Майли Сайъръс. Не я слушайте зад кормилото!



А ето и остарялата ария на Спрингстийн, която не се хареса на китайските водачи.



Специалистите също потвъдиха,че прекомерно мощната музика, както и онази, която се счита за тежка или бърза, провокира предпочитание за два пъти по-често престрояване.

Освен това, под звуците на теи песни водачите карат с осем километра в час по-бързо от елементарното.

Китайските учени се надяват, че събраната от тях информация ще залегне в основата на рекомендациите на разнообразни транспортни ведомства и ще помоне за намаляването на риска от произшествия.

Любопитното е, че към безвредните композиции китайските учени отнасят Stairway to Heaven на Led Zeppelin и Under the Bridge на Red Hot Chili Peppers.

Тази ария на Led Zeppelin може да се слуша без проблем зад кормилото.



При това, слугът на участниците в опита не се е наслаждавал единствено на музиката. На избрани сектори от шосето водачите са се наслаждавали на тишината, само че уредниците на опита не са открили връзки сред липсатана тон и спокойното каране.

Трябва да се означи, че изключването на касетофона вбесявало някои от участниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР