Любопитно Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце, но... може

...
Любопитно Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце, но... може
Коментари Харесай

Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце, но... може да има последстивия

Любопитно Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце, само че... може да има последстивия По този метод се ускорява сензорното усещане на мозъка още преди храната да попадне в устата  Василена Василева 11 февруари 2020, 22:02  Храната е по-вкусна, когато ядем с ръце, само че... може да има последстивия Източник: iStock Photos/Getty Images
раната е по-вкусна, когато ядем с ръце. Но... това може да ни накара да консумираме повече от нея, предизвестяват експертите.

Контактът с ръцете ускорява сензорното усещане на мозъка още преди храната да попадне в устата, отбелязва "Дейли мейл ". Това обаче се отнася единствено за хора, които нормално се лимитират в яденето. Ако не вършат това, храната не им е по-вкусна, когато я допират с ръце.

Ето за какво не можете да отслабнете (+Видео)

Университетът "Стивънс " в Ню Йорк е потвърдил това в хода на опити. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти.

Ефектът е забавен.

Двете групи се оказва, че не обработват информацията по един и същи метод. А при хората, които постоянно управляват приема на храна, докосването с пръсти ускорява сензорната реакция и по този начин храната става по-желана и по-харесвана ", споделя ръководителката на изследването – българката доцент Адриана Маджаров.

Eating food with your HANDS makes it taste better – but it could also lead to weight gain https://t.co/vsBdGlUaZ4 pic.twitter.com/tbsOfE8Qkt
— Gossipieh (@gossipieh) February 6, 2020
Резултатите от проучването са оповестени в Journal of Retailing.

Храните, които английската кралица яде всеки ден

Предишни проучвания, търсещи повода за това за какво хората преяждат, са разкрили, че тези, които прекаляват с нежелана храна, може би имат пропуски в частта от мозъка, виновна за самоконтрола.

Канадски откриватели откриват пък, че когато частта от мозъка, участваща в силата на волята, известна като дорсолатерален префронтален кортекс, затихне, това води до по-силно предпочитание у хората за потреблението на калорични храни.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР