Любопитно Бункер от Втората световна война изненада историците Бункерът е

...
Любопитно Бункер от Втората световна война изненада историците Бункерът е
Коментари Харесай

Бункер от Втората световна война изненада историците

Любопитно Бункер от Втората международна война изненада историците Бункерът е принадлежал на една от най-секретните военни елементи в английската история  Русалин Венев 11 март 2020, 08:54  Духовник, свещеник, будител... Какво знаете за Софроний Врачански?
Духовник, свещеник, будител... Какво знаете за Софроний Врачански?
 Зодиите, на които ще им върви в любовта през този месец
Зодиите, на които ще им върви в любовта през този месец
 Истинската история на подправените вести
Истинската история на подправените вести

" Лондонският пациент " - вторият човек, съумял да се пребори с ХИВ
 В Испания хора объркаха куче с лъв, полицията се отзова (СНИМКА)
В Испания хора объркаха куче с лъв, полицията се отзова (СНИМКА)
 10 неща, които в никакъв случай да не оставяме в автомобила
10 неща, които в никакъв случай да не оставяме в автомобила
 Да свириш измежду патроните в Сирия: Историята на Айхам Ахмад
Да свириш измежду патроните в Сирия: Историята на Айхам Ахмад
 Шарън Стоун - една прелестна жена на 62 (СНИМКИ)
Шарън Стоун - една прелестна жена на 62 (СНИМКИ)

зненадващо изобретение беше направено в горите на Южна Шотландия, близо до столицата Единбург. Работници се натъкнаха на зарязан бункер от Втората международна война. Той бил издигнат за една от най-секретните военни елементи в английската история, известна с името „ Тайната войска на Чърчил “. Тя била формирана от доброволци, а задачата й била да пази Англия при положение на нацистко настъпление.

Учените, изследвали новооткрития бункер, го дефинират като самобитна бетонна консервна кутия. Той е дълъг към 7 м. и е необятен почти 3 м. Вътре е можело да се скрият най-малко седем души и да се складират задоволително хранителни запаси, с цел да могат бойците да останат в него в продължение на пет седмици. Археолозите откриха в бункера части дърво, за които се допуска, че в миналото са били елементи от легло. „ Хората, които са обитавали тази сграда, са били въоръжени с револвери, картечници, снайпери и огромно количество експлозиви “, означи археологът Мат Ричи пред BBC.

“It’s quite rare to find these bunkers as their locations were always kept secret—most were buried or lost.” https://t.co/tGA4lgoMFY
— Smithsonian Magazine (@SmithsonianMag) 10 март 2020 година
Какво в действителност се знае за „ Тайната войска на Чърчил “? Тя нямало да влиза в директни конфликти с нацистите, а щяла да води партизанска война. Всеки отряд се състоял от най-много седем или осем души (някои разкрити документи демонстрират, че най-често отрядът се състоял от пет или шест души). Те трябвало да възнамеряват своите дейности в специфични бункери, като този, открит в Шотландия. Предполага се, че са издигнати към 500 сходни уреди. Местоположението на въпросните бункери било толкоз прецизно защитавана загадка, че и до през днешния ден не се знае къде тъкмо се намират множеството от тях.

Уинстън Чърчил основал своята „ Тайна войска “ в един от най-мрачните моменти от историята на Англия. През 1940 година английската войска била сполучливо евакуирана от крайбрежията на Дюнкерк, само че бойците се завърнали без огромна част от своите оръжия и съоръжение. По това време изглеждало, че в случай че Германия реши да стартира атака против Англия, надали нещо ще може да я спре.

A secret #WW2 bunker has been unearthed during tree felling work in the Scottish Borders.
It is thought the bunker was used as a base for an Auxiliary Unit - sometimes known as Churchill's "secret army "https://t.co/pIj82jmqNT
— Forces War Records (@F_W_Records) 10 март 2020 година
Именно това предиздвикало Чърчил да сътвори секретната военна част. Тя била формирана най-вече от възрастни мъже или млади момчета, които не подлежали на готовност. Към нея се включили към 3500 души. Любопитна детайлност е, че всеки един от тях трябвало да подпише специфична декларация, с която се задължавал да пази в цялостна загадка от своите фамилии и близки съществуването на военната част. „ Никога не говорехме за това, което вършим “, описа пред BBC през 2013 година Тревър Майнърс, който бил част от „ Тайната войска на Чърчил “. По това време той бил едвам 16-годишен.

Какво в действителност се очаквало от „ Тайната войска на Чърчил “? В случай на нацистко настъпление, всеки отряд трябвало да се скрие в един от особено основаните за задачата бункери. Доброволците щели да изчакат рухването на нощта, с цел да стартират да саботират немските военни. Те трябвало да унищожават запасите и мунициите на нацистите, да затрудняват тяхното напредване и да правят покушения против високопоставени представители на немската войска (а и против британци, които симпатизирали на Хитлер).

"Rare " bunker was base for Churchill’s secret armyhttps://t.co/mgbDiK8OlO
— Yahoo News UK (@YahooNewsUK) 9 март 2020 година
Всеки един член на тази секретна военна част прекосявал през особено образование, включващо образуване на засади и слагане и детониране на взривни устройства. Освен това им били предоставени най-модерните за времето си оръжия. Според английския историк Малкълм Аткин, никой не очаквал доброволците да оцелеят повече от две седмици. Те били готови да умрат в борба, а в случай че имало заплаха да бъдат пленени – да се самоубият. За шанс на Англия, секретната военна част в никакъв случай не била употребена по предопределение. Някои от доброволците въпреки всичко взели присъединяване в един от най-важните епизоди от Втората международна война – десанта в Нормандия, почнал на 6 юни 1944 година

Що се отнася до новооткрития бункер, неговото проучване продължава. Достъпът до оборудването е стеснен, а в духа на „ Тайната войска на Чърчил “ точното му местонахождение към момента не е публично разкрито.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР