Любопитно 255 години от първия препис на “История славянобългарска На

...
Любопитно 255 години от първия препис на “История славянобългарска На
Коментари Харесай

255 години от първия препис на “История славянобългарска”

Любопитно 255 години от първия дубликат на “История славянобългарска ” На днешния ден през 1765 година Софроний Врачански приключва първия дубликат на Историята  Ирина Илиева 29 януари 2020, 10:58  255 години от първия дубликат на “История славянобългарска ” Източник: БГНЕС
аисиевата “История славянобългарска” е първото възрожденско историческо произведение на български език.

Паисий Хилендарски е писал Историята сред 1760 - 1762 години в Зографския манастир.

Целта ѝ била, да подтикне българите към национално съзнание. Годините в иго като че ли отмили загатна за славното минало на България и националния дух.

Софроний Врачански бил правилен почитател на Паисий Хилендарски. Подкрепяйки неговото дело той основал първия дубликат на “История славянобългарска”. А с него слага началото на просветното и просветително дело по българските земи.

Вижте тази обява в Instagram.
#историяславянобългарска #оргинално

Публикация, споделена от Юлий Методиев (@metodievyuliy) на Сеп 22, 2018 в 5:35 PDT

На 29 януари 1765 година Софроний приключва първия дубликат на "История славянобългарска ".

Софрониевият дубликат остава в манастира в Котел, а вторият - оставя за себе си. В наши дни са известни близо седемдесет преписа на Историята.

Най-ранните са Софрониевият 1765 година, Самоковският 1771 година, Рилският 1772 година и Жеравненският преди 1728 година

През 80-те години на XX век творбата е обект на кражба.

Оригиналният текст на Историята се съхранявал в Зографския манастир в Атон. От Държавна сигурност на България считали, че Историята на Паисий може да бъде обект на злодеяния.

За да избегнат това в продължение на 10 години от 1972 до 1982 година държавните чиновници работили по основаване на копие на истинската “История славянобългарска”. А копието трябвало да се смени с оригинала, който да бъде върнат у нас.

Първият опит за изнасяне на Историята е изработен през 1984 година. След неуспеха, през декември 1985 година Иван Генев и Венцислав Агайн отпътуват за Гърция с задача да откраднат “История славянобългарска”.

Вижте тази обява в Instagram.
#book #oldbook #history #bulgarianhistory #историяславянобългарска #паисийхилендарски #старакнига #slavonic #church #churchslavonic
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР