Любомир Спасов се опитва да остане в болница „Лозенец“. Това

Любомир Спасов се опитва да остане в болница „Лозенец“. Това ...

Зам.-здравният министър Димитър Петров: Спасов се опитва да остане в болница „Лозенец“, може да се укрият доказателства


Любомир Спасов се опитва да остане в болница „Лозенец“. Това навява на съмнението, че той може да се опита да укрие доказателства. Това заяви пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Той коментира решението на Софийски градски съд, който по искане на проф. Спасов блокира назначаването на новия съвет на директорите на болница „Лозенец“.

„Решението на СГС е за временно спиране на регистрацията на новия съвет на директорите на болница „Лозенец“, а не е решение по същество. Вероятно, ще го обжалваме“, каза д-р Петров.

Той няма обяснение за поведението на проф. Спасов при такива ясни данни за нарушения и при положение, че преписките са в съответните правоохранителни органи.

По този начин проф. Спасов се опитва да остане в болницата. Това оставане в болницата му може да доведе до укриване на доказателства и факти, манипулирането на хора и др., каза д-р Петров.

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Той припомни, че от МЗ са изнесли фактите по случаи, които Изпълнителна агенция „Медицински одит“ им е дала. „Те са дадени и на предишния министър и да не се прави на ощипана госпожица. Неговите твърдения, че са дадени в ДАНС не са верни. Това е направила Изпълнителната агенция. Тя е сезирала и него. Не мога да си обясня, защо, имайки тези ясни данни, при конкурса, който е проведен, проф. Спасов отново е бил назначен“, заяви д-р Петров.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации „Заедно с теб“ остро осъдиха бездействието на държавата, което е позволило незаконните трансплантации, както и пререждането на чакащите.

Здравният министър назначи на 4 юни нов съвет на директорите на болница „Лозенец“. Той включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

Софийски градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Източник: trud.bg