Любомир Любенов е орисан да бъде първи – първи световен

...
Любомир Любенов е орисан да бъде първи – първи световен
Коментари Харесай

Кануистът Любомир Любенов - единственият българин с два медала от Игрите в Москва 1980

Любомир Любенов е предопределен да бъде първи – първи международен първенец в кануто, първият олимпийски първенец в кану-каяка, първият с два медала от едни игри в този спорт. Талантливият пловдивчанин, роден през 1957-ма, е видян от треньора Видьо Чепилски, който го кани на гребния канал, с цел да опита този воден спорт.

За първи път се качва на кану два месеца преди да навърши 14. Отказва се от фантазията си да стане моряк, само че ориста му го оставя покрай водата за дълги години напред. На 20 години към този момент е участник на международно състезание. На 21-а прави възторг на шампионата на планетата в Белград, където печели купата на 500 м едноместно кану.



В предолимпийската 1979-та се окичва със сребро и бронз от международния шампионат.

За всички е ясно, че Любенов отпътува в Москва с огромни шансове да откри място измежду олимпийските медалисти.

В коронната му дисциплинираност 500 м едноместно кану печели серията и намира непосредствено място на финала. Там в жестока конкуренция губи единствено с 12 стотни от представителя на домакините Сергей Пострьохин. Следват 1000 метра. Дали не е време за реванш? Любенов приключва втори в серията след румънеца Липат Варабиев. Във финала още веднъж се изправя против Пострьохин и в борбата сред двамата побеждава изрично с повече от секунда руския кануист.

Става най-титулуваният български играч от Игрите в Москва със злато и сребро и това му носи и наградата „ Спортист на годината “ в края на 1980-та.



Година по-късно печели последния си орден от международно състезание – бронз на двуместно кану. Тренира до 1986-та, а след отказването си стартира да се занимава с частен бизнес.

Създава семейство със международната шампионка в четириместния каяк Величка Минчева, с която имат двама сина.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР