Любомир Ламбрев, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг маркет фонд

...
Любомир Ламбрев, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг маркет фонд
Коментари Харесай

Борсов коментар: САЩ стартираха безпрецедентна кампания за о...

Любомир Ламбрев, капиталов съветник при ръководещо сдружение " Юг маркет фонд мениджмънт " ЕАД 

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл има силата да основава или разрушава пазарите в наши дни. В сряда той реши да разрушава. ФЕД разгласи четвъртото си следващо нарастване на лихвените проценти с три четвърти от процентния пункт, продължавайки своята нападателна и невиждана акция за преодоляване на инфлацията.

Това, върху което вложителите се стопираха обаче, бяха мненията на Пауъл за това къде лихвените проценти могат да доближат връх - и какъв брой дълго могат да останат там, преди ФЕД да промени курса. „ Въпросът по кое време да смекчим темпото на нараствания в този момент е доста по-малко значим от въпроса какъв брой високо да повишим лихвите и какъв брой дълго да поддържаме паричната политика рестриктивна “, сподели Пауъл пред публицисти. Федералният запас, сподели той, „ може да премине към по-високи равнища, в сравнение с предполагахме “.

Всичко това накара пазара да се преоцени,

помрачавайки очакванията, че скоро може да се появи по-благоприятна парична политика

на хоризонта. S&P 500 потъна с 2,5% в сряда, до момента в който Dow падна с повече от 500 пункта, губейки 1,6%. Пазарите продължиха да се намаляват и към 14:20 часа в петък спадът при  S&P 500 към този момент е 4,0% по отношение на началото на конференцията на Пауъл. 

Междувременно щатският $ се увеличи и доходността на държавните облигации също се повиши. Доходността на 2-годишните американски облигации към този момент е на най-високото си равнище от 2007 година - 4,76%. Икономическите данни, изключително за пазара на труда, към момента наподобяват релативно мощни. Свободните работни места в Съединени американски щати ненадейно се усилиха през септември, а последният отчет за работните места в петък сподели, че

стопанската система е добавила още 261 000 позиции през октомври -

по-малко от предишния месец, само че въпреки всичко доста солидно число. Пауъл сподели, че „ входящите данни след последната ни среща допускат, че крайното равнище на лихвените проценти ще бъде по-високо от предстоящото преди “.

Перспективите за финансовите пазари през идващите няколко месеца също наподобяват извънредно мрачни, откакто при актуалната обстановка те са извънредно подвластни от държанието на ФЕД, а то е съвсем напълно доминирано от инфлационните данни. Основният проблем е самата

методика за пресмятане на инфлацията- жилищната съставния елемент,

която е с доста огромна тежест се дефинира значително от минали, а не от настоящи данни, което доста забавя отразяването на измененията в ценовото ниво.

Все още горещият пазар на труда пък води до забележителна инфлация в бранша на услугите. Взети дружно, тези фактори не разрешават спадът на енергийните цени да има по-сериозно влияние върху инфлационните данни. При актуалните трендове даже агресивното стягане на ФЕД и продъжаващ спад на цените на силата няма да разрешат инфлацията да бъде сведена до считаните за допустими равнища от 4% по-рано от лятото на 2023 година, което значи, че едвам тогава централната банка ще може да си разреши да смени политиката си от рестриктивна на неутрална. Това значи, че до тогава пазарите ще бъдат изложени на нападателната политика на ФЕД, т.е. в най-хубавия случай сме минали едвам 60% от продължителността на сегашния мечи пазар на акции и облигации.    

*Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР