Любомир Кючуков е директор на Института по икономика и международни

...
Любомир Кючуков е директор на Института по икономика и международни
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Няма да гоним посланик Митрофанова. Никой не къса дипломатически отношения с Русия

Любомир Кючуков е шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки. Бивш заместник-министър на външните работи.

Търсим неговия експертен коментар след изказването на премиера Кирил Петков, че ще извикаме посланика си от Москва и чакаме Русия да направи същото с дипломат Митрофанова в София.

- Скъсваме ли връзките с Русия, господин Кючуков, като се имат поради изказванията на премиера Петков, че викаме нашия дипломат от Москва и чакаме реципрочно деяние и от Русия.

- Не, несъмнено. Ако някой приказва за разкъсване на дипломатически връзки, значи не схваща от дипломация. Това е част от цялото напрежение и борбата с Русия по отношение на войната с Украйна. България е част от тази борба, в това число и на дипломатическо равнище.
Няма обвързване, когато едната страна върне посланика си за съвещания, другата да направи същото. Това е напълно решение на всяка една от страните.

- Посланик Митрофанова е подложена на жестока рецензия от политици от целят набор. Възможно ли е да се стигне до изгонването й?

- Това е деяние, което в дипломацията се приема извънредно рядко. То е стъпка към разкъсване на дипломатическите връзки. Никой сега не си разрешава да скъса дипломатическите връзки с Русия и никой няма такива планове. По принцип дипломати се гонят персонално и за нарушение на дипломатическия статут. При всеобщо преследване на дипломати не става дума за „ личност нон грата “, а за „ политика нон грата “. Т.е., това е политически акт в полето на дипломацията.

- Кога сме били в толкоз обтегнати връзки с Москва?

- Даже е мъчно да си напомним, за всеки случай след края на Втората международна война не е имало подобен стадий в българо-руските връзки.
Дори по времето на войната поддържахме дипломатически връзки.

- Какви са отраженията на войната с Украйна у нас?

- Негативни. Изцяло! И в стопански проект, и в интернационален, тъй като несигурността и борбата оказва отрицателно въздействие върху всички страни. Включително и във вътрешно-политически проект.

- По какъв метод?

- В момента войната с Украйна се трансформира в писта за вътрешно-политическа конкуренция кой по какъв начин ще реагира и това е детайл от в допълнение разделяне на обществото.

- Това разделяне може ли да докара до завършек на обединението?

- Не, тъй като обединението, както и българското държавно управление, доста ясно и еднопосочно осъдиха войната.

- Застрашава ли ни заплащането на газ в рубли и по какъв начин?

- Това могат да кажат икономистите, само че допускам, че ще сътвори усложнения, както в България, по този начин и в други страни.

- Днес тази тематика бе повдигната от представителя на Кремъл Дмитрий Песков.

- Това е и въпрос на съществуващи контракти и по какъв начин могат да бъдат променяни. Очевидно там изискване за заплащане в рубли няма.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР