Любомир Христов е кмет на община Шумен от 2015 г.

...
Любомир Христов е кмет на община Шумен от 2015 г.
Коментари Харесай

Кметът на Шумен: Заварихме над 36 млн. дълг, стопихме го наполовина

Любомир Христов е кмет на община Шумен от 2015 година Завършил е компетентност „ Радиотехника “ във Висшето национално военно артилерийско учебно заведение (ВНВАУ). Получил е образование във ВИПОНД, в полицейската академия на ФРБ в Будапеща (Унгария) и в полицейската академия на Съединени американски щати. Бил е чиновник във военно отделение в Бургас, учител във ВНВАУ, чиновник в Народно събрание „ Сигурност “, шеф на РЗ „ БОП “, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Шумен. Две години преди да бъде определен за кмет е бил депутат.
Г-н Христов, индустриалният парк на Шумен, като един от най-модерните в страната, с какви преимущества е?
Това, че вложителят, откакто закупи избран имот, за малко време може да осъществя своите капиталови планове. Имам поради, че е с изцяло построена инфраструктура - канализация, тръбопровод, електрозахранване, интернет - до всеки имот. Разположен е на кръстопът - на 80 км сме до морската граница, на 120-130 км до Дунав мост. Всичко това дава опция за развиване на бизнеса както в България, по този начин и в прилежащите нам страни.
А удовлетворен ли сте от капиталовия интерес?
За две години и половина, откак съм кмет, имаме повече от 14 вложителя. Проектите им са в друга фаза. Единият от заводите стартира да работи. Част от тях се проектират. Определено има огромен интерес, само че той е в резултат на подготовката, която направихме. Проведохме извънредно доста срещи с посолства, с организации, организирахме доста добра рекламна акция за привличане на вложители.
От страната получавате ли подпомагане?
Да, от Агенцията за задгранични вложения, които също водиха през този интервал вложители, с цел да разкрием преимуществата на нашия промишлен парк. Той не е чисто общински, а има и частен вложител, който е изпълнителен шеф. Мерките са сложни, с цел да се радваме в този момент на такива резултати.
Усеща ли се резултатът върху безработицата?
В момента безработицата е най-ниска от 2007 година насам. За община Шумен е към 2,8%. Все отново, знаете, има и хора, които са изгубили трудови привички и не желаят да работят.
Заварихте над 35 млн. лева отговорности. Сега каква е финансовата обстановка?
Дълговете бяха повече от 36 милиона - към 24 млн. лева към финансови институции, а останалите - непризнати разноски по планове. И продължаваме да получаваме изпълнителни листове. Преди две седмици получихме искане за 55 хиляди лв. неизплатени отговорности по контракт от 2011 година Но такива дребни суми към този момент не ме впечатляват. Продължават да постъпват претенции за непризнати разноски по планове. Какво успяхме да създадем!? Въведохме добра финансова дисциплинираност, намалихме разноските, подобрихме вземанията на общината както от физически, по този начин и от юридически лица. За две години разплатихме 18 124 230 лв..
Покрили сте 50% от дълга?
Да. Тази година ни следва да възстановим едно погасяване в размер на 5 998 485 лева - облигационен заем и заем по ФЛАГ. Единият е 2 865 000 лева, другият е съфинансиране за 400 000 лв., а също и извънсъдебно съглашение за 1 050 000 лева, подписано единствено 15 дни преди изборите. Общината има обвързване в размер на 5 млн. към компания „ Експрес Гаранцион “, която е изграждала една клетка на сметището. Всяка година изплащаме елементи от тази сума. Да уточня, в допълнение върху тези над 36 млн. лева постъпи едно искане за 770 000 лв. незачитан разход, за което водим каузи. Други 250 000 лева дори ни ги удържаха. За тези 55 000 лева, които към този момент загатнах, получихме изпълнителен лист и нищо не можехме да създадем, трябваше да ги платим, с цел да не блокират сметките на общината.
Сериозна сума се погасили за такова малко време, дали го правят оценка хората?
Хората не желаят да знаят това. Те желаят на момента да светне лампата, тротоарът на момента да се обнови, дупките да се запълнят незабавно. Казват: " От 25, от 30 години имаме проблем, кмете! " и желаят реакция незабавно. И колкото повече виждат, че се прави работа, толкоз повече подвигат летвата и аз не мога да им се дразня. То ни коства доста старания и доста нерви, само че да не сме се хващали.
Успявате ли да осигурите вложения за инфраструктура?
Мъчим се. Тук желая да благодаря на Министерския съвет, на държавното управление на господин Борисов за отпуснатите 8,5 млн. лева Сега сме съвсем на финала в построяването на многофункционална спортна зала, което е едно украшение. Срокът за довършването й е в средата на този месец.
За „ Арена Шумен “ ли говорите?
Да. Надявам се идващия месец да създадем публично разкриване според от графика на гостите, които чакаме. Но изградихме прелестна зала. Това е терен на една някогашна казарма с отпаднала нужда. Продадохме имот на частен вложител, който стартира построяването на съвременен хотел. В съседство ще има две стадиони навън, басейн. Пак в този регион, защото той е към 75 декара, ще стартира построяването на един жилищен комплекс.
Какви планове по европейски стратегии изпълнявате?
Заварихме неподготвени планове по Оперативна програма " Региони в напредък ". Имаше подадени планове единствено със заглавия, а досиетата бяха празни. Ние направихме плановете. Сега работим по инфраструктурата на града. Ще бъдат санирани и актуализирани изцяло 4 образователни заведения. Наваксваме. Подготвяме планове за летен спектакъл и юношески дом по Оперативна програма “Регионално развитие”. Смятам, че с помощта на многото старания и положителната организация се оправяме.
Пътната инфраструктура в какво положение е?
Имаме проблеми, само че създадохме общинско строително дружество и закупихме съоръжение. Всяко общинско дружество имаше примерно по 5, 6 или 10 строителни служащи. Ние ги обединихме в дружество. Закупихме техника и част от запълването на дупките, ремонт на тротоари и на общински здания се прави от него. Така понижаваме и разноски за ремонтите.
Започвате да си връщате и чистотата като общинска активност, по какъв начин смятате да осъществите тази концепция?
С встъпването ми в служба помолих сътрудниците да ми приготвят разбор по отношение на чистотата, по какъв начин е по-изгодно - да създадем общинско дружество, или да употребяваме частни компании. Разговарях и с сътрудници, които са втори и трети мандат. Получих уверението от всички тях, че е доста по-добре да имаш общинско дружество, което не да се употребява обаче за назначение на партийни фрагменти, а да работи. Със основаването му считам, че ще бъдем доста по-маневрени, по-гъвкави. Ще ви дам образец. При ПТП има разхвърляни елементи - строшен калник, ризница, фарове. За да желая да се почисти региона, би трябвало да платя в допълнение на частната компания, която обслужва тази територия. Друго е когато можеш да разпоредиш на момента да се извърши каквото и да е.
Не сте ли наследили дълготраен контракт, който да Ви обвързва?
Може би беше и късмет, че концесията изтичаше тогава. Прекратихме я, сключихме краткотрайни контракти с клаузи, че с предупреждение от един месец можем да ги прекратим. Сега сме разделили града на две и се обслужва от две компании. Изпратили сме писма до едната компания, че ние ще поемем част от сметосъбирането и сметоизвозването. Нали знаете, че няма по какъв начин да създадеш дружество от през днешния ден за на следващия ден, в което ще работят 120-130 индивида, да го оборудваш материална база. Но всичко това е към този момент на финала. Закупили сме нови сметосъбиращи камиони. Направихме социална поръчка за контейнери. И може би щяхме да стартираме доста по-рано, само че повече от 5 месеца поръчката се бави с обжалване. Първо класирахме компания, която показа като визия едни казани, а след това получихме напълно други. Прекратихме поръчката, те възвърнаха сумата, взеха си казаните, които не отговаряха на нашите условия. Всичко това е губене на време. Сега сме на финала на поръчката за доставка. Когато получим и кофите за боклук, вид " Бобър " ще стартираме да обслужваме в началото половината от града, а след това целия град.
Справка в Комисия за защита на конкуренцията сочи, че „ Никмар 9900 “ ЕООД на Николай Господарски е обжалвала поръчката?
Знаем коя е компанията. Тя не се занимава с това нещо. Знаем кой е индивидът, който го е предиздвикал да апелира поръчката.
Тоест, знаете кой наднича зад този, който пречи на самодейността Ви да си вземете чистотата?
Ами да. Тези, които в продължение на две години и половина апелират всяка една наша поръчка, обвързвана със сметосъбиране. Имат интерес нещата да не се случват, защото Шумен се почистваше за 5,6 млн. лв., а в този момент двете компании почистват за по 1 100 000 лв.. Започваме да получаваме удари под кръста, поръчкови трудове в медии по какъв начин градът е потопен в нечистотия.
По отношение на ВиК-инфраструктурата какви са провокациите пред Вас?
Шумен има дългогодишни проблеми с питейната вода, защото преди 35 години е почнало да се построява водоснабдяване от река Дунав, стигнало е до Разград. Незнайно за какво тогава са решили Шумен да се зареди от бент. „ Тича “. Проблемът е, че водопреносната тръба от язовира е на повече от 35 години. Тя е железна, мощно корозирала, с доста пробойни, защото пресича река Камчия на 14-15 места. Никой не знае какъв брой дупки има по нея, само че загубите са близо 80% от язовир „ Тича “ единствено до първата помпена станция на гр. Шумен. Какво направихме ние!? Незнайно за какво предното управление беше решило, че в покрайнините на Шумен, в кв. Дивдядово би трябвало да се построи пречиствателна станция за питейни води. Тя трябваше да е в частни терени и нали си представяте, когато стартират отчуждителните процедури какъв брой сложна е процедурата!? Там се минаваше през частни терени. Отново щяхме да се натъкнем на доста проблеми, в случай че бяхме решили да изпълняваме пречиствателната на тази площадка. Анализирахме нещата, намерихме различен терен, който дава доста по-добри благоприятни условия. Успяхме да проектираме новата площадка и осигурихме 400 000 лева от Министерство на регионалното развитие за работен план. Ние сме от 14-те общини с прединвестиционно изследване единствени с работен план и уверенията от Министерство на регионалното развитие са, че през юни-юли ще се разгласи процедура за намиране на реализатор на ПСПВ - едно доста значимо оборудване за шуменци.
Защо от Министерство на регионалното развитие, те ли ще разпореждат поръчката?
Не. ВиК-асоциацията ще организира процедурите за избор на реализатор за пречиствателната и за довеждащ тръбопровод.
На каква стойност е планът?
На стойност близо 100 млн. лева
Водопроводът какъв брой километра ще бъде?
23 км. е, само че сумата е огромна, защото минава през мощно пресечена околност, през две общини - Върбица и Велики Преслав. Язовирът не се намира в нашата община, а в община Върбица. От него зареждат и елементи от Търговище.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР