Любомир Ганев е един от най-успелите спортисти в историята на

...
Любомир Ганев е един от най-успелите спортисти в историята на
Коментари Харесай

Любо Ганев: Изчистихме всички задължения на федерацията

Любомир Ганев е един от най-успелите спортисти в историята на България. А след края на кариерата си се трансформира и в образец за правене на бизнес. Заради шестте златни медала на Пловдивския панаир го нарекоха Царя на метана. Темата сега е повече от настояща и точно Ганев е индивидът, който може да отговори на доста настоящи въпроси. Освен това най-голямата ни волейболна легенда оглави федерацията в най-тежкото време на рецесии - здравна и икономическа. Ганев даде изявление за " Труд ".

- Освен с сполучливия бизнес очевидно добре се справяте и като президент на федерацията по волейбол. Почти всеки ден в новините чуваме по какъв начин някой българин е станал първенец. Събужда ли се най-успешният ни спорт?

- Започнах моя мандат на 13 март, между другото петък, 2020 година - денят, в който стартира пандемията у нас и всичко затвори. Трудности - колкото желаете. Но в никакъв случай не съм се оплаквал, а в противен случай - споделих, че желаеме волейболът да стане атрактивен артикул. И се получава. Трябва всички да са удовлетворени - сътрудници, състезатели, треньори, почитатели. Винаги съм бил за това. Сега през лятото за две седмици София ще е волейбол. В зала " Арена Армеец " сме домакини на два шампионата от Лигата на нациите - за мъже и дами. Всички погледи ще са приковани към едни от най-хубавите волейболисти в света. Вече има интерес от почитатели, които желаят да са в залата и да са част от шоуто. Но това е единствено " фасадата " на работата ни. Всекидневно имам срещи с сътрудници, сътрудници от управителния съвет и обсъждаме по какъв начин да го създадем по-добре. Разбира се, че всички сме радостни от триумфите на нашите състезатели в чужбина. Вярвам, че е пристигнал моментът да имаме два страхотни тима - при мъжете и дамите. Очакват ни Лига на нациите, международни шампионати. Надявам се, да се приказва доста за българския волейбол. Наясно сме - единствено с победи ще върнем ентусиастите в залата. Всеизвестно е, че българският почитател обича спечелилите. И ние би трябвало да сме такива.

- Помага ли страната?

- На първо място би трябвало да си помогнем ние! Така би трябвало да мислим всички спортни хора. Не може да седиш и да чакаш някой да ти даде. Държавата оказва помощ съгласно опциите си и не можем да се оплачем. Но в случай че ние не си свършим нашата работа, неуспехът е сигурен.

- Има ли отговорности федерацията?

- Вярно е, че когато станах президент, имаше. Сега към този момент всичко сме изчистили. Бях си го сложил като задача и това бе част от платформата ми при кандидатурата. Радвам се, че към този момент няма никакво разделяне в отношението сред мъжки и женски народен тим. Дават се и доста средства за подрастващите. И в последните два месеца три наши юношески отбора се класираха за европейски шампионати. При това повече от безапелационно! Миналата година тимът на Мартин Стоев до 20 години стана втори в света! Ето по този начин се гради имидж и почитание. Децата са капиталът ни и би трябвало да не изпуснем нито един обещаващ младеж. Затова и създадохме стратегия с помощта на треньорската комисия, която направи кастинг из цялата страна. Българите обичат волейбола, който е най-успешния екипен спорт на страната. Децата гледат своите кумири и играят с фантазията и те да облекат в миналото националната фланелка. И всеки, който заслужава, ще получи внимание.

- Имахте концепция да приемем семейството на суперфиналите в Шампионската лига при мъжете и дамите и да ги съчетаете с тържествата по случай 100 години проведен волейбол в България. Дори имаше среща в Президентството по тематиката. Как се развиха събитията?

- Да, по този начин е. Българската федерация по волейбол получи цялостната поддръжка от президента за реализирането на тази опция да бъдем претенденти. За страдание икономическата обстановка в България и обстоятелството, че тогава още нямаше и държавно управление, ни принуди да стопираме плана. Осъзнахме, че да се изразходва такава огромна сума пари, над 1 милион евро, не беше целесъобразно. Независимо че те щяха да си костват безусловно всяка изхарчена стотинка, тъй като по предварителни калкулации, които бяхме създали, над 5 милиона лв. щяха да бъдат директните доходи за българската хазна. От почитатели, които щяха да посетят мачовете, щяха да спят в хотелите, щяха да преглеждат забележителностите в София... При всички положения ще честваме 100-годишнината на волейбола в България, само че няма да бъде с това събитие. Таксата единствено за организирането беше 1 милион евро. Искам единствено да кажа, че още най-малко няколкостотин хиляди лв., може би 500 хиляди, щяха да отидат по организация, наем на зала, хотелско настаняване на тимовете, формалните лица и така нататък Тези финали на Шампионска лига ще бъдат в Словения, в Любляна. Билетите стартират от 20 евро, а най-скъпите стигат до 150 евро.
 Волейболно шоу в София - супер оферти за почитателите за Лигата на нациите!
Волейболно шоу в София - супер оферти за почитателите за Лигата на нациите!

Билетите са в продажба!

- Получихте приз за повсеместен принос към волейбола в Солун. Видяхме по какъв начин в Гърция не са ви не запомнили, а за Италия да не приказваме. Какви са задачите ви в бъдеще?

- Когато влязох в залата на " Арис ", спомените нахлуха в главата ми. Искаше ми се да скоча, да забия, да подвигна публиката на крайник... Е, фантазии... Тази глава от живота ми е минало и виждам в бъдещето. Искам да оказа помощ на обичания ми спорт. Отношенията ми с всички ръководители са прелестни. Член съм на борда на Европейската конфедерация CEV и там има също доста работа. Често получавам дежурства за разнообразни шампионати, на които съм супервайзор. В непрестанен контакт съм и с Ари Граса, президента на международната волейболна централа.

- Ще се издигате ли още в йерархията?

- Толкова високо съм бил през годините, че надалеч не ламтя за постове. Важното е да се развива волейболът. В първата част на изявлението говорихме за бизнеса, който също лишава доста време от всекидневието. Искам да съм близо и до обичаните хора в фамилията ми. Нито президентския пост във федерацията ми е бил самоцел, нито в интернационалните организации. Готов съм да виждам " Света от високо ", както се споделя моята биографична книга. И знам, че най-важният ми капитал са хората, с които работя. Те ми дават сили, кураж и предпочитание да не преставам напред.

- Твърди се, че имате повече медали от Пловдивския панаир, в сравнение с спортни оценки. Така ли е?

- Така е, към този момент имам шест златни медала от Пловдивския панаир и доста други награди по всякакви участия. Но знаете ли кое е най-интересното? Първо, че всякога, когато ми дават орден за бизнеса, като излизам, си поисквам и се надявам един ден за мен да приказват като за предприемача Любо Ганев, а не като за волейболиста Любо Ганев. Но все ми се коства, че това доста мъчно ще стане. Но пък по-интересното е друго, че медалите от бизнеса ми стоят в офиса, поставени в една витрина, до момента в който оценките от спорта дори не ги знам къде са. Аз виждам единствено напред! Обичам да си слагам цели, обичам да ги реализирам. Но незабавно по-късно си слагам нова, по-висока и се стремя да я реализира.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР