Любомир Денчев Бивш директор на „Булгаргаз в интервю за България

...
Любомир Денчев Бивш директор на „Булгаргаз в интервю за България
Коментари Харесай

Бивш директор на „Булгаргаз“: Само преговори с „Газпром“ ще решат кризата с газа

Любомир Денчев Бивш шеф на „ Булгаргаз " в изявление за

България продължава да получава съветски газ, само че през медиатори и на по-високи цени откакто държавното управление едностранно приключи заплащанията на доставките от „ Газпром износ " и мина на контракти с медиатори. „ Това е политическо двуличие ", споделя в диалога на някогашния изпълнителен шеф на „ Булгаргаз Холдинг " ЕАД доктор Любомир Денчев. А хаосът с цените на европейската газова борса предвещава злополука през зимата.

- Господин Денчев, държавното управление на Кирил Петков получи избор на съмнение и си отива, само че какъв брой съществени проблеми оставя след себе си в един от главните стълбове на националната сигурност - енергетиката?

- Нито един сериозен проблем не беше решен за тези шест месеца. Всички остарели въпроси си стоят и бих споделил, че се задълбочават. Единственото, което оповестиха, че ще бъде направено е, че ще имаме нова енергийна тактика, защото остарялата изтече 2020 година. Разбира се по същия непрогледен метод, по който се работеше в енергетиката се твърдеше, че се приготвя такава тактика. Твърдяха, че са наели задграничен съветник. Но нито стана ясно по какъв начин е определен, до каква степен има нужната експертиза, нито какви специалисти са привлечени от България. В края на краищата държавното управление си отиде и въпросът още веднъж увисна. Но не е единствено това - всички остарели „ калинки ", на всички равнища на ръководство в енергетиката в министерството, а и в държавните компании, с дребни изключения си останаха.

- Вероятно сте наблюдавал, че " Труд " огласи с документи информацията по отношение на прекъсването на доставките на газ от " Газпром износ " за България, само че с значимото конкретизиране, че това стана след решение на държавното управление на 13 април, а не както се правеха внушения, че е деяние на съветската страна и се случва ненадейно на 27 април. Какви са директните последствия по едностранното неспазване на контракта от " Булгаргаз " по клаузата " вземи или заплати " (take or pay), да вземем за пример?

- Преките последствия са в две направления. Едната последица е непосредствено за неустойки за това, че не сме изтеглили и надлежно не сме пратили съответните контрактувани количества газ. И напълно различен е въпросът за това, че договорът е преустановен едностранно, без мотив и без предупреждение, което непосредствено значи, че ще бъдем наказани в Международния трибунал в Париж, където се вършат арбитражите по тези контракти. Вече имаме сходен случай с АЕЦ „ Белене ".

- " Търсим газ като просяци, който, каквото ни даде и без значение на цената " - това ми сподели неотдавна върховен чиновник на министерството на енергетиката, описвайки ситуацията с доставките и непредвидимостта на обстановката. Както и че продължаваме да употребяваме съветски газ, само че го плащаме през медиатори на борсови цени. Как се взема решение подобен безпорядък - по неофициална информация, извършени от „ Булгаргаз " търгове през предходната седмица не са приключили с триумф?

- Такъв безпорядък се взема решение по един, единствен метод. Да желаяме договаряния с „ Газпромекспорт " и да си възстановим сигурността в подаването на природен газ. Всички обвинявания към „ Газпромекспорт ", че е обезсърчителен снабдител се опровергават от нещо доста просто - в продължение на четири десетилетия ние получаваме газ от въпросния снабдител без всевъзможни проблеми. И изключението, което някой се сеща да спомене от преди няколко години, беше заради кражбите на газ от украинската държавна компания по трасето и за България, и за Европа. Реално видяно, в никакъв случай не сме имали проблеми с доставките на газ от „ Газпромекспорт ", което е най-важното.

- Тъй като сегашният контракт с съветската страна е до 31 декември 2022 година, има ли късмет България да подписа нов контракт от 1 януари 2023 година, поради военното напрежение в Украйна и в обстановката на служебно държавно управление, каквото се обрисува, че ще имаме идващите месеци?

- Има две хипотези - едната е, че ще имаме избори, евентуално септември и ще пристигна на власт някакъв тип съдружно държавно управление и то ще бъде в почти същата настройка, евентуално с отпадането на една партия и появяването на друга. Но общо взето политиката във връзка с доставките на съветски газ няма да се промени. Не чакам да се вземе рационалното решение. Между другото, ще преразказвам огромния публицист Стефан Цвайг, който споделя, че слабите политици в никакъв случай не вземат ясни, елементарни и рационални решения. За тях мъглата и проблемите са действителност, която им харесва. Ако обаче остане служебно държавно управление и виждайки позицията, която президентът заема във връзка с военния спор в Украйна, има късмет да се пристъпи към договаряния с „ Газпром износ ". От друга страна обаче по време на неговите служебни държавни управления в енергетиката също не се случи нищо. Така че, тук също съм песимист.

- Защо следим едно сатанизиране на съветския газ в политическото говорене на част от страните в Европейски Съюз, други, в това число и търговски компании, продължиха да получават доставките си посредством новия двустепенен модел на заплащане в „ Газпромбанк ". И в този момент ние го купуваме, само че не непосредствено и по контракта, а посредством медиатори.

- Така е, а ние нямаме никаква потребност от медиатори. Може и в този момент, договаряйки сред „ Булгаргаз " и гръцката компания „ Депа " с пряк контракт да си осигуряваме през гръцките доставки съветски газ, надлежно количествата, които ни трябват и даже допускам, че го вършим и сега. Само че има една детайлност - отхвърляме съветския газ непосредствено, а след това го плащаме по-скъпо. Дали на Гърция, посредством заявяване от страна на Гърция на по-големи доставки и надлежно част от тях да дойдат в България, или го плащаме посредством LNG - на процедура има значение единствено в цената. Но ние продължаваме да получаваме съветски газ и това ми наподобява на политическо двуличие.

- Когато загатваме „ Булгаргаз " - самото сдружение е натрупало доста заеми, видно от документи, с които редакцията ни разполага. Възможен ли е сюжет „ Булгаргаз " да банкрутира?

- Не. Не е вероятен. Вече 32 години в България във връзка с държавните енергийни компании се води политика, която от една страна ги слага в тежко финансово състояние, тъй като са притискани от една страна да продават на потребителите на по-ниски цени, в сравнение с им диктува пазара. А въпреки това държавните компании от години заплащат 50 % от облагата си в бюджета, което естествено частните компании не вършат и тогава ми е доста забавно, когато се твърди, че страната не е добър собственик. Не е добър собственик, тъй като им вземат облагите и се пречи на развиването на държавните компании. А не тъй като управленията им са слаби. И практиката е такава - задълженията се поемат от страната. Ето, в този момент схемата е, че се поемат от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Ще Ви дам образец и отвън БЕХ с „ Топлофикация -София ". По пазарните правила сдружението от дълго време трябваше да е банкрутирало. Но там става същото - тъй като главната компания, която е пострадала от задълженията, още веднъж е държавно сдружение - „ Булгаргаз ", още веднъж се стига до същото. Даже има един казус от времето на Иван Костов - със особено разпореждане и надлежно смяна в закона, „ Булгаргаз " е спасяван от банкрут, като всички негови отговорности са поемани от страната. Не е нещо ново, няма да банкрутира „ Булгаргаз ", само че има един значим въпрос.

- Какво се пропуща?

- Няколко пъти на интернационалните конгреси през последните месеци ръководителят на „ Газпром " Алексей Милер, а и специалисти от съветската газова компания се пробват да кажат, че газът, за разлика от петрола не е борсова стока. Нашите политици отхвърлят да схванат това, също и тези в Брюксел. Няма по какъв начин, нещо, което има редица ограничавания в добива и в превоза, надалеч непозволяващи да се задоволи възходящото в международен мащаб ползване, да се търгува на борсата. И ще дам образец - единствено до преди няколко дни, до 13 юни, нормалното лятно рухване на цените на газа се отрази на борсата в Нидерландия, на цената „ TTF ". Газът беше стигнал до 79 евро/Mwh. В момента, в който се разбра, че „ Газпром " има проблеми и понижи доставките за Германия, безусловно за 10 дни цената на борсата изхвърча нагоре със 70 %. За която и да е пазарна стока няма такива флуктуации и да се преодолява от търсещите тази стока. Което демонстрира още веднъж, че това не е борсова стока. И тъй като неборсовите артикули са доста политически подвластни, всекидневно подписаните дълготрайни контракти, се вършат с политическо присъединяване и от страната, която добива и изнася газ, и от страната, която получава. В една Франция, да вземем за пример, ръководството на някогашната „ Gaz de France ", която се занимава с газ и в този момент се назовава " ENGIE ", е приоритет на страната, а не на частни акционери.

- От началото на 2022 година газът " TTF " е поскъпнал с 64,66 EUR/MWh или 91,92% - погледнах данните преди да стартираме диалога си с Вас, за каква зима би трябвало да се приготви Европа, а в частност и България? Колко огромна ще е газовата злополука, само че и можем ли да приказваме за такава?

- Можем, да. Преди малко дадох образец с цените „ TTF ". В Германия е задействан спешен проект за газа и към този момент влизат от втора на трета степен на този проект. Това, че министерството на енергетиката у нас също имаме спешни проекти на хартия, не значи, че някой взема ограничения. Това, което се случва на европейския пазар с цените на газа, бих го нарекъл суматоха и това значи, че нищо положително не ни чака. Ние не вършим нищо, чакаме да се случи нещо, само че не е ясно какво.

- По данни на европейската платформа AGSI сега българското газохранилище „ Чирен " е цялостно на 33 %, а прави усещане надалеч по-добрата готовност на останалите страни от Европейски Съюз - Чехия са със 73 %, Дания на 77, Франция и Германия на 58 %. Може ли да се навакса в оставащите два-три летни месеци с нужното нагнетяване на ресурси и не по-маловажно е, на каква цена ще излиза след това този газ за промишлеността?

- Ще отговоря в обратна посока. За цените - никой не знае какви ще бъдат борсовите цени нито през есента, нито през зимата. И моята прогноза е, че придвижването ще е единствено нагоре, което звучи ужасяващо. Що се отнася до „ Чирен " - има време да компенсираме изоставането и да успеем да подготвим хранилището както е обикновено за една зима, единствено че това е на доктрина. Но на процедура аз не виждам и не слушам за изпълнявано отмерено нагнетяване. Всичко става безредно - един път има, един път - няма. Един ден се нагнетява, различен - не. Нагнетява се с по-малки количества, в сравнение с са дневните благоприятни условия и царува анархия. И това зависи не от управлението на „ Чирен " и даже не от управлението на „ Булгартрансгаз ", макар, че официално те са виновни за това, а зависи от политическата воля. Защото както споделих, че решенията по газа се вземат на висше политическо равнище и то освен у нас. А решението, което ни се предлага, е неустойчиво.

- Как би трябвало да наподобява визията за сигурността на газовите доставки за България съгласно Вас?

- И в европейските документи, и в досегашната ни енергийна тактика е записано ясно, че във връзка с вноса на енергоносителите приоритет номер 1 е сигурността. Единственият метод да имаме енергийна сигурност в идващите 10 години е да се договорим с „ Газпром износ ". Всичко друго е случка. Въпросът с цените във връзка с азерския контракт, договорът с „ Газпром ", доставките на LNG (втечнен газ, б.р.) и това, което доплащаме сега на Гърция, с цел да ни доставя съветски газ, може да бъдат разказани с „ Параграф 22 " на Джоузеф Хелър, който гласеше „ Всички безобразия в армията са военна загадка ". А във връзка с неизпълнението на контракта с „ Газпром износ ", има една остаряла българска мъдрост за един, който се опитвал да не си заплати обвързване, само че му споделили, че има вид, в случай че изяде едно кило сол. Започнал индивидът, само че на половината се отказал, не можел повече. Питал дали има различен вид - споделили му: „ Сто тояги ". Пробвал, само че на десетата се отказал, тъй като не можел повече да изтърпи и най-после си платил. Та, нашата работа с „ Газпром " ще наподобява тъкмо по този начин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР