Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът

Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът ...

Две концепции. Едната е съветска.Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът е от профила му във "Фейсбук".

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е казал в концепцията си за управление и работа на прокуратурата, че: "магистратите сме длъжни да дадем продукта, който българските граждани очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост."

А аз си мислех, че справедливостта е всеобща човешка ценност. Странно.

Ще попитате къде е разликата. Нали и в двата случая прокурорите ще ловят престъпници и ще се грижат за справедливостта... Разликата е малка. Съвсем малка.

В едната концепция прокуратурата оформя продукт и ни го дава. Т.е. ние получаваме това, което прокуратурата мисли, че е справедливост.

Т.е. прокуратурата създава справедливостта.

В другата концепция справедливостта е всеобща човешка ценност. А прокуратурата само се грижи тя да бъде спазвана. Т.е. прокуратурата служи на справедливостта.

Още в началото на Декларацията за независимост на САЩ пише:

"Според нас следните истини се разбират от само себе си: че всички човеци са създадени равни и техният Създател ги е дарил с определени неотменими права, сред които са животът, свободата и стремежът към щастие. Че за осигуряването на тези права сред човеците започва да действа управление, което черпи справедливите си правомощия от съгласието на управляваните. Че винаги, когато една форма на управление стане разрушителна за споменатите цели,

право на човеците е да я променят или да я забранят, и да създадат ново управление,

полагайки неговите основи върху такива принципи, които според тях в най-голяма степен ще повлияят върху тяхната безопасност и тяхното щастие."

Защото справедливостта е ценност. И управляващите само й служат.

А в България и Русия, ако някой каже, че иска да сваля правителството, прокуратурата го тълкува като тероризъм и арестува хората. По този начин прокуратурата е създала продукта справедливост.

Две концепции. Едната е съветска

Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на нов главен прокурор (67)

Източник: dnevnik.bg