Любляна. Хърватия не може да се присъедини към Шенгенското пространство.

...
Любляна. Хърватия не може да се присъедини към Шенгенското пространство.
Коментари Харесай

Словенски дипломат: Би било смешно Хърватия да влезе в Шенген

Любляна. Хърватия не може да се причисли към Шенгенското пространство. След като отхвърля да одобри решението на Арбитражния съд в Хага във връзка разногласието със Словения за Пиранския залив, то това значи, че в Загреб въобще не са наясно къде е границата на Шенген, разяснява пред медии почитан словенски посланик, написа белградският вестник „ Политика “.
Държавният секретар на Министерството на външните работи Изток Мирошич съобщи, че би било „ доста смешно, в случай че страната се причисли към Шенгенското съглашение, откакто не знае кои са годните граници – тези, избрани с интернационално решение, или тези, които Хърватия сама дефинира “.
„ Върховенството на закона значи ценене на интернационалното право ", акцентира Мирошич, като добави, че Словения не е удовлетворена от съглашението за арбитраж, което съгласно Любляна е „ уравновесено “.
Но Мирошич не твърди, че Словения ще наложи несъгласие на настояването на Хърватия за присъединение към Шенгенското пространство, за което се изисква единомислещо решение на страните членки. „ Не съм казвал сходно нещо “, увери дипломатът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР